joi, 23 ianuarie 2014

Raportul, vinovăția și soluțiile finale!!!

Ponta a prezentat condoleanțe victimelor, miercuri 22 ianuarie, 2014, la două zile de la tragedia aviatică din Apuseni!!! Pe la prânz.
A anunțat și tăieri de capete, așa cum au solicitat vehement tonomatele, la doar două zile după tragedie, cu mult înainte ca ancheta să fie finalizată, să se stabilească clar responsabilitățile și vinovățiile!!!
Cum poți ca după numai o zi de cercetare a unui accident aviatic, într-un raport preliminar, să găsești vinovații și să dai și soluțiile pentru, Doamne ferește, cazurile care s-ar putea întâmpla în viitor???!!!
Premierul a anunțat de asemenea, înființarea unei noi structuri pentru gestionarea situațiilor de urgență. Ce ziceți de primele măsuri, luate pe genunchi, după un raport fulger, preliminar, luate de șeful Guvernului?
Ulterior, opinia publică a aflat că exista încă din 2004, înființată prin HG 1489, o structură numită Comitetul Național pentru Situații de Urgență, organism interministerial de management, ce trebuie condus în astfel de situații de ministrul de interne și coordonat de primul ministru. Doar că cei doi conducători șefi din aparatul de stat nu știau că ei trebuie să se ocupe de misiunea de salvare din Apuseni, așa că actualul premier s-a decis să înființeze ceea ce deja exista.
Cât despre ministrul de interne în funcție ce putem spune decât că are mare ghinion, păi tocmai în timpul mandatului său să se întâmple un astfel de accident nenorocit???!!! Mai târziu, a doua zi pe înserate, șeful său de partid și posibil de stat pe viitor, l-a criticat aspru la televizor, datorită comunicarii catastrofale de care a dat dovadă.
Unii dintre cei cu responsabilități și poate, cu vinovății, s-au grăbit să dea vina pe rușii de la Moscova, care cică nu ne-au informat unde s-a prăbușit avionul românesc!!! Bine că nu i-au chemat în ajutor, cu armata, ca în decembrie 1989, să ne salveze.
Cel puțin, dacă tot au murit doi oameni degeaba, dovedim că suntem cei mai tari la anchete și evident, rapizi. Păi dacă în alte părți, în urma altor accidente aviatice nefericite anchetele se fac după cercetări de durată, inclusiv cu asigurarea primetrului, conservarea și prelevarea probelor, iar rezultatele și concluziile vin uneori și după ani de zile, la noi, miercuri, înainte de prânz, șeful Guvernului avea raportul preliminar, vinovații demiși și soluțiile pentru preîntâmpinarea altor tragedii pe viitor.
Nu suntem noi românii, cei mai tari?
Tot miercuri, a doua zi după accident, salvatorii salvatorilor, sătenii care i-au găsit și ajutat pe medicii răniți au fost trimiși de cineva să recupereze resturile epavei avionului din munți. Probabil că într-un timp extrem de scurt, anchetatorii români cercetaseră și recoltaseră toate probele de la locul accidentului, așa că sătenii au fost trimiși să tragă epava de pe munte!!! Ăsta da profesionalism, nu ca la străinii care stau și anchetează ani de zile cauzele accidentelor aviatice.
S-a anunțat urmărirea penală in rem
Procurori ai Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus miercuri începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic produs luni în Munții Apuseni, pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranța zborului, și vătămare corporală din culpă. Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat că ia în calcul anchetarea modului în care au acționat autoritățile în acest caz și că opinia public va fi informată la vremea potrivită, dacă se va lua o hotărâre în acest sens.
Acum este și vremea oportunismului
Pe de altă parte, continuă sarabanda descrierilor, anchetelor, măsurilor, justificărilor, chemarea aveniților și neaveniților să-și dea cu părerea despre tragedia din Apuseni. Se pun întrebări legitime și întrebări din prostie, sunt revolte de conștiință pentru îndreptățiți și revolte circare pentru diverși actori.
Din ce aud, nu pot decât să mă gândesc la incompetență, dezorganizare, lipsă de comunicare, confuzie, prostie, implicare la modul amatoristic, dezinformare, ignoranță, lipsă de profesionalism, oportunism și altele asemenea.
Politicienii ai zilei au intrat și intră încet, încet în chestiune pe măsura atingerii responsabilității și atingerii intereselor personale sau de partid. Unii descoperă vinovății, alții fac propuneri legislative și cer demisii. Se solicită explicații, răspunsuri, măsuri justițiare.
Acum s-au ivit oportunități de creștere a popularității, de înaltă demagogie și progres al avântului politic.
Acum se poate scăpa de niște oameni incomozi, prilejul nu le pierde, că greu se mai ivește.
Acum niște instituții trebuie aduse la ordine, pentru binele poporului electoral.
Acum se fac inițiative, reglementări, propuneri de noi norme legislative.
Acum se urmărește și se creează noi poteci ale succesului băieților deștepți.
Acum este vremea tradiției oportunismului, speculațiilor și arătării mușchilor puternici.
Acum, pe spatele cadavrelor nevinovate, se trag sforile bunei administrații și guvernări.
Sforile care duc sus, sforile apărute după o tragedie umană.
Că așa-i la români! Și nu doar la noi, ci și la alte popoare năpăstuite de soartă.
Între timp, victimele supraviețuitoare încearcă să-și revină și să supraviețuiască în continuare, sătenii salvatori sunt invitați prin studiouri de cancan și parașute.
Între timp, rudele își îngroapă morții și îi plâng cu durere, decent, fără să facă circ și să ceară capetele moțocilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu