joi, 23 noiembrie 2023

Dilemele electorale ale anului 2024. Pe cine împinge propaganda la urne

 

Cu cine vor vota tinerii la anul?


Există o sumedenie de dileme despre soarta alegerilor viitoare, privind nu doar pe votanții tradiționali ai primelor partide la putere din România, ci și mulțimea de noi votanți, care se vor prezenta la urne, conștienți sau nu de responsabilitatea și importanța votului pentru democrația românească actuală!

Pe cine vor alege zecile de mii de tineri care vor avea dreptul să se prezinte prima dată la vot în 2024?

Cum vor fi convinși, responsabiliza să voteze majoritatea tinerilor care vor alege să-și exercite drepturile constituționale?

Tineri din toate categoriile sociale, cu mai multă sau mai puțină educație, tinerii fără căpătâi, cei din mediul rural, dar și din zonele urbane, analfabeți, semianalfabeți, studenți, adolescenți de tot felul, muncitori, fără ocupație, angajați în multinaționale, tineri săraci, dar și de bani gata, tinerii consumatori de substanțe interzise, tinerii cu și fără viitor, viitori emigranți sau români fără perspective, care aleg să rămână în țara care nu prea pune preț pe meritocrație, pe valori, pe educație!

Unde se vor regăsi acești tineri, cu ce partide vor vota aceștia sau pur și simplu vor ignora votul, așa cum au procedat mulți la alegerile de anii trecuți?

Pe lângă aceștia, am mai observat în ultimul timp și un alt tip de cetățeni maturi, care acum par destul de buimăciți, bulversați de toate evenimentele rostogolite ca o avalanșă peste lume.

Unele lucruri trăite, cum ar fi pandemia de covid, mulți au rămas îndoctrinați de manipulările privind inexistența bolii și de vaccinurile ”mortale”, în ciuda zecilor de mii de morți!

Acum unii sunt bulversați de războiul din Ucraina, de atrocitățile și nenorocirile aduse de orcii invadatori ruși!


Mai mult, la unii dintre concetățenii noștri cu drept de vor am observat că se dezvoltă o anumită stare de respingere, de dușmănie, de ură aproape față de refugiații ucraineni de război, care și-au găsit salvarea în România, chiar dacă dintre cei care au trecut granița foarte puțini au rămas la noi în țară, în timp ce majoritatea a tranzitat spre alte țări, iar unii chiar sau întors în patria lor!

”Ce mai vrea și maimuțoiul ăsta de Zelensky de la noi?”

În ultimul timp, se dezvoltă tot mai mult o propagandă prorusă, antiucraineană la noi în țară!

I-am mai auzit pe unii români simpli propagând o altă știre falsă, contrastantă cu realitatea, că militarii americani ar refuza să mai vină în România, că poporul american se opune prezenței americane în țara noastră!!!

Propaganda rusă nu doarme, după cum constatăm!

Gura lumii spune multe, ca de obicei!

O altă categorie de alegători sunt și credincioșii ortodocși, majoritari la noi în țară, sau cei de alt rit.

Cum vor vota de exemplu, simpatizanții și adepți preoților, înalților prelați, care și-au arătat public simpatiile pentru Putin și au susținut într-un fel sau altul agresiunea rușilor în Ucraina?


S-au mai văzut cazuri când agenții în sutană au  făcut propagandă electorală la alegerile trecute!

Când propaganda nocivă prinde tot mai mult la oameni fără prea mult discernământ, băgați în ceață, care cred că orice zboară se mănâncă, dar care au drept de vot și votează conform îndoctrinării și manipulării, atunci avem probleme mari!

Iar dacă această manipulare în creștere odată cu apropierea alegerilor nu este combătută pe măsură, eficient, consecințele vor fi dintre cele mai grave!

O propagandă indusă constant care prinde la mulți cetățeni naivi, fie că au o  educație bună sau o educație precară, prinde la oamenii intoxicați cu știri false, cetățeni bulversați, care nu prea înțeleg mare lucru din ceea ce se întâmplă în lumea reală, ci trăiesc în lumea lor restrânsă, unde principalele canale de informare sunt cele ale propagandei nocive, distrugătoare!

Și acești oameni, cetățeni ai României au drept de vot, cu cine vor vota ei?

 

 

”Predictibilitate, credibilitate și dialog între guvern, decidenți și oamenii de afacerii! Ăăă... Am reușit să rezolvăm problemele cu energia!!! Ăăă”- discurs electoral  în stilul ”Ăăă...!” Nicolae Ciucă, șef de PNL, partid la guvernare, fost șef al Armatei Române, general, fost premier, șef al Senatului, actual vicepremier al României.

Ce, credeați că numai actualul prim ministru Marcel Ciolacu se află în plină campanie electorală, cu tot cu ”marile realizări” și nemiluitele, nesfârșitele promisiuni că ei, executivii politici care formează guvernul actual vor face și vor drege?

Fapte, nu vorbe, România dezvoltată pe decizii și promisiuni deșănțate par să fie principalele priorități ale actualei guvernări, fiecare partid la putere, PSD și PNL, încearcă să-și aproprie electoratul. Fiecare pe turta și demagogia sa.

Fiecare discurs al celor doi lideri de partid și de stat, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, parteneri politici, își are specificul lui, cu laudative reciproce, fără atacuri între ei, chiar dacă unii membri ai celor două partide mai mârâie, cârâie, mai fac un circ de fațadă unii față de ceilalți, astfel încât să-și țină simpatizanții și electoratul în priză!

În timp ce liderul pesedist se adresează constant, cu preponderență electoratului tradițional, în special pensionarilor care pot înclina balanța la urne, fiind și cei mai conștiincioși și fideli votanți, șeful penelist încearcă să atragă de partea liberalilor actuali și mediul de afaceri, după cum l-am văzut, auzit pe Ciucă, încercând un discurs, mesaj, ăăă, pentru cucerirea mireselor din zona patronatelor.

Discurs care s-ar putea să prindă mai mult sau mai puțin, ținând cont că parte din așa zișii oameni de afaceri români au diverse simpatii, afilieri politice, interese ori fac pur și simplu parte din partidele la guvernare!

Pe de altă parte, în perspectiva șirului de alegeri de la anul, principalul partid care emite pretenții cu șanse, de a prinde trambulina puterii în 2024, un magnet de a racola membri, parlamentari, aleși locali, funcționari și simplii simpatizanți din celelalte două partide, AUR, pare a fi momentan într-o mică pauză electorală, înainte de ziua națională a României.

Sunt mulți traseiști politici tradiționali, care se orientează de unde bate vântul oportunităților și nu ezită să-ți trădeze actualele partide pentru mirajul ascensiunii fulgerătoare în partidul aurist! Ca întotdeauna!

Pare că a fost doar  o mică pauză electorală pentru AUR, pentru că sigur de 1 decembrie și după vom avea parte masiv parte de manifestări ale unor naționaliști, extremiști, patrioți de tot felul, simpatizanți ai acestei formațiuni politice în ascensiune, mulțimi de strânsură, care le vor aduce în plus noi adepți, potențiali votanți anul viitor.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis la ING Bank-Sucursala București
RO71INGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu