luni, 21 martie 2016

Nervozitatea ”Gulerelor albe”


La Instanța Supremă, a început procesul penal împotriva lui Victor Ponta și Dan Șova, acuzați de corupție

Sigur, pentru mulți penali la nivel înalt se apropie funia de par. Cei cu fapte grele, simt luneta Justiției pe frunte și oricum ar da-o, orice ar face, chiar dacă mai sunt sau nu în demnități înalte, nu pot scăpa de ea. Simt cum aceasta îi țintuiește din ce în ce mai tare. Simt că nu mai au scăpare. Simt cum se apropie sau chiar au început orele judecății pentru faptele lor de corupție. În disperare de cauză, atacă, contraatacă furibund, pierzându-și luciditatea și logica, tot ceea ce cred că-i amenință: legea, reprezentanții legii, instituții, oameni.

Recurg la expresii tari, depășite, la acuze de securism, kaghebism, stalinism. Tentative de chemare și punere la ordine în Parlament. De către parlamentari penali, care simt luneta pe frunte. Amenințări. Ultimatumuri, încercări…orice pentru a scăpa. Cu toate acestea, funia se strange mai mult în jurul gâturilor ”Gulerelor albe”. Tot mai aproape de par, pardon, de pușcăriile din care alții, ghinioniști, au scăpat sau fac eforturi disperate să scape. Culoarea politică, apartenența la un grup sau altul, influența, traficul și abuzul de putere nu par să-i mai scape. Momentan. Pe viitor, nu se știe. Deocamdată, cei puși în fruntea luptei anticorupție, în ciuda bețelor puse în roate și aruncarea din căruță, rezistă.

Ministerul Justiției rezistă cu ministrul Prună în rol de încasator. Ca la box, primește lovituri tot mai multe și mai puternice, de la Tăriceanu, de la Ponta, de la Parlament, de la penali cu ștaif, dar încă se ține pe picioare. Cât timp? DNA-ul cu declarative-reconfirmata Kovesi, atacată atât de politicul penal cât și de C.C.R., se ține tare, cu degetul pe trăgaciul lunetei de pe fruntea penalilor. Guvernul tehnocrat în frunte cu imperturbabilul și enervantul premier Cioloș, atacat ca la Plevna, chemat săptămânal, la ordine și tocat în Parlament, de cei cu funia de gât, încă rezistă. Cât timp?

În ciuda faptului că DNA-ul a anunțat o oarecare încetinire temporară a dosarelor de corupție, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României, se percepe o tot mai puternică frică, nervozitate și reacții viscerale, aproape necontrolate ale celor luați în cătarea legii. Cine privește atent ce se întâmplă în România, cu lupta împotriva corupției la nivel înalt, nu se poate să nu observe o tensiune crescândă, pe zi ce trece, în rândul ”Gulerelor albe”, marii ștabi, foști sau actuali în rândurile puteri statului, posibili, pasibili, cercetați, acuzați sau chiar, condamnați penal.

Pentru ”Gulerele albe” nervoase, disperate, timpul se comprimă. Timpul judecății faptelor de mare corupție nu mai are răbdare cu vinovații. Aceștia simt că li se apropie ceasul când vor da socoteală pentru faptele lor. În același timp, se simt vulnerabili în fața legii când știu că se apropie alegerile, pot pierde demnități, pot pierde imunitatea și libertatea pe care încep să o prețuiască tot mai mult. Și riscă să-și piardă averile, agoniseala furată, amenințare care îi sperie și doare cel mai tare.

Săptămâna trecută, la Instanța Supremă, a început procesul penal intitulat generic Turceni-Rovinari, în care fostul premier, actual parlamentar, ”Mândru să fiu român”,Victor Ponta, și fostul ministru și parlamentar, Dan Șova, sunt acuzați de fapte grave de corupție. Ca și alți acuzați de corupție, la prima ședință de judecată, bineînțeles, că cei doi nu și-au recunoscut faptele. Mai mult, la sosirea la instanță, acuzatul Ponta a afișat o aroganță și infatuare în fața jurnaliștilor care l-au luat la întrebări, asemănătoare cu a fostului său mentor Adrian Năstase, cerând presei să nu se apropie de el ”că este răcit”! Mai bine le spunea ziariștilor să nu se apropie de el, să nu se ia cumva corupția și de ei. Să vedem, când se va termina procesul, dacă va fi condamnat, dacă va mai afișa în drumul spre închisoare, aceeași aroganță și infatuare.

Pe lângă această tensiune, luptă între lege și fărădelege la nivel înalt, sunt lucruri, evenimente, fapte întâmplate, consecințe care le aflăm și trăim și care ne interesează și afectează în același timp:

Raportul ”Colectiv”, caz în care cu toții așteptăm răspunsuri, vinovații, vinovățiile și pedepsele  pentru morți și răniți.

Rezultate concrete, lămuritoare, pertinente în cazul îmbolnăvirii și decesului bebelușilor cu sindrom hemolitic-uremic, caz despre care prim procurorul adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu, a declarat că ”procurorii nu pot face mare lucru deoarece anchetatorii nu au primit punctul de vedere al Ministerul Sănătății!” De asemenea, așteptăm ancheta și rezolvarea cazurilor de îmbolnăviri școlare înregistrate în ultimele săptămâni.

Între timp, suntem informați că Ministerul Public a avut în lucru aproape 2 milioane de cauze în anul 2015, din care 584. 889 au rămas cu autori necunoscuți. Și peste 10 miliarde lei sechestru asigurator pe bunurile acuzaților că au prejudiciat statul român.

Și mai aflăm că Senatul României refuză punerea dosarelor Revoluției la dispoziția Parchetului General pe motiv să sunt informații de stat clasificate, secretizate!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu