miercuri, 7 noiembrie 2018

Tot mai mulți români se luptă cu cea mai puternică armă care-i stăpânește



Nici de Dumnezeu nu se mai teme nimeni!

Una dintre cele mai puternice stări, caracteristică fenomenului corupției este frica! Proptea neprețuită! Frica dusă până la teroare! Frica întreținută permanent de  cei care se folosesc de ea pentru a comite fărădelegi. Înainte vreme exista proverbul românesc care spunea că ”Frica păzește pepenii!” și avea un sens pozitiv-acela de a nu încălca legile creștine, morale sau legile statului din frică de a nu fi pedepsiții vinovații.

Astăzi, înțelesul fricii, conotația și puterea fricii sunt folosite în sens negativ la scară largă. Și în decursul istoriei frica a fost un factor determinant, folosită peste tot în lume și sub tot felul de regimuri politice. Dar ca acum, în România, parcă nu a fost niciodată folosită mai mult frica în scopul protejării corupției, indiferent de domeniul de activitate și păturile sociale ale societății românești. Frica este din ce în ce mai evidentă și puternică pentru a obține, a păstra, a proteja și a dezvolta corupția care ucide.

Parcă, nici de Dumnezeu nu se mai teme nimeni, dacă ne uităm câte păcate grele comit chiar slujitorii bisericii pe pământ. Frica este instrumentul nelipsit din arsenalul ticăloșilor de tot felul. Frica terorizează, bagă mințile în cap și țin lucrurile sub control pentru nelegiuiți. Frica marginalizează, înrobește și distruge libertatea oamenilor cinstiți. Frica este una dintre cele mai puternice arme ale politicienilor corupți. Nici pe vremea regimului comunist frica nu era la fel ca cea de astăzi, din țara noastră.

În România, vedem permanent cum politicienii puternici, corupți, ticăloși își mențin privilegiile, funcțiile, puterea, averile și libertatea cu ajutorul fricii. Toți cei care nu mai pot suporta nelegiuirile, corupția, imoralitatea, chiar dacă unii dintre ei sunt la rândul lor ticăloși, au curaj să-și ridice glasurile, să dea în vileag ilegalitățile sunt pedepsiți, intimidați, marginalizați, alungați sau distruși pur și simplu de către cei despre care au curajul să vorbească.

În politica românească de toate zilele, ticăloșii guvernează  prin frică, eliminându-și adversarii, dar și pe oricine are curaj să-i dea în vileag. Vedem cu toții cum ayatollahul de Teleorman, încolțit, își scoate din joc oponenții, care nu sunt nici ei uși de biserică. O fiară, un nemernic, o lichea, rănită, amenințată cu pedeapsa legii, încolțită, este cu atât mai periculoasă în disperarea ei de a scăpa nepedepsită și de a-și pierde privilegiile. Atacă!

În domeniile sănătății, educației, economiei, al siguranței naționale și ordinii publice, în toate zonele unde se întinde necontenit caracatița corupției, aceasta este protejată, întărită prin intermediul fricii. Frica de a-și pierde locurile de muncă, frica de a-și pierde privilegiile, frica de sărăcie, frica de șef de patron, frica de a-și pierde viața și de alte sumedenii de frici, care guvernează și cancerizează societatea în ansamblul ei.

Neîncrederea în sine, neîncrederea în justiție, neîncrederea în oameni susținute de frică îi face pe mulți dintre români să stea la cutie, în tăcere, suferind, umiliți, înjosiți și striviți de corupție. Lipsa curajului și a libertății de a spune lucrurilor pe nume, de a da în vileag și a se opune nelegiuiților și nelegiuirilor au efecte profund nocive. Astfel, în loc să ieșim la suprafață, ne afundăm tot mai mult în mocirla nenorocirilor provocate de corupție.

Vedem cum în sistemul de sănătate biciul fricii îi pune la punct pe cei care au curajul să spună adevărul din spitale, unde mor oameni cu zile, îi îndepărtează și îi pedepsesc.
Vedem cum în justiție cu ajutorul legilor făcute de penali, prin intermediul magistraților dalmațieni ținuți sub control de penalii la putere, cei care au curajul să se opună sunt ejectați cu ură și dușmănie.
Vedem cum în educație oamenii curajoși, nepolitizați, care nu mai suportă corupția, sunt ținuți în frâu prin frică sau pur și simplu, sunt dați afară din slujbe.

Vedem cum în administrație funcționarii onești care au curajul să miște în front sunt marginalizați până când sunt aruncați peste bord, locul lor fiind luat de niște incompetenți loiali și slugarnici stăpânilor, care de frică fac tot ce li se cere.
Vedem cum în sistemul de siguranță națională și ordine publică frica este un instrument mai puternic decât jurămintele militare, mai eficient decât pregătirea profesională și mai influent decât conștiința proprie.

Cu toate acestea, chiar dacă actualmente pare că frica este o armă foarte puternică și eficientă de guvernare, de perpetuare a corupției, tot mai mulți români conștientizează, își dau seama că nu se mai poate tolera situația actuală și își asumă riscurile de a spune adevărul, de a scoate gunoiul de sub preș și de a pune stop abuzurilor.

Este un lucru pozitiv faptul că, în mai toate domeniile de activitate, în societatea românească în ansamblul ei, tot mai mulți oameni onești se ridică împotriva nelegiuirilor, a lucrurilor nefirești, a corupției, a sistemului ticăloșit. Încet, încet, frica de a vorbi, de a fi liberi se transformă în curaj, se transformă în atitudinii, în fapte care schimbă lucrurile în bine. Pe măsură ce se ridică tot mai mulți români curajoși, putem schimba România de astăzi.

Dacă există exemple de curaj, de demnitate, atitudinii demne și intolerabile față de corupție și corupți, față de nelegiuiri și nelegiuiți, tot mai mulți români vor prinde curaj și vor intra într-o normalitate firească și extrem de necesară.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu