joi, 26 ianuarie 2017

SRI -Încotro ?


Vulnerabilitățile relațiilor nefirești

În ultimii ani, opinia publică românească a acuzat tot mai mult implicarea SRI în lupta pentru putere în România. Chiar de impunerea unor oameni ai săi în fruntea principalelor instituții ale statului. Pe de altă parte, cel mai important serviciu de informații a devenit ținta unor atacuri puternice pe măsură ce acesta s-a implicat tot mai mult în lupta anticorupție. Acum, a ajuns în postura ca la vârful conducerii, să fie acuzat că a întreținut relații nefirești cu persoane corupte.

Dacă până acum multă lume credea că instituția în cauză are lucrători acoperiți în toate domeniile importante ale societății românești, cred că ar trebui să ne punem, ca cetățeni, avem acest drept, și altfel de întrebări : 
-Cum s-a ajuns în situația ca SRI să devină atât de vulnerabil, încât să cultive relații nefirești cu persoane acuzate de fapte grave de corupție ? -Cum au ajuns aceste persoane, gen Ghiță, în cercurile înalte ale conducerii Serviciului, pentru ca mai apoi să poată avea la mână și șantaja? Cine sunt acoperiții din SRI și pentru cine lucrează aceștia?

Întrebările pot continua, dar nu cred dacă vom afla răspunsurile vreodată. Cât despre controlul Parlamentului asupra acestui Serviciu, acesta a fost mai mult formal până acum, iar aparențele ne indică faptul că nici de acum înainte nu va fi altfel.

 De altfel, practica subterană, curentă, privind obținerea și controlul puterii în România este dominată de folosirea dosarelor, șantajelor și a informațiilor compromițătoare. Popular spus, este practica avutului la mână, reciproc, între principalii actori eligibili să conducă și să facă legile în această țară. După cum se pare, nici serviciile de informații secrete nu fac excepție de la această practică.

Este evident că lucrurile nu stau tocmai pe roz în interiorul acestei instituții, dovadă și audierea maraton din Parlament a directorului SRI, Eduard Hellvig, audiere care, pe lângă răspunsurile banale, gen nu avem acoperiți în Justiție și politică, de neimplicare în protestele de stradă, a arătat și o anumită vulnerabilitate. O vulnerabilitate periculoasă pentru România, prin încercările de decredibilizare și destabilizare a SRI.

"Exista interesul de a destabiliza o instituție serioasă a statului român. Le spun tuturor că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetățenii României. Un SRI slab ar însemna o Românie dezarmată în fața inamicilor", a spus Hellvig.
„SRI, împreuna cu SIE și Direcția de Informații a Armatei, e al doilea contributor pe analiză la NATO după Statele Unite ale Americii", a declarat miercuri, la Parlament, directorul SRI, Eduard Hellvig, dupa audierea în comisia de control a SRI.
"Suntem martori la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent, la adresa SRI. Am preluat mesajele venite din partea persoanelor de bună credință. Le voi trata cu toată seriozitatea adecvată situației. Suntem conștienți de lucrurile care s-au afirmat în spațiul public", a adăugat Hellvig.

Cum va evolua instituția SRI de acum încolo, cum își va rezolva problemele și vulnerabilitățile, în ce direcție o va lua și cum va fi controlat de Parlament nu putem ști. Doar timpul ne va răspunde la aceste dileme. Până atunci însă, cetățenii își pot exprima tot felul de păreri și opinii, mai mult sau mai puțin avizate și informate.

Cum sunt și acestea exprimate pe forumuri:

.. o institutie puternica ..." SI cine sta in spatele acestui inters ?
Oricum citeva figuri santajabile aflate la virful serviciului este o stratagema mult mai eficienta ...„

„Ghita si-a inceput cariera ca gainar de drept comun, fiind introdus de mama lui, Maria, in biroul lui Emil C, primarul Ploiestiului. Gruparea criminala astfel formata, a delapidat primaria pe achizitii IT la preturi umflate.
Intrebarea normala este: de ce s-ar inhaita SRI cu un gainar? Raspunsul este ca au fost acoperiti de un general al carui nume va fi dezvaluit in curand (te salut, stiu ca citesti asta, abia astept sa incepi sa ma cauti ca sa fii deconspirat), dovada ca se accepta mita si in SRI. Acesta si-a folosit o intreaga retea de influenta interna (denumita "ramura PSD") pentru a facilita protejarea lui Sebi ca si persoana cu acces la informatii clasificate, vaca lui de muls, asta pentru a il feri de anchete si cercetari, era un soi de imunitate. Multi din apropiatii lui, care l-au turnat de l-au rupt, l-au clasificat drept un om lipsit de scrupule si extrem de tupeist, merge dupa principiul "ori la bal ori la spital".
Ghita e doar marioneta, sa asteptam si papusarul. „