joi, 7 septembrie 2017

Probleme ciclice, amplificate de interesul și ”inteligența sclipitoare” a puterii


Îngrijorările și pericolele noului an școlar
-Cine răspunde în cazul unei tragedii?
-Cum au pregătit autoritățile noul an școlar: minciuni, afaceri și prostie.

Premieră în învățământul românesc-la Motru, anul școlar a început în piața publică!!! 


Da, a început școala. Odată cu acest eveniment, prilej pentru politicieni și edili să se dea iarăși în stambă, revin problemele ciclice din sistemul de educație românesc. Lipsa manualelor, deficitul de dascăli, lipsa condițiilor materiale de asigurare a unor clădiri corespunzătoare desfășurării actului de educație, lipsa autorizațiilor ISU, lipsa condițiilor igienico-sanitare, lipsa cabinetelor medicale școlare și a personalului aferent, lipsuri, lipsuri, lipsuri…nesfârșite. Și nemuritoare.
Mai mult, pe lângă problemele eterne, nerezolvate în timp, dar a căror gravitate s-a accentuat, an de an, au apărut și altele noi, produse de ”inteligența sclipitoare” a băieților deștepți din domeniu, cum ar fi apariția manualului de Sport, care-i învață pe elevi să meargă și să se târască!!!! Apariția Compendiului, care are menirea să suplinească vreo 15 manuale la un loc!!! Nu mai vorbesc de apariția unor aberații în diverse alte manuale, pe care le vor descoperi elevii la școală și, mai mult, vor fi obligați să învețe despre ele.

Anul școlar 2017-2018 aduce  probleme prevăzute și neprevăzute, menite să ridice educația națională pe noi culmi de cunoaștere și civilizație. Toate acestea au la bază cauze arhicunoscute , care se pot rezuma într-un singur cuvânt Corupție.
În ultimul timp, se vede cu ochiul liber cum neajunsurile sistemului de educație națională sunt amplificate de minciunile și amatorismul diriguitorilor acestui domeniu de interes național.
Cu toate acestea, începe școala. Trebuie să ne dăm copiii la școală. Așa ar fi normal, firesc. 
Dar, ce facem ? Îi trimitem sau nu la școală pe copii când aflăm de la autoritățile în domeniu că majoritatea unităților de învățământ nu au primit avize de securitate la incendii, avize sanitare și nu întrunesc condițiile materiale de funcționare. Dacă-i trimitem să învețe în școli improprii, clădiri care nu sunt asigurate împotriva incendiilor sau riscă să li se prăbușească tavanele în capul elevilor, nu le punem viața în pericol ? Cine este responsabil dacă se întâmplă o tragedie într-o școală neautorizată, cum s-a mai întâmplat de altfel ?
Știm cu toții că au fost elevi care au murit în incinta școlilor. Știm cu toții, părinți, autorități locale, responsabili din educație, autorități publice, instituții administrativ-politice, edili, miniștri, prim miniștrii, politicieni că situația unităților de învățământ este dezastruoasă.
Dar ce facem pentru îmbunătățirea ei, mai ales responsabilii în domeniu ? Manuale de sport, compendii, afaceri? Ne batem cu pumnul în piept, de ani de zile că facem și dregem, iar începutul anului școlar ne prinde mai rău decât înainte ?
Acum, avem o mare dilemă-urmăm sfatul ministrului Educației, Liviu Pop, și nu ne trimitem copiii la școală dacă aceasta nu are autorizațiile și condițiile necesare funcționării ? Dacă nu-i trimitem la școală, ce facem atunci ? Dar, dacă-i trimitem la o școală fără avize de funcționare și se întâmplă o nenorocire, cine răspunde ? Părinții, administratorii și dascălii școlii respective, primăria care este proprietarul școlii și trebuia să se îngrijească să asigure toate condițiile necesare, ministerul, guvernul ? Cine ?

Pot autoritățile să răspundă la aceste întrebări esențiale ? Cred că nu și nici nu doresc. Competența și mai ales interesul edililor, ministrului Educației, Guvernului se reduc la minciuni, declarații sforăitoare, atitudini sfidătoare, interese diverse și sfaturi idioate de genul celui dat de ministrul Pop.
Parafrazându-l pe actualul premier în funcție, Mihai Tudose, care a aruncat responsabilitatea stării clădirilor  școlare doar în sarcina  primarilor, primari care în majoritatea lor aparțin puterii actuale, cifrele sunt definitorii.
Potrivit autorităţilor, în Capitală, doar 44 de şcoli din cele 1.066 au autorizaţii sau avize de securitate la incendii. Din acestea, 22 sunt instituţii private.  La nivelul întregii ţări dintre cele 32.000 de unităţi şcolare, doar 2.261 au autorizaţie de funcţionare de la Pompieri (pentru securitate la incendiu), iar circa 4.000 au avize PSI.
Pe de altă parte, autoritățile locale mimează îngrijorarea și preocuparea de formă și dau asigurări, anunțând mari succese în domeniu. Iată ce ne anunță primul primar al României : Primarul General al Bucureștiului, Gabriela Firea: "Am convocat comandamentul de pregătire pentru începerea noului an școlar. Toate creșele, grădinițele, școlile și liceele trebuie sa fie gata să îi primească pe școlari și preșcolari la data de 11 septembrie. Pot să anunț că am reușit, în premieră pentru București, să obținem finanțarea necesară pentru angajarea a 230 de medici și asistenți în cadrul cabinetelor școlare din unitășile de învățământ.”

 De asemenea, în ultimul ceas că nu au avut timp până acum, nici în vacanța școlară și nici înainte, face un Apel catre ISU pentru o colaborare mai stransa cu primariile de sector :

Edilul Șef: "Referitor la siguranța elevilor, am fost asigurata ca nici o clădire a instituțiilor de învățământ nu prezintă un pericol și că acestea pot funcționa în mod normal, cu asigurarea condițiilor adecvate de protecție în caz de incendiu. Având în vedere că toți primarii de sector m-au informat că este necesară o colaborare mult mai eficientă cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, fac un apel către această instituție, cu care PMB are, de altfel, o colaborare foarte bună, să găsească soluții, conform legii, pentru a debloca aceste situații. Trebuie să asigurați mai multe resurse umane, în așa fel încât dosarele unităților de învățământ să fie rezolvate în timp cât mai scurt. Pe 11 septembrie ne dorim să avem un început de an școlar cu toate clădirile în siguranță, iar profesorii, învățătorii și elevii să își poată desfășura activitatea în condițiile optime".

În această situație a școlii românești, pot să ne spună responsabilii de starea actuală-administratori, miniștrii, premier, edili, politicieni-dacă își trimit copiii la școală ? Dacă le pun sănătatea și viața în pericol în clădirile școlilor românești sau îi trimit la alte școli înalte, pe măsura importanței, buzunarelor și demnității lor ?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu