luni, 25 ianuarie 2016

Deranjul Mafiei


Un început pozitiv, de mare curaj

Măsuri legislative împotriva ”savanților/scriitori” din pușcării, rezilieri de contracte și schimbări de conducere la vârful companiei cu cele mai bănoase contracte din România, nereguli depistate și schimbări în regia care alimentează de zeci de ani politicieni, afaceriști și infractori cu ștaif. Sunt doar câteva dintre întâmplările, acțiunile, evenimentele, măsurile produse de tehnocrații lui Dacian Cioloș, în ultimele săptămâni. Fapte care au început să deranjeze puternic mafia care suge România de ani de zile.

După doar două luni de guvernare, cu toate stângăciile, bâlbele, gafele, problemele arătate, criticile primite, guvernul condus de Dacian Cioloș, a început să pună presiune pe mafie, pe corupții sistemului politic, economic, din justiție sau din alte domenii. Dacă îl ține cureaua, are curaj, competență și mai ales susținere publică și politică, actualul Executiv de la Palatul Victoria ar putea enerva, irita, deranja și strica jocurile în continuare mafiei transpartinice, mafiei naționale și internaționale, ar leza interesele marilor cartele de corupție care acționează în țara noastră.

Până acum, tehnocrații din guvern au dat dovadă de un curaj neașteptat și au arătat că pot lucra și altfel în comparație cu miniștrii dinaintea lor, mai ales femeile lui Cioloș, a căror imagine publică nu seamănă absolut deloc cu cea a predecesoarelor demnitare în funcție. Actualele doamne care conduc ministere importante, precum cele ale Finanțelor și Justiției, să dau doar două exemple, par femei, oameni normali, fără etalări de senzație pentru marele public amator de senzațional, fără vuitoane, tunări, accesorizări și cosmetizări de mari ”dive”, de pițipoance, fără să-și dea aere de mari politicieni care fac și desfac interesele acestei țări, fără imagini de mari personalități, genii în viață. Fără motorizări, fără spate politic la cel mai înalt nivel, fără etalări de putere artificială și falsă importanță arătate de damele cocoțate înaintea lor, în guvernele anterioare, cu fundul pe fotoliile ministeriale.

Actualele ministrese par mai degrabă, ca imagine, mai aproape de cancelarul german Angela Merkel, păstrând proporțiile comparației, evident. Mi-ar plăcea să cred că aceasta ar putea fi pentru ministresele din guvernul nostru tehnocrat, un model de politician, o mentalitate de gândire și un mod de activitate demne de urmat. Oricum, membrii guvernului Cioloș, în ciuda greșelilor inerente începutului de mandat ministerial, a influențelor și presiunilor la care sigur sunt supuși constant, la fel ca toți miniștrii din acest guvern, în ciuda imaginii necomerciale, nefardate artificial, arată până acum, că vor să facă ceva pentru România. Și mai important, știu ce vor și mai ales, până acum nu s-au lăsat intimidați de mafie. Pentru că îți trebuie curaj, competență și un dram de nebunie să te iei la trântă cu mafia autostrăzilor de exemplu, să te pui de-a curmezișul și împotriva ”scriitorilor„ din închisori și mai ales sistemului politico-legislativ generat special pentru salvarea marilor infractori din detenție. La fel de multă îndrăzneală îți trebuie să tai țâța vacii Romsilva, de la care s-au hrănit sute de infractori din toate partidele politice, guvernele și parlamentele trecute!

Începutul fiind promițător, interesant, aștept să văd măsuri similare luate de tehnocrați și în alte domenii importante de activitate: educație, sănătate, energie, industrie, ordine publică, administrație și altele, care să aibă un impact pozitiv și să aducă un pic de progres și speranță pentru societatea românească. Evident, este și va fi extraordinar de greu să aduci normalitatea, modernitatea, progresul, să faci lucrurile să meargă bine, să impui legea, mai ales respectarea legii de toți cetățenii acestei țări. Este aproape imposibil în România de azi.

Totuși. Îndrăzneala, măsurile și acțiunile guvernului actual au început să deranjeze serios mafia, care a trecut la amenințări, avertismente cu moțiuni de cenzură, presiuni publice și mai puțin publice. Dacă tehnocrații vor reuși să reziste, dacă își vor continua activitatea fără să țină cont de câinii deranjați de la ciolan, care au început să latre, amenințând că vor mușca și ataca, atunci poate fi o direcție pozitivă pentru România. Deranjul mafiei este un semnal că Executivul lui Cioloș vrea să facă treabă, dar pentru acest lucru trebuie susținut, trebuie sprijinit din toate punctele de vedere. Acum, are doar sprijin politic și o susținere publică fragile, iar manipularea, dezinformare, amenințarea și intoxicarea sunt arme puternice cu care mafia contraatacă. Deocamdată, are au sprijin anunțat public de SUA, ceea ce este insuficient într-o țară în care corupția este atotputernică, în ciuda faptului că tot mai mulți corupți sunt cercetați, arestați și condamnați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu