vineri, 14 august 2015

Între 600 și 1000 de Euro este prețul minorelor din România, sclave sexuale în Europa

Materie primă românească-femei, copii, bătrâni- victime ale traficului de carne vie

România este cunoscută, pe lângă alte lucruri și pentru faptul că furnizează prostituate în Europa Occidentală, situându-se probabil, pe primele locuri în topul țărilor care fac trafic de carne vie, exportă cerșetori și infractori în țările dezvoltate. Spania, Italia, Germania, Franța, Marea Britanie, țările nordice sau alte state europene ”beneficiază” din plin de  materie primă românească-femei, copii, bătrâni- victime ale traficului de carne vie. În ciuda concurenței rețelelor similare de infractori provenite din țări est-europene, rețelele proxeneților și infractorilor români au reușit de ani de zile, să ocupe și să concureze cu succes pe piețele occidentale ale traficului de persoane.

În ciuda eforturilor autorităților din țara noastră cât și al autorităților din statele occidentale unde proliferează fenomenul infracțional amintit, în pofida cooperării instituționale internaționale, cu toate că an de an, se fac rapoarte, analize și se dispun măsuri, traficul de carne vie nu pare să poată fi ținut sub control. Dimpotrivă, acesta continuă să se dezvolte prin răpirea, racolarea, plasarea sau vinderea de persoane pe piața internațională a traficului de carne vie.

Pe lângă prostituție, cerșetorie sau comiterea altor infracțiuni, unii români sunt folosiți ca sclavi și pe piața neagră a forței de muncă. Este un lucru cunoscut faptul că rețele de infractori bine organizate, racolează români pentru a-i plasa pe piața neagră a muncii în diverse state occidentale. Frecvent, sunt depistate astfel de cazuri de români deveniți sclavi în diverse locuri, unde au fost plasați și sechestrați de rețelele traficanților de persoane. Ori de câte ori au ocazia, aceste victime strigă după ajutor pentru a fi salvați din postura de sclavi ai secolului XXI.


DIICOT pe urmele rețelelor de traficanți

    Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Direcţiei de Investigaţii Criminale  au efectuat, la  data de  23 iulie 2015, un număr de 20 percheziţii domiciliare pe raza  municipiului Bucureşti şi a judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea a două   grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, furt calificat, tâlhărie, șantaj și camătă.

      În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu prima jumătate a anului 2015  au fost constituite două grupuri infracționale organizate  în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de minori și șantaj, pe de o parte, respectiv șantaj și camătă de cealalaltă parte.

    Astfel, prima grupare infracțională constituită din cinci membri, persoane cunoscute ca fiind deosebit de violente, a avut ca scop racolarea de persoane de sex feminin, în special minore, în vederea exploatării sexuale a acestora (plasarea minorelor la diverși clienți în vederea întreținerii de acte sexuale, vinderea minorelor cu sume cuprinse între 600 și 1000 euro). Pe de altă parte, această grupare infracțională coagulată la începutul anului 2015 era direcționată, în funcție de împrejurări, în comiterea oricăror altor infracțiuni (șantaj, camătă, furt calificat), care le putea furniza un posibil câștig material sau un eventual respect în mediul infracțional.

    Cea de-a doua grupare infracțională s-a creat de-a lungul timpului în jurul liderului acestui grup, o persoana cunoscută și respectată în lumea interlopă din București și județul Călărași. Un liant puternic, care a dat funcţionalitate şi a permis dezvoltarea grupului, l-a constituit relaţiile de rudenie  în condiţiile în care majoritatea membrilor grupării sunt rude directe sau prin alianță.

    Principala preocupare a acestei grupări a fost acordarea împrumuturilor bănești cu camătă, dar s-a constatat că o parte dintre membrii acestei grupări au obținut sume mari de bani și din desfășurarea unor activități economice care în prezent fac obiectul mai multor cercetări în dosare penale.

    Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat că principala activitate desfășurată de către membrii grupului  era  acordarea de împrumuturi bănești cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de diverse persoane apropiate grupului.

    În cazul în care datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate precum și dobânda aferentă, care în toate cazurile depășea  valoarea sumei împrumutate, membrii grupării exercitau presiuni și amenințări la adresa acestora și a familiilor lor, în cele din urmă ajungându-se la acte de violență fizică (urmărire și blocare în trafic, pătrunderea în locuințele părților vătămate prin forțarea ușii de acces, agresiuni repetate prin lovire cu pumnii, picioarele și corpuri contondente).

 Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău au efectuat la data de 12.08.2015, un număr de 4 percheziţii domiciliare  pe raza municipiului Bacău în cadrul unei acţiuni vizând identificarea şi tragerea la răspundere penală a suspecţilor Zamfir Cosmin şi Vascan Teodora  cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de trafic de minori.

    În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013 – 2015, suspecţii Zamfir Cosmin şi Vascan Teodora au recrutat tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, minore pe care le adăposteau şi, profitând de starea lor de vulnerabilitate, prin constrângere sau înşelăciune, le obligau la practicarea prostituției.

    Activitatea infracţională se desfăşura în cazul suspectei Vascan Teodora  sub acoperirea unui salon de masaj erotic în diferite locaţii din Bacău, locaţii în care atât Vascan Teodora cât şi tinerele recrutate de aceasta îşi ofereau serviciile sexuale în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 şi 300 lei. Clienţii erau racolaţi prin intermediul unor cărţi de vizită distribuite de taximetrişti sau prin intermediul unor anunţuri pe internet sau în presa locală.

    În cazul suspectului Zamfir Cosmin persoanele vătămate erau exploatate în diferite apartamente sau în zona unor hoteluri.

La data de 13.08.2015, împotriva lui RĂDUCANU LAURENŢIU-FLORIN, RĂDUCANU LILIANA şi GHEORGHE EMIL-NUŢU, toţi având domiciliul în comuna Teiu, sat Leşile, jud. Argeş, s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori prev. de art. 211 alin. 1  C.p., trafic de persoane prev. şi ped. de art. 210 C.p. şi proxenetism prev. şi ped. de art. 213 alin. 1 C.p.,  toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p.

    În fapt, s-a reţinut că, cei trei inculpaţi menţionaţi mai sus, în cursul lunii iunie 2014, au recrutat o minora, pe care au transportat-o la domiciliul lor cu autoturismul condus de suspectul Giogan Cătălin-Georgian şi, ulterior au supus-o exploatării sexuale în beneficiul lor.

     De asemenea, s-a mai reţinut că în perioada iulie-septembrie 2014 au determinat, înlesnit şi obţinut foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către numita Ceranu Steluţa-Gheorghiţa, iar ulterior, au determinat-o pe aceasta prin constrângere să continue practicarea prostituţiei în beneficiul lor.

    Totodată, s-a reţinut că cei trei inculpaţi menţionaţi mai sus, în perioada septembrie-decembrie 2014, au determinat, înlesnit şi obţinut foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de  către Preduşcă Elisabeta-Florenţa.

    Este de precizat faptul că persoanele vătămate erau adăpostite de către inculpaţi la domiciliul lor, iar pe timpul zilei erau transportate de către inculpatul Răducanu Laurenţiu-Florin la km 80 pe autostrada Bucureşti-Piteşti, pentru ca  acestea să racoleze clienţii, care proveneau, în principal din rândul şoferilor de tir care tranzitau zona, fiind supravegheate îndeaproape de către inc. Răducanu Laurenţiu-Florin.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu