luni, 7 martie 2016

Chestiunea ungurească

Cine vrea și cui folosește destabilizarea României?

Șeful guvernului ungar, Viktor Orban, avertizează și amenință că va lua măsuri dure și va aplica lovituri grele României! Amenințările au fost lansate în contexul discuțiilor, analizării și abordării relațiilor Ungariei cu vecinii. O resetare a acestor relații cu statele vecine din perspectiva diplomației maghiare. Dintre toți vecinii Ungariei, singura țară amenințată a fost România! Cu ceilalți vecini, Croația, Slovenia, Slovacia și Serbia, Orban a declarat că țara sa are relații oarecum normale. Acesta a ținut să precizeze că este în interesul statului maghiar să existe întotdeauna, un ”ceva” anume cu Rusia.

Recent, în cadrul unei întâlniri oficiale cu șefii misiunilor diplomatice maghiare, premierul ungar Viktor Orban, a afirmat că politicienii de etnie maghiară din România sunt subminați și supuși epurării printr-o campanie dusă împotriva lor de statul român!!! Se pare că belicosul premier n-a auzit de DNA-ul românesc și lupta împotriva marilor corupți, fie ei și politicieni de etnie maghiară, dar cetățeni români.
La auzul unor astfel de declarații ale oficialului maghiar, care ne-a obișnuit cu chestii bombastice, menite să șocheze opinia publică neavizată, mulți probabil că au bagatelizat informația, spunând că sunt simple orbanisme.

 Dar, dacă stăm și analizăm un pic, luând în considerare,contextul, situația, acțiunile, tendința situației din HarCov, în special, și Mureș, unde extremismul și fierbințeala autonomiei pe criterii etnice sunt întreținute de forțe din exteriorul României, chestiunea ungurească apare din cu totul altă perspectivă. Îngrijorătoare! Sau cel puțin îngrijorătoare ar trebui să fie pentru statul român, ai cărui conducători au bagatelizat, au rămas indiferenți, nu i-a interesat problema timp de 25 de ani.

Mai mult, probabil că Chestiunea ungurească din țara noastră a fost lăsată voit pe mâna politicienilor români de etnie maghiară, ai cărei reprezentanți au fost aproape permanent la guvernare alături de colegii din restul partidelor care s-au perindat la putere. Iar, din această postură, politicienii maghiari împreună cu lideri ai administrației locale din Ardeal și-au urmărit doar interesele  dorite, corelate de multe ori, cu interese venite din exteriorul României și în detrimentul ei.


”Treburi importante” ale demnitarilor maghiari în Transilvania

Să nu uităm că, de peste 25 de ani, politicieni, demnitari, oficiali ai bunei noastre vecine Ungaria, au făcut pârtie și au bătătorit drumurile în Transilvania, cu predilecție în HarCov, în vizite neoficiale. Acești demnitari, oficiali și chiar alte persoane fără funcții și demnități în statul maghiar au venit tot timpul în România cu ”treburi importante”, cărora autoritățile române nu le-au dat prea multă atenție. Interese străine care au pus mereu, paie pe focul autonomiei etnice, au finanțat, creat diverse organizații și personaje menite să agite continuu, apele și să intensifice și înflăcăreze extremismul și fierbințelile etnice.

În acest context, șeful executivului ungar intervine oficial, amenință și avertizează România, sărind să-i protejeze pe politicienii de etnie maghiară, în condițiile în care unii dintre aceștia sunt anchetați și judecați pentru fapte de corupție! Politicianul de la Budapesta ar trebui să știe că în țara noastră, toți cetățenii români sunt egali în fața legii. Că nu se întâmplă întotdeauna să fie toți egali în fața legii, știm cu toții care este realitatea, dar asta-i problema românilor.

Dacă tot s-a adus în discuție resetarea relațiilor cu vecinii, cred că și statul român ar trebui să aibă în vedere punerea relațiilor diplomatice cu Ungaria pe alt palier și ar trebui să interzică du-te-vino-ul vizitelor cu ”treburi importante„  în Transilvania, a oficialilor și neoficialilor țării vecine și prietene. Altfel, bagatelizarea în continuare a orbanismelor și extremismelor ar putea să ne pună în scurt timp, în fața unei ”ceva” zone explozive, enclavizate, create și întreținute de specialiștii conflictelor etnice dezghețate.

În ultimul timp, în zona Ardealului au fost înființate tot mai multe organizații extremiste, cetățeni fanatici, înflăcărați de aberații declarative, publice, care anunță crearea de ținuturi autonome secuiești, o republică, o armată de eliberare pentru care cheamă tinerii la înrolare, administrații, ministere, organizații paramilitare, chemând, în același timp, secuii la nesupunere civică față de statul de drept, față de România. Este propăvăduit un delir total care merge dincolo de extremismul declarativ, îndemnând chiar la arme pentru ”eliberarea” de sub ”colonizatorii români”!!! Astfel de lucruri chiar și nebăgate în seamă și neluate în serios, decât ca niște glume proaste, inflamează totuși spiritele, transmit o oarecare tensiune care poate deveni periculoasă la un moment dat.

Desigur, există extremisme și fierbințeli și din partea unor organizații românești și politicieni sau  diverși indivizi, care se prind în hora iredentismului și prostiei, unii mergând până acolo încât au inițiat și propus în Parlament, prin lege, interzicerea limbii maghiare în administrație!!!

Cine oare, are interesul de a dezvolta, întreține și inflama extremismul etnic în România, cine îi îndoctrinează, finanțează și manipulează pe acești indivizi extremiști?

Cine dorește ca într-o zonă sensibilă a României, să existe în permanență, tensiuni interetnice, când problemele sociale și economice sau de altă natură sunt aceleași pentru toți locuitorii indiferent de etnie?

Cui folosește destabilizarea României?

Cu toate acestea, cu o abordare realistă, obiectivă, inteligentă și deschisă și pentru că au mai multe interese comune decât diferențe, eu cred că România și Ungaria ar fi mult mai puternice și ar avea mult mai mult de câștigat împreună.


 Administrația Prezidențială a  anunțat un Decret privind ”retragerea Decorației Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului László Tőkés”

04 martie 2016
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 4 martie a.c., decretul privind retragerea decorației Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului László Tőkés, având în vedere Hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României” din data de 20 septembrie 2013.

Ordinul a fost acordat prin Decretul Președintelui României nr. 1864/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 884 din 17 decembrie 2009.

Am decis astăzi să-i retrag Ordinul Național „Steaua României” lui László Tőkés. Cel care primeşte şi acceptă o distincţie din partea statului român trebuie să recunoască și să respecte România, trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei țării.”-a declarat președintele României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu