luni, 7 decembrie 2015

Amenințare la adresa statului


Frica de afurisenie și politichia


Săptămâna trecută, noul guvern tehnocrat al României, condus de Dacian Cioloș, a dat prima măsură a competenței sale, prin prezentarea proiectului bugetului de stat pe 2016. O măsură completată și de o etapă media, menită să-i facă mai bine cunoscuți pe membri Executivului și proiectele acestora, dar, în special, să-și atragă simpatia și susținerea opiniei publice. Exercițiul de transparență a fost la un pas să se transforme într-un conflict Guvern-Biserica Ortodoxă Română, dar și cu o schismă între premier și cel mai important ministru al său, Anca Dragu Paliu, ministrul Finanțelor, care a prezentat proiectul de buget pe 2016.

Prevederea din noul proiect de buget privind reducerea semnificativă a  sumelor alocate modernizării și construirii de biserici, anunțată public de  noul șef al Finanțelor, care consideră mai importantă alocarea de fonduri în plus Educației decât BOR, a fost primită cu bucurie de cetățenii care nu sunt de acord cu  finanțarea bisericilor de la bugetul de stat. Evident, pe moment, această măsură a crescut brusc simpatia și aprecierea pentru noul guvern din partea opiniei publice.

Numai că, ”minunea” a durat doar câteva ore, până când, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aflarea veștii că instituția pe care o conduce va primi mai puțini bani din buzunarele contribuabililor, a luat foc de supărare.

După o sfințire cu ”trafaletul” la Penitenciarul Jilava, Preafericitul a avut o ieșire publică, cu declarații și răspunsuri la întrebările jurnaliștilor, moment media prin intermediul căruia mai că nu l-a afurisit pe premierul Cioloș, când i-a amenințat pe guvernanți că BOR își va revendica toate proprietățile confiscate de-a lungul anilor de stat.

Amenințarea șefului Bisericii l-a cam băgat în sperieți pe tehnocratul-șef de la Palatul Victoria, care l-a sunat chiar în ziua de Moș Nicolae pe Preafericit, să-și ceară iertare că a greșit și să-l asigure că Guvernul va face tot ce îi stă în putință pentru asigurarea nevoilor bisericii și în anul 2016.

Dar, doar după posibilități, ar mai fi adăugat cu smerită promisiune politicianistă tehnocratul. Pe de altă parte, premierul l-a anunțat că anul viitor preoții, bugetari ai statului, vor beneficia de importante măririri salariale.
Astfel, prim ministrul Dacian Cioloș s-a sucit doar el știe din ce interese, pupând umil mâna Preafericitului, deranjat, din ”greșeală”, de ministrul prea tehnocrat al Finanțelor, care a îndrăznit să pună Educația înaintea intereselor Bisericii. Probabil că după ce s-a reconciliat cu șeful ortodox, șeful Guvernului a urechiat-o pe prea îndrăzneața împărțitoare a banilor publici, care, printre alte probleme, a declarat că trebuie luată în discuție și impozitarea veniturilor BOR, o altă chestiune extrem de delicată și de neacceptat de către instituția vizată.

Dacă premierul și-a obținut iertarea printr-un telefon de Doamne ajută, pe de o parte, și nemulțumirea unei părți a opiniei publice pe de altă parte, probabil că ministrul Anca Dragu Paliu și-a atras afurisenie grea din partea preasfinților, de care s-ar putea să nu scape nici măcar dacă se duce și cumpără din bani personali o tonă de lumânări cu ștampila BOR. Oricum, prima impresie este că doamna ministru a Finanțelor are un alt nivel de competență și curaj, să vedem cât o țin curelele și o susține premierul, arătând pe alocuri și anumite abilități de politician pe care îl întrebi ceva și îți răspunde altceva, comparativ cu predecesoarea sa Ioana Petrescu, poreclită la vremea ei de ministreasă și ”Madam Usturoi” sau ”MTO”.

În rest, colegii ei din guvernul tehnocrat care au dat testul media, săptămâna trecută, Mihnea Moțoc de la Apărare, s-a arătat mulțumit de creșterea semnificativă a bugetului acestei instituții, Achim Irimescu de la Agricultură, care și-a anunțat printre priorități accesarea mai bună a fondurilor europene și revitalizarea cercetării, Adrian Curaj de la Educație, care a revocat Consiliul de Etică, să vedem cât îl ține curajul, au ieșit destul de bine în ochii critici ai opiniei publice.

Chiar dacă și Sănătatea se numără printre ministerele cu creșteri prevăzute în bugetul pe anul viitor, se pare că suma alocată îi nemulțumește pe membrii Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, care revendică un procent de 6% din PIB, considerând insuficient 4,2% cât prevede noul proiect bugetar, procent ce continuă subfinanțarea acestui important domeniu.

Deocamdată, proiectul de buget pe 2016 este doar pe hârtie, urmând să fie dezbătut și aprobat în Parlament.

În ceea ce privește ieșirea unei părți a guvernului tehnocrat în fața opiniei publice, la circa o lună de la investire, transparența de care dă dovadă este binevenită. Mai mult, aduce în prim plan probleme care frământă și nemulțumesc o parte din societatea românească. Dezbaterea acestor chestiuni este mai benefică, pozitivă și indicată decât trecerea ascunsă a chestiunilor spinoase, sensibile și tratarea lor sub preș.

Așteptăm și restul miniștrilor să iasă în fața opiniei publice, să-și prezinte proiectele și să spună cum înțeleg să facă față problemelor din domeniile peste care au fost puși miniștrii. 

Oare, domnul ministru de la Interne, Petre Tobă, va avea curaj să iasă public și să-și justifice doctoratul de care este acuzat de plagiat sau nu va mai apuca să dea explicații din funcția actuală?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu