marți, 8 septembrie 2015

Provocări și riscuri la ordinea zilei


Trăim o lungă toamnă fierbinte cu multe necunoscute


Calendaristic, am intrat în toamnă, o toamnă care se anunță lungă și fiebinte pentru societatea românească în ansamblul ei. Pe lângă indicele termometrelor care anunță în continuare temperaturi caniculare, vom vedea cât de tare ne va afecta pe fiecare dintre noi seceta politică și calamitățile umane care guvernează și gestionează România. Deocamdată, semnele, previziunile nu sunt tocmai încurajatoare.

În ciuda asigurărilor de bine, de creștere economică și de un nivel de trai mai bun, în pofida pomenilor guvernamentale și a promisiunilor cu duiumul, efectele actualei politici de administrare a țării s-ar putea să fie dezastruoase. Vizibile în cel mai scurt timp, proiectând o tot mai apropiată iarnă înghețată.

De pe acum însă, celebrele slogane ”Mândru că sunt român!” și ”Lucrul bine făcut!” s-au întors ca un bumerang și lovesc în politicienii care s-au slujit de ele.

Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Victor Ponta, ajuns mai mult un fel de prim ministru de paie, doar cu numele, se confruntă cu tot mai mulți contestatari.

Ba, mai mult, dacă primul a fost catalogat ca primul turist al țării, împreună cu prima doamnă, cel de-al doilea, pe lângă acuzele de incompetență politică și guvernamentală, are și probleme mari cu legea. Acum, după trecerea verii fierbinți, întorși din vacanțe mai mult sau mai puțin prelungite, în care președintele a fost acuzat că a tăcut, iar premierul că a deschis cutia Pandorei, pomenilor și promisiunilor electorale, cei doi înalți demnitari împreună cu mai marii țării ar trebui să înceapă treaba pentru care a fost ales sau numit fiecare din ei în funcție.

Parlamentul și-a intrat în pâine cu începere din 1 septembrie. Urmează să vedem ce circ va face, cu avânt sporit, mai ales că au mărit și votat salariile tuturor înalților demnitari, nu doar parlamentarilor. Ce proiecte legislative controversate sau nu, necesare, vitale pentru țară sau de oportunitate, de interes va mai dezbate și adopta.

Pe lângă menirea legiferării, Parlamentul va avea din nou ocazia să dea măsura voinței de luptă împotriva corupției, a mafiei instituționalizate formată din toate culorile spectrului politic. Vom avea ocazia să aflăm dacă majoritatea parlamentară și-a schimbat optica în privința demnitarilor acuzați de încălcarea legii și vor da voturi pozitive Justiției pentru cercetarea și judecarea acestora. Să vedem dacă primează cu adevărat interesul național sau doar sloganul ”interesul național” fabricat de mai mari ai statului acuzați de plagiat.

Vom afla sau nu în această toamnă fierbinte, care anunță o iarnă geroasă, dacă și cum vor rezolva guvernanții marile probleme ale românilor: sănătatea, educația, transporturile, infrastructura, ordinea și liniștea publică și alte domenii de interes public. Vom vedea dacă economia mai duduie doar din vorbe sau se sufocă fără investiții, dar cu băieții deștepți la butoane, în diverse sectoare strategice, cum ar fi cel al energiei.Vom vedea dacă reducerile de TVA își vor găsi acoperire în bugetul de stat.

În planul luptei în fața corupției, ne așteptăm la o înviorare a DNA și instituțiilor aferente, după o vară în care parcă au lâncezit, în vacanță. Pe lângă marile dosare cu nume sonore de înalți demnitari, afaceriști, ”băieți deștepți”, deja se vehiculează că vor da cu subsemnatul în fața procurorilor, că se vor prezenta în fața judecătorilor și că vor ajunge în arest persoane politice care acum ocupă fotolii înalte în conducerea unor partide și în fruntea țării. Primul cutremur a fost deja înregistrat la Primăria Capitalei, unde DNA-ul a dat o lovitură neașteptată sistemului organizat, mafiot condus de primarul general Sorin Oprescu, ajuns neașteptat în spatele gratiilor sub acuze grave de luare de mită.

Pe de altă parte, ne așteptăm ca unii foști demnitari, penali, condamnați sau nu, scăpați de răcoarea de la Beciul domnesc, să revină în politică, cu dorință evidentă, declarată de ajungere cel puțin, în fotoliile înalte pe care le-au ocupat, de ministru sau parlamentar, cum este cazul Elenei Udrea. De om politic cu influență ori de primar, cum este de exemplu Marian Vanghelie, fostul edil de la Primăria Sectorului 5 al Capitalei și fost membru marcant al PSD. Dorința de revanșă a unor foști demnitari penali este imensă și se manifestă sub diverse forme.

Cât privește campania electorală aceasta a fost începută deja, chiar dacă nu oficial, atât de formațiunile politice cât și de unii care și-au anunțat deja intențiile de a candida pentru diverse funcții. Cei mai grăbiți candidați își fac de câteva săptămâni, campanie electorală, mai ales în cazul alegerilor pentru administrația locală, pentru primării. În alte cazuri, discuțiile în marile formațiuni și coaliții politice sunt la început, cu propuneri, certuri și interese pentru impunerea candidaților la alegerile locale. Am auzit o informație, neverificată însă, cum că cel mai puternic partid al momentului aflat la guvernare, are deja strâns un buget important pentru campania electorală.

Și de parcă nu are destule probleme pe cap, România trebuie să facă facă, să gestioneze cât mai bine cu putință efectele conflictelor armate din diverse zone ale lumii, dar care ne afectează și pe noi într-un fel sau altul. Iar criza refugiaților este  una dintre gravele și complicatele probleme la care Europa trebuie să răspundă, iar țara noastră este obligată și ea să facă față acestei situații care o afectează.

Sigur, românii vor avea parte în această toamnă fierbinte continuată cu iarna geroasă de la orizont, de multă gâlceavă și prostie politică, de mult circ. Nu se știe însă și de câtă pâine?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu