luni, 11 aprilie 2016

Agresarea tinerelor musulmane, adevărată sau provocare periculoasă?


Trupe speciale înarmate patrulează la metrou

Ce a însemnat ”agresiunea” , din senin, a celor două tinere musulmane siriene, reclamată de un arab, vinerea trecută, în București, dar neconfirmată de nimeni? Păcăleală de 1 aprilie, glumă proastă, făcătură sau o tentativă de provocare pentru a vedea cum reacționează autoritățile și opinia publică românească? O încercare nereușită de inflamare a spiritelor între cetățenii români și rezidenții de religie musulmană? Pregătirea terenului și a justificării mobilului pentru eventuale viitoare violențe, Doamne ferește, atacuri teroriste? O farsă idioată sau acțiunea, dacă se vor confirma faptele reclamate ca fiind reale, unor tineri descreerați? Deocamdată, nu avem răspunsuri concrete.

Pe 1 aprilie, opinia publică românească, indiferent de etnia și religia cărei aparțineau cetățenii care o formau, afla cu stupoare de un incident grav petrecut cu o zi înainte, pe 30 martie, pe Calea Moșilor din Capitală. Două tinere musulmane de origine siriană, în vârstă de 17 ani, au fost atacate, lovite și supuse altor agresiuni, de un grup de români compus din 2 băieți și trei fete!!! Lucru fără precedent petrecut până atunci în țara noastră, cu români, până la acest moment, extrem de toleranți și prietenoși cu rezidenții străini.

Acest lucru, pe moment, ar fi putut avea consecințe extreme de periculoase între românii și musulmanii din țara noastră, dacă  faptele reclamate s-ar fi putut dovedit reale și ar fi încins spiritele, într-o perioadă când cetățenii de confesiune islamică sunt priviți cu suspiciunea de terorism în mai toată Europa. În contextual atacurilor teroriste, dar și al atitudinilor antimoschee la București și antirefugiați arabi în România. Pe acest fundal, bucureștenii au constatat și prezența în metrou, în stații și în trenuri, a trupelor speciale de jandarmi, înarmate cu semiautomate, care, conform explicației autorităților, ”patrulează pentru menținerea unui climat de siguranță ridicat”.

Din fericire, oamenii au trecut repede peste șocul știrii, rămânând calmi și tratând  chestiunea ca pe o făcătură, un senzațional ieftin din moment ce nu s-a înregistrat nici o reclamație la autorități, nimeni nu a văzut agresiunea, înregistrându-se media doar „acuzarea” cetățeanului arab, care, la o mai atentă cercetare, s-a văzut că are probleme cu legea românească, fiind cercetat în nu știu ce dosare, în 2011, de către DIICOT. Un personaj membru al unor organizații musulmane, înfipt de peste 20 de ani în România, cu multiple cunoștințe și legături de afaceri cu cetățeni români sau străini acuzați de corupție.

Faptele reclamate erau cu atât mai mult de necrezut, cu cât victimele nu au depus nici un fel de reclamație la Poliție, nu au mers la IML să scoată certificate medico-legale care să dovedească vătămările suferite, iar nici un martor nu a văzut nimic!!! Exista doar reclamația vocalului cetățean arab în fața camerelor de televiziune.
În contextul recentelor atentate teroriste de la Bruxelles și a alertei de atacuri teroriste care vizau Europa, săptămâna trecută, toată presa românească difuza știri și imagini cu un bărbat arab, agitat, surescitat și extrem de supărat, care declara că două tinere musulmane au fost agresate de un grup de tineri, în București, ziua în amiaza mare!!! Cu aceeași vehemență, reclamantul condamna ”atacul” respectiv, susținând că tinerele siriene, rezidente în România, au fost acuzate de terorism, de faptul că pun bombe și că sunt musulmane. Și că nu au depus plângere la Poliție, ca să nu inflameze spiritele și să agraveze situația.

Totuși, faptele reclamate sunt în atenția organelor de anchetă.  Astfel, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

”La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti s-a înregistrat un dosar având ca obiect săvârşirea a doua infracţiuni de loviri şi alte violenţe, prev. de art. 193 C.p. constând în agresarea, la data de 30 martie 2016, a două tinere de origine siriană, în vârstă de 17 ani, de către mai multe persoane.

 Cauza s-a constituit ca urmare a sesizării din oficiu de către organele de poliţie din cadrul Secţiei  8 în legătură cu incidentul petrecut în ziua de 30 martie 2016, în jurul orelor 17.00 - 17.30, când două adolescente au fost acostate pe Calea Moşilor de un grup de 5 persoane necunoscute (dintre care două de sex masculin si trei de sex feminin), care le-au smuls baticul de pe faţă şi le-au agresat fizic, trăgându-le de păr si provocându-le leziuni minore la nivelul mâinilor si feţei, care nu au necesitat îngrijiri medicale.  

 Până în acest moment persoanele vătămate nu au formulat plângere prealabilă în cauză.”

Sesizare și cercetarea din oficiu a Parchetului este firească și binevenită pentru a lămuri sub toate aspectele acest eveniment și agresare reclamate, chiar dacă ”victimele” nu au depus plângere oficială, din mai multe motive:

-trebuie aflat dacă faptele au fost reale sau au fost inventate de cineva. Dacă atacul a fost real trebuie aflat cine sunt atacatorii și ce motive au avut să aagreseze tinerele sirience, iar dacă sunt găsiți și dovediți vinovații trebuie pedepsiți conform legii.
 -dacă se dovedește că agresiunea a fost doar o făcătură ordinară cu anumite intenții, trebuie aflate motivele farsei proaste și mobilul pe care l-a avut reclamantul sau cei care au pus la cale un astfel de scenariu. Și evident, dacă se găsesc vinovați, să fie pedepsiți conform legii.

Important este ca pe viitor, astfel de evenimente cu potențial de inflamare, de creare de tensiuni și violențe între români și cetățeni de alte etnii și confesiuni să fie prevenite, atât de autorități, cât și de opinia publică, care nu trebuie să  ia de bune orice declarații, orice ”reclamații” ori fapte incriminate aruncate în media de cineva cu interese obscure. Este bine să fim moderați, să trecem prin filtrul logicii diversele știri alarmante, să nu ne lăsăm intimidați și manipulați cu făcături.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu