miercuri, 29 iunie 2016

Șmecherii cu lumea lor, ”Prostimea„ cu lumea ei


România lumilor paralele

Orașe inundate de apă, gospodării distruse, case dărâmate, agoniseli de-o viață duse pe apa Sâmbetei, animale și oameni luați de puhoaiele venite din cer, vieți pierdute. Apocalipsa? Nu. Este imaginea și tragedia care s-a abătut asupra unei bune părți a României, în ultimele săptămâni. Nenorociri care se abat mereu peste românii aflați în calea apelor, indiferent de anotimpul în care ne aflăm. Catastrofe la care cei care au responsabilitatea și puterea la nivel central și local ar trebui să răspundă urgent, prioritar, să acționeze pentru limitarea dezastrelor, dar mai ales pentru prevenirea lor.

Ce fac conducătorii?
Se bat continuu pe ciolan, fură, perpetuează și dau dimensiuni uriașe corupției instituționalizate și profită an de an, electoral, de nenorocirile sinistraților. Care sinistrați nu țin cont de iresponsabilitatea, corupția și incapabilitatea aleșilor, votându-i din nou! Iar și iar!

În vechile guvernări, în frunte cu președintele, prim ministrul, miniștrii și alți demnitari mai mari sau mai mici se înghesuiau la inundații, făcând paradă chiar și cu barca pe uscat, promițând în stânga și dreapta tot ce le trecea prin cap. Spre deosebire de predecesorii lor care în loc să pună umărul la rezolvarea și prevenirea dezastrelor naturale, anul acesta, tehnocrații lui Dacian Cioloș, de la Palatul Victoria, sunt acuzați că nu se dau cu barca, nu încalță cizmele de cauciuc și nu sunt prezenți la paradă, cu sacul de promisiuni, în mijlocul sinistraților.

Avem poza reală a unei țări în care, spre deosebire de cetățenii de rând, politicienii, conducătorii României trăiesc în altă lume. Lumea lor. Este un contrast puternic între oameni luați cu totul de ape și politicienii de la București, duși cu pluta de interese diferite. În timp ce unii români luptau pentru viața lor, unii parlamentari dădeau lupte între ei în Parlament.
De câțiva ani, unii parlamentari economi de felul lor și-au transformat birourile de lucru din cel mai înalt for legislativ al statului român în locuințe personale, deși contributorii la bugetul statului, printre care și oamenii aflați sub ape, le plătesc sume lunare pentru casă și masă de lux.
În timp ce unii români au ajuns sinistrați sub cerul liber, au pierdut tot, politicienii fac scenarii, învârteli, alianțe, trag sfori, fac traseism politic doar pentru a rămâne în cărți, a fi pe liste electorale și a câștiga noi scaune de paralmentari la alegerile din toamnă.

O lume ireală am putea spune, dacă nu ar fi adevărată. O lume în care chiar și guvernanții cu bune intenții sunt rupți de realitatea din restul țării. În timp ce oamenii din diverse județe își pierd totul, chiar și viețile în calea puhoaielor de ape, politicienii și demnitarii se luptă să-și păstreze scaunele, privilegiile, să nu intre la pușcărie pentru banii furați și să-și creeze alte oportunități de parvenire în fruntea statului corupt.

În unele zone ale țării, pentru că nu se face nimic pentru prevenire, cum este Moldova de exemplu, ca într-un scenariu apocaliptic, inundațiile catastrofale se repetă ciclic. Acum, din nenorocire, puhoaiele au venit peste oameni la doar câteva săptămâni, măturând totul în calea lor. Mulți români sunt afectați de această catastrofă naturală, în fața căreia autoritățile alese de curând în fruntea administrației locale, fac prea puțin sau nimic.

Acum, aleșii locali sunt cu sacii în căruță în timp ce majoritatea cetățenilor afectați au rămas doar cu cămașa și izmenele pe ei. Nu mai au nimic din munca de o viață. Cerul le este acoperiș, atât de vreme bună, cât și de vreme rea.

În România, demnitarii și clasa politică la putere, pe de o parte, și restul cetățenilor, pe de altă parte, trăiesc în lumi și societăți diferite, paralele. Șmecherii cu lumea lor în care fac ce vor, învârt țara pe degete, dispun chiar și de viețile amărăștenilor. ”Prostimea” cu lumea ei, în care este la cheremul șmecherilor, trăiește la limita sărăciei și moare cu zile, principalele cauze fiind prostia și corupția.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu