joi, 10 august 2017

Mălin Mușatescu: ”Lucrurile încep să se miște în Deltă”

Marile probleme ale Rezervației Biosferei Delta Dunării

Problemele Deltei Dunării, nu doar că există de ani buni fără ca vreun guvern să le rezolve, dar s-au și acutizat, afectând în aceeași măsură Rezervația Biosferei, cât și locuitorii deltaici. Mai mult, de-a lungul timpului, tot mai multe interese oneroase protejate politic au condus la înrăutățirea situației în această zonă unică în lume, declarată patrimoniu UNESCO.

 Singurul lucru pozitiv înregistrat în acest an, este afluența mare de turiști români și străini. Numai că turismul necontrolat nu aduce doar beneficii financiare, ci are și efecte negative asupra zonei protejate.

În urmă cu câteva luni, după publicarea fotografiilor cu marile capturi de știuci ale pescarilor politici Liviu Dragnea și premierului de atunci, Sorin Grindeanu, surprinzător, la șefia ARBDD a fost numit Guvernator Mălin Mușatescu, jurnalist, nepesedist, apreciat ca un foarte bun cunoscător al Deltei Dunării. Opinia publică a primit cu rezervă această numire, unii au salutat-o, sperând că un cunoscător al zonei ar putea face ceva pentru protejarea și dezvoltarea ei, în timp ce alții au acuzat schimbarea fostului guvernator, Grigore Baboianu, cercetător, ca fiind una politică după ce i-a criticat public pe marii pescari politici ai țării.

Despre problemele Deltei Dunării am discutat în interviul cu Mălin Mușatescu, Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării



Paul Stan- Domnule Guvernator, cum merge treaba în Deltă, încep să se miște lucrurile în bine?

Mălin Mușatescu- Lucrurile încep să se miște încet.

P.S.- Care sunt cele mai importante și mai grave probleme actuale ale Deltei Dunării?

M. M.- În topul problemelor actuale ne confruntăm cu: circulația bărcilor în interiorul Deltei, braconajul,  decolmatările haotice, agricultura cu tone de chimicale și inexistența unei piețe locale de pescuit în care pescarul comercial să-și poată vinde peștele la prețul de piață.

P.S.- Anul 2017 a adus cea mai mare afluență de turiști, în această zonă, în creștere față de anii precedenți. Cum afectează această avalanșă de turiști ecosistemul și ce impact are asupra Rezervației?

M.M.- Nu afluxul mare de turiști este nociv, ci modul agresiv de a face turism, educația precară a unor turiști care nu respectă Delta și nici nu înțeleg menirea Rezervației.

P.S.- Cât de tare afectează braconajul și cum faceți față acestui fenomen?

M.M.- Braconajul este un flagel direct responsabil de distrugerea potențialului piscicol al Deltei. COMISARIATUL DE CONTROL INTEGRAT a început să fie eficient, iar Corpul Mobil de Control are deja primele rezultate. Din păcate, nu poate fi încă, vorba de limitarea acestui flagel.

P.S.- Care este situația privind reglementarea navigației și gestionarea gunoaielor în interiorul Rezervației?

M.M.- Avem o mare problemă cu gestionarea gunoaielor, însă primăriile fac eforturi pentru a soluționa criza, până la intrarea în funcțiune a gropii de gunoi Mihai Bravu. Am avut întâlniri cu primarii și Consiliul Județean pentru o rezolvare rapidă a acestei situații. În privința circulației, vom reglementa accesul pe diferite ghioluri și canale, cu restricționări ale puterii motoarelor.

P. S.- În ce măsură este afectată zona protejată de construcții și de agricultură?

M.M.- Probabil, cea mai mare problemă este cea a adăposturilor pescărești ilegale-aproximativ 500 la nivelul întregii Rezervații. Sunt centre de braconaj care trebuie desființate și înlocuite cu adăposturi reale pentru pescarii comerciali. Acest lucru se va concretiza cu ajutorul unui proiect finanțat din bani europeni.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu