joi, 27 octombrie 2016

Vânătoarea elitelor

Șmecheri, dalmațieni și victime

Nu am înțeles niciodată de ce  unii oameni care au muncit o viață întreagă și au făcut sacrificii importante pentru a ajunge profesioniști, specialiști recunoscuți, cu notorietate în breaslă și nu numai, se lasă fraieriți de niște șmecheri care vor doar să profite de pe urma lor. Există cazuri în care naivii atrași în cursa șmecherilor politicii penale românești sunt chiar somități în domeniul lor de activitate. În naivitatea lor, în intenția de a face și alte lucruri importante pentru societatea românească, altele decât din domeniul lor de activitate, în onestitatea lor, oamenii, personalitățile în cauză cad victime sigure escrocilor politici.

După un timp, ajung prea târziu să-și dea seama că au fost folosiți fără scrupule pentru atingerea unor scopuri care nu erau ale lor. Nu doar că își compromit reputația, dar, în unele cazuri sunt implicați fără să-și dea seama, în fapte de corupție, chiar condamnați. Plătesc uneori, cu vârf și îndesat, mai mult decât escrocii penali ale căror victime sunt. Sunt condamnați. Fac chiar pușcărie, neputându-se ajuta la fel ca și cei care i-au păcălit, atras în politică și în comiterea de fapte ilegale din cauza faptului că nu sunt la fel de bogați și n-au toate relațiile și pârghiile necesare să se salveze.

Unul dintre exemplele concrete pe care aș putea să-l dau este profesorul Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Chimie Alimentară, fost membru al unui fost partid politic, o somitate în domeniul său de activitate, apreciat nu doar în țară ci și în plan internațional, care din naivitate a ajuns la pușcărie. A fost fraierit și folosit de un șmecher al politicii și afacerilor, care încă se află după gratii. Acest specialist notoriu pe domeniul său de activitate a fost victimă sigură. Am făcut odată un interviu cu el, pe vremea când nu prezenta interes pentru escrocii politicii și afacerilor, fiind dedicat trup și suflet meseriei lui. Pe vremea aceea, nu era obișnuit nici cu presa. Îmi amintesc, pentru că era prima dată când mi se întâmpla, la interviu a chemat să asiste de la început și consilierul juridic al instituției, ca o măsură de protecție că este legal ceea ce face. Ulterior, nu am înțeles cum s-a lăsat fraierit atât de ușor și nu doar că a ajuns să se compromită total, dar a fost și condamnat penal.

Practica racolării personalităților naive, care n-au avut în viața lor de-a face cu politica, este una permanentă în societatea românească și se accentuează puternic în preajma alegerilor electorale. Notorii, apreciați, integri, oamenii onești sunt ținta penalilor politicii românești, care se folosesc de ei și apoi îi aruncă precum o măsea stricată. În ultimul timp, șmecherii politicii dâmbovițene bat toba și racolează personalitățile non-politice pentru a-și realiza propriile interese.

Chiar în timp ce scriu aceste rânduri, o ”mironosiță”, șef de mare partid politic, ”curat” ca lacrima, vorbea pe televizoare cu patos, bătându-se cu pumnul în piept cu integritatea organizației sale. Partid care, doar cu câteva zile în urmă a reușit racolarea în rândurile sale a unui mare nume al medicinei românești, un apolitic celebru, Leon Dănăilă. O somitate a neurochirurgiei, care profesează și la vârsta de 83 de ani. Un naiv, idealist că poate face ceva pentru România din scaunul de parlamentar penelist, o victimă a șmecherilor politicii dâmbovițene. Îmi pare rău pentru domnul Dănăilă, pentru care am tot respectul la fel ca alte sute de mii de românii ce îl apreciază datorită muncii sale. Dar a căzut naiv, în năvodul penalilor, care se vor folosi fără scrupule de notorietatea domniei sale.

Un exemplu de personalitate în domeniul său de activitate, în sport în acest caz, este cel al fostului tenismen Ilie Năstase. Folosit pentru notorietatea sa, aceasta a fost racolat în politică, a ajuns parlamentar folosit de partidul respectiv. Parlamentarul Ilie Năstase a eșuat politic și a reușit să se compromită. Singur a recunoscut nu doar că nu se pricepe absolut deloc la politică, ci și că nu a putut face nimic în Parlament, fiind prins și folosit în năvodul intereselor de partid. Recent, Ilie Năstase, alături de alți foști sau actuali mari performeri ai României a semnat o petiție pentru salvarea sportului românesc. Dar nu a făcut nimic pentru acest sport, în Parlament, unde avea posibilitatea să facă legi în acest sens.

O caracteristică a acestei pre-campanii electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016, ne arată că atât marile partide, cu mulți politicieni penali în rândurile lor, cât și unele partidulețe de buzunar, prezentate de fondatorii lor ca necorupte și de viitor, caută și racolează să pună pe listele de candidați personalități, oameni apolitici, alături de membri cu vechi state de serviciu în politică, dalmațieni pătați, penali.

Combinația șemecherească se dorește a albi în ochii votanților și reforma clasa politică românească. Scopul-atragerea a cât mai multe voturi. Praf în ochi. Singurul rezultat va fi eșecul sigur. Electoratul nu mai poate fi păcălit chiar atât de ușor ca înainte. Sau poate că da, dacă ne uităm la rezultatele alegerilor locale din acest an, care i-a scos învingători pe politicienii penali. În acest context, personalitățile racolate și împinse în față ca sfintele moaște sunt victime sigure, care, din păcate, își vor da seama prea târziu de naivitatea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu