joi, 12 septembrie 2019

Valurile de rahat declanșate de cazurile Caracal


Mai avem instituții anticorupție funcționale?

Împuțiciunea rahatului a scos la iveală în cazurile de la Caracal și alte chestii surprinzătoare, în primul rând un candidat independent la președinție, Alexandru Cumpănașu, unchiul victimei, devenit justițiar notoriu tocmai pe baza dramei nepoatei sale. Notorietate care a început să scoată la iveală alte rahaturi care țin la prima vedere, că până acum nu s-a autosesizat nici o instituție abilitată, de corupție la nivel înalt!

Astfel, pentru cine nu știa Cumpănașu se presupune că este un privilegiat și protejat al Ministerului de Interne de mulți ani, sediul ong-ului său fiind găzduit de această instituție, despre care se spune că îi asigura și mașină de serviciu. Mai mult, acum rahatul răscolit a scos la iveală și faptul că acesta a beneficiat de anumite contracte, inclusiv din partea Ministerului Culturii, care i-ar fi băgat în cont milioane de lei în schimbul anumitor servicii. Dar noile dezvăluiri se pare că nu interesează nici o instituție a cărei activitate vizează anticorupția, DNA-ul pare că de la înlăturarea Laurei Codruța Kovesi, a intrat într-o adormire letargică!

În aceste condiții, Cumpănașu face valuri în continuare, nu doar prin reclama electorală pe care și-o face cu orice prilej, este omniprezent pe sticla televizoarelor, activ în lupta cu instituțiile pentru pedepsirea clanurilor de interlopi din țară și pentru aflarea vinovaților și pedepsirea lor în cazul nepoatei dispărute. 

Mai mult, în loc să fie luat la întrebări de către autoritățile abilitate pentru a se afla dacă a beneficiat de privilegii nemeritate din partea unor instituții importante ale statului, dacă este implicat el cât și reprezentanți ai statului în cazuri de corupție, Alexandru Cumpănașu beneficiază de protecție și mașină de serviciu din partea Jandarmeriei, ca urmare a unei solicitări depuse de acesta la Ministerul de Interne, prin care a cerut să i se asigure paza și protecția. Pază, protecție și mașină plătite tot de la bugetul de stat, privilegii de care nu se bucură nici o altă persoană dintre cetățenii simplii care au parte de amenințări reale privind siguranța și viața lor.

Faptul că România este unul dintre principalii furnizori, dacă nu chiar primul, de ființe umane, traficate în Uniunea Europeană pentru practicarea prostituției, a cerșetoriei și hoției nu era chiar o necunoscută pentru opinia publică din România, înaintea cazurilor Caracal. Spun al cazurilor deoarece acolo s-au înregistrat mai multe sesizări, reclamații privind persoane răpite, dispărute, dar unele dintre ele nu au fost băgate în seamă de autorități, cum ar fi cazul Luizei Melencu de exemplu, fiind scoase la lumină abia după răpirea și dispariția ultimei fete, Alexandra Măceșanu, care se presupune că a fost omorâtă de suspectul Gheorghe Dincă, dar al cărei cadavru încă nu a fost găsit!

Și în rapoartele anuale ale Departamentului de stat al SUA privind România, traficul internațional de persoane este indicat ca fiind una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm!

În realitate, fenomenul se cunoaște foarte bine și la nivelul instituțiilor abilitate din România, mă refer aici la Poliție și la DIICOT, singurele instituții care mai fac câte ceva pentru prinderea traficanților și eliberarea victimelor. Evident, foarte puțin în comparație cu amploarea fenomenului și mai mult atunci când erau ori sunt sesizate de instituțiile similare din Uniunea Europeană, care era principala destinație a persoanelor traficate, și în colaborare cu acestea! Impresia mea este că instituțiile românești amintite anterior, se implicau și se implică în lupta împotriva acestui flagel modern, mai mult de ochii Europei și din obligație față de acordurile internaționale de cooperare polițienească.

Altfel, se vede de la o poștă cât de profesioniste și implicate sunt instituțiile abilitate pe plan național. Cazurile Caracal au răscolit însă rahatul în Poliție, în Procuratură, în instituții importante, în politică, în rețelele de mafii locale, regionale și transnaționale. La două luni de la declanșarea scandalului și a cercetărilor ample, încă nu s-a ajuns la niște concluzii clare, evidente, pe baza cărora să fie întocmite dosare ale cauzelor în speță. În ciuda faptului că au existat și există zilnic tot felul de informații și speculații, în media, dar și o bâjbâială și poticneală a autorităților, nu există nimic concret privind rezultatele cercetărilor.

Dar, rahatul răscolit a scos la iveală complicități, incompetențe, indiferențe, prostie cât cuprinde, acuze de abuz în serviciu la cine nu te așteptai, la procurorul Cristian Ovidiu Popescu, alături de alți trei polițiști din zonă, cei care se spune că nu au acționat la timp pentru salvarea Alexandrei Măceșanu! Apropo, n-am văzut până la acesta un magistrat care fuge pe străzi ca un infractor, doar ca să nu răspundă întrebărilor presei! Oare ce prestanță, ce demnitate, ce respect are acest magistrat în ochii opiniei publice, al colegilor și al persoanelor pe care le cercetează în activitatea profesională?

Normal ar fi ca în urma răscolirii rahatului și a dezvăluirilor despre posibile complicități și cazuri de corupție, referitoare la Alexandru Cumpănașu, ong-ul acestuia, instituțiile și persoanele cu care a lucrat sau colaborează încă, să fie cercetate și să se clarifice suspiciunile de ilegalități, dar până acum nu se constată nici un interes în acest sens.

Suspiciunile trebuie cercetate și clarificate, iar instituțiile abilitate să înceapă fără tăgadă aceste demersuri, caz în care s-ar putea să avem parte și de alte dezvăluiri surprinzătoare la nivel înalt. Pe de altă parte, chiar candidatul la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu, ar trebui să dovedească faptul că este o persoană cinstită și necoruptă, cu intenții bune, care chiar luptă pentru adevăr și dreptate!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.







Un comentariu:

  1. Doar resetarea ministerelor de interne și justiție nu este suficientă, este nevoie de o curățenie generală în cele două aparte de forță ale guvernării. Poate o destituire generală, pe județe, și o reangajare pe concurs nu ar strica. Ca apoi un schimb dintr-un loc al țării într-altul, o rotire a personalului de conducere, ar putea aduce o primenire în sistem. Altfel rămânem pe același curs polițist, procuror, infractor și ajungem de unde am plecat.

    RăspundețiȘtergere