joi, 23 noiembrie 2017

Test important pentru Justiția Română

 Rezolvarea problemei ”statului Paralel și Ilegitim”
Va îndrăzni Justiția actuală să cerceteze și acuzele grave ale marelui partid politic aflat la putere acum, în România ?

În ultima săptămână, am auzit vorbindu-se de lovituri de stat în două țări. Una membră a UE, România, unde ayatolahul Liviu Dragnea a fost încolțit de DNA și cealaltă în Africa, în Zimbabwe, unde dictatorul Robert Mugabe a fost sechestrat de armată și înlăturat de la putere. Evident, realitățile din cele două țări sunt diferite, ca să nu zic și paralele. Să vedem cum stau lucrurile în ograda noastră și cum ar putea fi rezolvată problema ”statului Paralel și Ilegitim”, dacă se dorește acest lucru.

Abuzuri grave ale unor persoane care conduc instituții publice de forță, încercări de preluare a puterii politice, legitim aleasă, folosirea resurselor financiare publice și folosirea instrumentelor autorității de stat pentru a intimida, șantaja și înlătura decidenții politici, încălcarea Constituției României de către președintele țării, Klaus Iohannis. Am auzit cu toții despre ele. Scena politică și opinia publică s-a inflamat din această cauză în ultima vreme.

Toate aceste acuze grave se pot constitui, chiar dacă au fost făcute publice într-o declarație politică, în tot atâtea capete de acuzare, care pot fi însumate simplu într-una singură ce poate fi numită lovitură de stat, prin complicitatea președintelui țării, asupra puterii politice și executive a României !!! 

De cele mai multe ori, declarațiile politice în scumpa noastră patrie, se fac cu mare ușurință, din diverse motive, unele sunt răfuieli între diversele partide rivale, destule sunt iresponsabile. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor dacă nu chiar în toate, declarațiile politice iresponsabile nu au consecințe în fața legilor. Cei care le fac nu sunt trași la răspundere juridică, chiar dacă au avut drept țintă diverse obiective, cum ar fi statul de drept.

Cred că oamenii politici de valoare, inclusiv partidele din care fac parte, ar trebui să aibă conștiința și responsabilitatea declarațiilor și faptelor lor. Câți politicieni români din fruntea statului au această responsabilitate ?Chiar și cu lupa dacă i-am căuta, nu cred că i-am găsi pe politicienii responsabili, care să dea socoteală pentru vorbele și faptele lor.

Când ești cel mai puternic partid aflat la putere, când ești cel de-al treilea om în ierarhia puterii, când ai majoritatea și faci legile în Parlament, ca politician, ar trebui să ai conștiința declarațiilor și faptelor tale. Mai ales atunci când aduci și nu o singură dată, ci în mod repetat, acuze extrem de grave, când vorbești de lovitură de stat și răsturnarea puterii legitim alese, nu glumești, nu te răfuiești cu adversarii politici, ba chiar pui aceste acuze într-o rezoluție semnată unanim, de Comitetul Executiv al PSD, atunci lucrurile sunt extrem de serioase și trebuie înaintate justiției spre cercetare și soluționare.

Sau dacă nu se întâmplă acest lucru, cred că Justiția are puterea să se autosesizeze, să cerceteze și să rezolve problema loviturii de stat. Timp de circa o săptămână am așteptat, am fost curios să văd dacă cineva sesizează ori dacă Justiția Română însuși se autosesizează în cazul rezoluției ce denunță ”statul Paralel și Ilegitim”.

Nu s-a întâmplat acest lucru până acum, dar încă mai este timp ca Justiția din România să facă lumină în privința loviturii de stat, să clarifice lucrurile, dacă găsește vinovați să-i pedepsească conform legii, dacă nu găsește vinovați să-i tragă la răspundere pe politicienii iresponsabili care au făcut acuzele respective. În final, să liniștească apele din această țară.

Dar cum să acționeze tocmai acum, când diversele tabere politice și cetățenești se încaieră tocmai pe legile Justiției în Parlament. Tabere cu susținători din ”câmpul tactic”, procurori, judecători, politicieni condamnați sau cercetați penal. Miza este imensă atât pentru consolidarea sau slăbirea statului de drept, independența și libertatea Justiției, cât și pentru încercarea de punere sub control a acestei instituții vitale într-o democrație adevărată. Bătălia este aprigă și pentru scăparea marilor corupți de răspundere și pedeapsă în fața legii, pentru rămânerea sau accederea la putere, pentru păstrarea privilegiilor și averilor ilicite.

Oare, va îndrăzni Justiția actuală să cerceteze și marile acuze ale marelui partid politic aflat la putere acum, în România ?

Rezoluția PSD de la Băile Herculane :
”PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit «Stat Paralel şi Ilegitim», care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică”, se arată în rezoluţia adoptată în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, desfăşurată la Băile Herculane.
”Rezultă că «Statul Paralel şi Ilegitim» foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, susţin social-democraţii.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu