luni, 4 aprilie 2016

Trafic de date personale


Scandalul cartelelor Pre Pay


Cum sunt afectate drepturile și libertățile individuale, cetățenești de prezentarea cărții de identitate la achiziționarea cartelelor Pre Pay, în România, când, de ani de zile, la noi se cere și utilizează datele cu caracter personal în diverse situații și la sumedenie de instituții, cum ar fi instituții publice ale statului? Inclusiv la RATB se cere cartea de identitate, în zonele de acces și intrare în diverse unități, la porți de firmă, la intrarea în administrații locale. La semnarea de contracte comerciale, companii multinaționale, de stat sau SRL-uri, chiar și la comerțul online. Și la amenzi sau când ni se solicită de poliție, dăm actul de identitate. Exemplele pot continua la nesfârșit.

 În sumedenie de locuri, justificat și mai ales nejustificat se solicită cartea de identitate în țara noastră. Se face, în ciuda interdicției legale, trafic de date personale la greu, mai ales în campaniile electorale, când mulți cetățeni, în pofida voinței, se trezesc că datele lor din buletin se regăsesc pe diferite liste de candidați, alături de semnătura falsificată. Oare, cum au afectat aceste prezentări și înregistrării ale datelor personale de către instituții și persoane, autorizate sau nu să facă acest lucru, drepturile și libertățile individuale, cetățenești? Și mai trebuie văzut cum s-a reglementat această problemă în alte țări europene și care au fost efectele ei. Este evident că se fac multe abuzuri, în România prin utilizarea ilegală a datelor cu caracter personal, inclusiv fapte penale, dar de la țânțar la armăsar este cale lungă.

Necesitatea reglementării situației legislației referitoare la achiziționarea de cartele nenominale Pre Pay, lege declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României, la sesizarea Avocatului Poporului, a stârnit numeroase conflicte de opinii în rândul celor pro și contra prezentării cărții de identitate la cumpărarea acestor cartele. Diferențele de opinii au fost și sunt încă, inclusiv în plan politic. În timp ce o parte susține necesitatea prezentării actului de identitate la achiziționarea de cartele telefonice, argumentând că acest lucru ajută la identificarea cumpărătorului pentru prevenirea pericolelor, în special al atentatelor teroriste, cealaltă tabără se opune pe motiv că îngrădește drepturile și libertățile individuale.

O perioadă de timp, după respingerea legii de C.C.R., luni în care nu s-a lucrat pentru punerea ei în concordanță cu reglementările constituționale, problema a rămas ca la gară, în așteptare. Contextul atentatelor din Belgia, de zilele trecute,însă, a prilejuit repunerea pe tapet a acestei legi controversate chiar de către șeful Executivului: ”România e una dintre puținele țări din Uniunea Europeana care încă vinde cartele Pre Pay fără un control de identitate. Înțeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele Pre Pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în Romania”, a spus premierul Dacian Cioloș la Pro TV. 
Această surprinzătoare declarație a prim ministrului tehnocrat a fost scânteia care a aprins din nou scandalul legislației cartelelor nenominale, mai ales că acesta a sugerat că astfel de cartele Pre Pay au fost utilizate pentru pregătirea atentatelor de la Bruxelles, fapt neconfirmat de SRI, instituție susținătoare a acestei legi care, însă, a comunicat că astfel de cartele, achiziționate din țara noastră, ar fi fost folosite, nu se știe de către cine și în ce scop, în zone de conflict, cum ar fi Siria și Irak.
 
Scandalul cartelelor nenominale a cuprins și societatea civilă, iar comentariile de pe forumuri reflectă acest lucru. Redau câteva mai jos:

” ce are "libertatile si drepturile" mele cu o cartela pre-pay
cumparata cu cartea de identitate. Eu nu am cumparat niciodata o cartela pre-pay, fiindca am abonament, de cand exista telefonie mobila. Dar daca ajung vreodata sa cumpar, prezentarea unui CI imi va limita drepturile? Numai banditii au nevoie sa-si acopere urmele.”

”Dar de ce nu cumperi paine tot cu buletinul? Sau poate benzina - sa zicem ca painea nu poate fi folosita in scop terorist, dar benzina bine-mersi poate fi. Cine anume catalogheaza un bun drept terorist sau nu? Daca am comis o infractiune,SRI-ul sau Politia pot cere un mandat de perchezitie si/sau retinere. Cat timp insa eu imi respect partea mea de angajament: de a respecta legile, atunci pentru ce anume trebuie sa imi prezint identitatea cand achizitionez un bun sau serviciu? La abonament iti dai numele si adresa ca sa te gaseasca in caz ca nu platesti factura. Dar cartela aceea e deja platita. Sa inteleg ca inainte de cartelele prepay nu au existat comploturi sau atacuri teroriste?”

”De ce ar folosi cineva o cartela pre-pay? Evident pentru a nu fi facuta legatura intre persoana cu nume prenume, serie de buletin si ce discuta persoana pe acea cartela pre-pay. De ce vrea SRI "cu buletinul"? Pentru ca munca DNA-ului se rezuma in ultima vreme la a face rezumate din convorbiri telefonice inregistrate de SRI. Ce e aia ancheta? Nu e nevoie - avem dovada. Fara buletin la pre-pay, coruptul nu poate fi adus in instanta - ba mai mult isi da pantalonii jos si le arata fundul la DNA. De ce folosesc pre-pay teroristii? Din aceleasi motive.Daca se cere buletin la pre-pay? Teroristii vor gasi alte metode. Dar coruptii, nu vor gasi si ei alte metode? De exemplu daca acum un an este o convorbire care poate incrimina pe cineva - acea convorbire este pastrata in baza de date a operatorului (si a SRI-ului). Daca vine coruptu cu buletinul sa isi inregistreze cartela, hatz pupaza! Cine mai foloseste cartele pre-platite? Evident cineva care are ceva de ascuns autoritatilor. Sau tinerii care nu au bani sa plateasca abonament. Sau bunica de la tara care tine telefonul doar ca sa o sune nepotii.Pana la urma, cred ca majoritatea celor care comenteaza au abonament. Nu faptul ca ni se ia ceva per-se deranjeaza. Ci faptul ca NI SE IA o LIBERTATE in numele SIGURANTEI.Si dupa cum bine stiti: cine renunta la libertate pentru siguranta va sfarsi si fara libertate si fara siguranta.

Deoarece odata controlul obtinut la cartele (si WIFI) vor vrea si mai mult. Din ce in ce mai mult. Pana intra la tine in casa si iti pun camera de luat vederi - pentru siguranta ta evident - sa nu te calce hotii.Diferenta intre comunistii de ieri si astia de azi este ca cei de ieri considerau individul obligat sa isi cedeze proprietatile statului care le administra la comun. Cei de azi considera individul o proprietate a statului. Si evident, ca orice proprietate trebuie verificata si aparata. Nu?”

”Premierul Ciolos oare a dori sa lase o urma in administratia romaneasca aducandu-si si dumnealui contributia la adoptarea legii cartelor pre-pay ?
Observati ca o astfel de situatie este o incalcare a drepturilor cetatenilor prin obligarea acestora de a pune niste date personale la dispozitia unor agenti economici pe motiv ca de la astia ar putea achizitiona niste cartele si niste "teroristi" ? Observati ca la Bruxelles "teroristii" s-au deplasat si cu taxiul ? Considerati ca acesta ar fi un motiv suficient pentru ca sa va lasati datele personale si atunci cand circulati cu taxiul ?”

”Pe unde au intrat toti refugiatii in UE pana acum ?Pe ruta BALCANICA.
In toate tarile de pe ruta balcanica, GRECIA, MACEDONIA, SERBIA, UNGARIA, cartelele PREPAY se vand la fel ca in Romania, fara buletin sau carte de identitate. De unde a tras SRI concluzia ca acele cartele Prepay sunt din Romania si nu din Grecia, nu din Ungaria? Nu pot sa cred ca toate tir-urile de rosii cu pesticide din Turcia veneau in Romania ca sa aduca rosii, ci veneau sa cumpere cartele prepay in schimbul rosilor!Doamne, mare tie gradina!”

”In Spania prin 2002 s-a introdus obligativitatea ca astfel de cartele sa fie date cu nominalizarea persoanelor care le cumparau. E simplu de tot si normal sa fie asa. Daca se declanseaza o bomba cu ajutorul unui telefon se va stii carei persoane ii apartinea respectiva cartela. Ma surprinde faptul ca Romania mai bajbaie, dupa 14 ani, sa introduca astfel de legi.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu