joi, 24 mai 2018

Cine plătește devalizarea României


Justiția, în zona gri

Activitatea Justiției  în ultima vreme, pare bulversată din ce în ce mai mult și determinată de factori interesați să o aibă sub control. Asistăm la un spectacol public în care hoții strigă hoții, în care se dă o mare bătălie pe tărâmul legilor penale, la declarații peste declarații la proiecte și adoptări de legi cu efecte negative, la presiuni, intimidări și atacuri. Românii simpli, bombardați mediatic cu tot felul de informații, analize și diversiuni, nu știu ce să mai creadă, cine are dreptate și în slujba cui este pusă Justiția.


Justiție care, lovită temeinic la gioale, se clatină serios și constatăm achitări ale unor politicieni notorii, acuzați de corupție, vedem cum unii dintre justițiari, procurori și judecători, fac lucruri nefirești și sunt acuzați la rândul lor. Vedem cum găști de simpatizanți proachitări și anti DNA pun presiune pe Justiție, urlând din toți rărunchii că se fac abuzuri pe bandă rulantă. Aflăm lucruri nefirești despre ”unități de elită ale DNA”! Vedem cum instituțiile anticorupție se clatină tot mai mult, măcinate de problemele interne, vulnerabile și atacate tot mai mult de corupți, slăbite și din cauza legislației tot mai permisive și favorabile infractorilor.

Percepția actului de justiție în România actuală este din ce în ce mai neclară, confuză. În spațiul public, manipularea se face la ordinea zilei, de o parte și de alta a taberelor, în timp ce problemele justiției române se acutizează, în ciuda avertizărilor Uniunii Europene și a partenerului strategic SUA.

"Numeroase achitări, mai ales din ultimul timp, cele trei conflicte juridice de natură constituțională provocate în mai puțin de un an de zile, faptul că în multe dosare a survenit prescripția răspunderii penale și nu s-au rezolvat în termenul acela rezonabil, abuzurile pe care le vedem cu toții, faptul că un procuror sau altul ieri era de elita, lăudat, apreciat, și azi e anchetat la rândul lui pentru represiune nedreaptă sigur nu sunt știri false. Dacă vrem sa fim onești, trebuie să prezentăm bunele și relele care caracterizează sistemul de justiție din România, bunele și relele care caracterizează DNA-ul. Să vedem dacă într-un stat de drept principiul, exigența, binele public care rezultă din statul de drept permit ca pentru X cazuri bine rezolvate să se tolereze numeroasele achitări, abuzuri și toate celelalte.", a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

"Au existat încercări repetate de a modifica legislația anticorupție pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupție sau dezincriminarea unor fapte. Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenței judecătorilor și procurorilor și stabilitatea legislativă, acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupție să fie eficienți", a spus șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în discursul ținut la o dezbatere pentru marcarea aniversării a 15 ani de la adoptarea Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC), potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Între timp, sute de procurori și judecători protestează tot mai mult public față de presiunile la care sunt supuși, inclusiv modificările legislative, unii dintre ei refuzând să accepte anumite dosare sau, pur și simplu, să părăsească sistemul.

Un ministru actual, tare în gură, întreba zilele trecute, public : ”Cine plăteşte pentru toată perioada în care Călin Popescu Tăriceanu fost demonizat, decredibilizat, târât prin procese? Întrebarea este pusă zilnic și îi vizează pe toți acuzații de mare corupție, care se consideră neprihăniți și hărțuiți degeaba de justiție, în special de cei cu notorietate politică.

Doar că această întrebare trebuie completată obligatoriu cu alta, dacă vrem să fim obiectivi și să nu se facă manipulare ordinară: -Cine plătește pentru toată corupția, pentru toate hoțiile, pentru toate furturile, pentru toate devalizările care s-au făcut și se fac în România? Nu cumva, trebuie să plătească vinovații și să nu se mai facă legi speciale în Parlament chiar de către devalizatori, în favoarea corupților ?

În loc să fie întărită, curățată de corupție, obiectivă și pusă în slujba tuturor cetățenilor, Justiția zilelor noastre pare tot mai slabă, în slujba celor care o legiferează, o controlează și o aplică. Asta este percepția pe care o au tot  mai mulți oameni. Efectele, consecințele a ceea ce se întâmplă în această zonă esențială pentru statul de drept se văd, se simt. Credibilitatea Justiției este la cote din ce în ce mai scăzute, cetățenii și România în ansamblul ei fiind tot mai afectați de ceea ce se întâmplă în prezent, în această zonă.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu