joi, 15 februarie 2018

Problemele DNA


Vulnerabilități și legături nefirești



Oricât de bine s-a prezentat Laura Codruța Kovesi în fața opiniei publice, fapt pentru care este lăudată de cetățenii cinstiți, onești cărora li s-a adresat, este clar că în cadrul instituției DNA există și destule vulnerabilități. Poate chiar și legături nefirești între unii procurori și unii dintre suspecții de fapte de corupție, cum este cazul la ”Unitatea de elită” Ploiești.

Din ce s-a spus până acum, din ce s-a auzit pe înregistrări, din atitudinea unor procurori s-ar putea trage concluzia că la această unitate s-au întâmplat și lucruri nelalocul lor ! Normal, ar fi bine să nu fie așa, iar asupra procurorilor să nu  poată fi pusă nici o îndoială, nici un semn de întrebare.

Este posibil ca și la nivelul altor structuri DNA să existe astfel de vulnerabilități, pe care procurorul șef de la București să nu le știe, astfel încât să nu le poată gestiona cum trebuie. Oricât de profesionistă ar fi ca procuror șef al instituției, LCK, poate fi pusă în dificultate dacă există legături nefirești între subordonați de-ai săi și diverși indivizi.

Tocmai pe aceste chestiuni mizează și adversarii de moarte ai DNA, care după cum constatăm cu toții, sunt extrem de bine organizați, știu ce fac, au resurse importante la dispoziție și încearcă să profite de toate breșele posibile să atace Justiția. Impactul și consecințele acestor atacuri sunt devastatoare, mai ales că sunt susținute de actori ai puterii actuale, care țipă din toți rărunchii că se face ”Poliție politică !”

Este ca și cum ne-am întoarce în timp, pe vremea lui Adrian Năstase, când penalii urlau din toate puterile, că se fabricau dosare la comandă politică.

Procurorul șef știe foarte bine aceste lucruri, dovadă că aproape la fiecare ieșire publică, le aduce în atenție : "Aici nu e vorba de Kovesi sau DNA. DNA nu e un om, e o instituție. Acest atac nu e despre Kovesi, ci despre procurorii care și-au făcut treaba și mizează îngenuncherea statului și umilirea cetățenilor români.
Justiția e sub un asalt de peste un an de zile. Și dacă ne uităm cine atacă vedem inculpați condamnați, trimiși în judecată. Ei ne atacă, nu cetățenii cinstiți, oameni care au bani, resurse și vor să decredibilizeze ce s-a facut în ultimii ani.
În ziua de azi, corupția nu e ceva grav în opinia unor inculpați, desigur."

Una dintre vulnerabilitățile DNA ar putea fi și dosarul în care patru magistrați militari îi acuză pe Gabriel Oprea de abuz în serviciu și pe Mircea Dușa de fals și uz de fals. Plângerea a fost făcută de patru judecători de la Curtea Militară de Apel București, pe data de 06. 10. 2016,  dosar despre care nu se știe în ce stadiu de cercetare se află ?!!!, Ar fi posibil să se apropie de termenul de prescripție dacă nu se lucrează la el ?

În plângere este menționat numele unui înalt magistrat militar, Buga Cezarian, despre care se spune că a fost înaintat ilegal în grad, prin încălcarea legii de către Oprea și Dușa. Despre generalul-maior magistrat Buga Cezarian, de la Curtea Militară de Apel București, a apărut un document care dovedește că a fost ofițer operativ, în anii 80, la o unitate de elită din cadrul Ministerului de Interne, cu toate că în 2013, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a emis, în urma formulării a patru cereri, dintre care una făcută de CSM, o adeverință în care se precizează că nu s-au găsit date care să indice că a făcut parte sau că a avut legături cu fosta Securitate !

Și despre acest dosar important aflat la DNA opinia publică, cetățenii cinstiți cărora li s-a adresat procurorul șef Laura Codruța Kovesi, trebuie să știe în ce stadiu de cercetare se află, la fel ca și în cazul altor dosare grele, cu nume importante printre acuzați, trebuie să știe, pentru a fi preîntâmpinate vulnerabilități ca în cazul Microsoft sau altele, care s-au prescris. Nu ar strica mai multă transparență publică, periodic opinia publică să fie informată despre stadiul cercetărilor în dosarele grele.

Tocmai de aceea, este foarte important ca instituția DNA să identifice și să rezolve breșele, vulnerabilitățile și problemele din propria ogradă, pentru a deveni mai eficientă, mai puternică și mai credibilă în lupta împotriva corupției. Astfel, ar putea fi diminuate mult și posibilitățile celor care atacă în mod constant și concentrat instituția anticorupție.

Laudele, aprecierea și încurajările la adresa LCK sunt bune, în urma unor ieșiri publice cum a fost ultima conferință de presă a acesteia, în care a dat o replică puternică celor care atacă Justiția, dar nu astupă vulnerabilitățile instituției dacă acestea sunt trecute cu vederea.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu