joi, 5 septembrie 2019

Și umiliți și cu banii luați



Românii sub talpa statului

N-am auzit, văzut vreunul să ceară socoteală Primăriei Bucureștiului pentru umilința și batjocura primite la pachet cu beneficiile! Dimpotrivă, oamenii s-au îmbulzit și la alte gratuități, cum ar fi vacanțe în Grecia sau excursii la moaște! Și în fața politicienilor și aleșilor țării le place unora dintre români să se autoumilească sau să-i umilească pe alții, pentru a da bine în fața boșilor. Să ne amintim doar recentele ploconeli, îngenuncheri, pupături de mâini, idolatrii față de primul premier femeie din istoria României, Viorica Dăncilă, prima mamă, primul politician responsabil și muncitor al țării. Cum mai îngenunchiau  unii proști ca în fața lui Mesia și îi pupau mâinile! Sau cum unii dascăli slugarnici, scoteau copiii din școli și grădinițe în fața marilor conducători politici, obligându-i să facă programe omagiale și să se rostogolească pe caldarâm, în spectacole complet umilitoare, penibile, degradante!

De birocrația românească, nemuritoare, ce să mai spunem, știm cu toții cât de atotputernică și rezistentă la schimbare este! Nu există român de rând să nu fi fost umilit în numeroase rânduri, la diverse instituții, la cozi, cocoșați în fața unor ghișee cu funcționari incompetenți, incapabili și batjocoritori la adresa cetățenilor care le plătesc salariile! Românii își pierd o bună parte din viață disperați și umiliți în instituțiile statului! Câte vieți avem ca să merite acest lucru? Nu suntem noi ăia care ne înghesuim la începutul anului, la ghișeele fiscului să dăm bani la stat, plătind taxe, impozite și câte și mai câte dangarale inventate de stat? Și parcă, cu cât se informatizează mai mult instituțiile statului, oricare ar fi ele, în loc să se rezolve lucrurile mai simplu, mai rapid, fără pierdere de timp, fără umilințe, fără nervi, fără hârțogăraie inutilă, fără nemuritorul dosar cu șină, cu atât mai mult crește birocrația, prostia și incompetența funcționarilor și se adâncesc problemele din sistem!

Lipsa de respect, furtul pe față, minciunile, ignorarea și umilințele cetățenilor parcă sunt acum  mai mari ca oricând! Iar vinovații de acestea sunt cum am mai spus, statul și funcționarii lui, dar și lipsa de reacție a cetățenilor. Uneori, ai impresia că mulți dintre noi s-au născut umiliți și acceptă de bună voie batjocura la adresa lor. Ba, chiar îi mai votează și slujesc pe cei care-i batjocoresc!

În buna tradiție românească, cetățenii de rând, fără discriminare de vârstă, sex, etnie sau categorii profesionale, sunt umiliți în permanență de către instituțiile și funcționarii statului, fie că sunt persoane alese în mod democratic, fie că sunt angajați! Și de parcă nu ar fi de ajuns lipsa de respect față de popor, există și multe persoane din rândul prostimii care se autoumilesc singure în fața șefimii, a îmbogățiților mai vechi sau mai noi, în fața noii clase de ciocoi! E de ajuns să vedem persoane convocate la diverse evenimente, cum ar fi manifestații stradale de protest sau susținere a unor politicieni sau alții!

Din păcate, există destui oamenii care se umilesc public pentru câțiva lei sau o pungă cu ceva alimente, haine ori alte chestii! Vedem numeroase persoane, în special de vârsta a treia, cum sunt umilite oficial prin diverse așa zise programe, proiecte lansate de unele administrații locale, care sub masca grijii și atenției față de anumite categorii sociale, urmăresc în realitate doar să-și asigure voturile și susținerea electorală a acestora și a familiilor lor. Să ne amintim doar de cozile, îmbulzelile miilor de cetățeni bucureșteni, dintre care mai mult de jumătate erau bătrâni, la vaucherele pentru biciclete și trotinete, acordate de Primăria Capitalei. Beneficiari, care după luni bune au aflat că trebuie să plătească și impozit pentru beneficiul primit gratuit de la municipalitate!

Mă tot gândesc de ceva vreme la doreii aceștia care demolează, sapă, reabilitează, lucrează angajați de diverse societăți la realizare unor proiecte de interes public. Că tot este Capitala un șantier permanent, fără cap și fără coadă, în care, în ultimii ani ai actualei administrației politice locale! De zici că edilii bucureșteni de sectoare cu generalul în frunte chiar lucrează asiduu la creșterea nivelului de confort al cetățenilor, precum se laudă continuu. La ora actuală, oriunde în București se execută lucrări diverse: borduriadele, asfaltările, betonările spațiilor verzi, reamenajările, modernizările fac viața mai palpitantă și insuportabilă pentru locuitorii metropolei neeuropene a României. Și nu numai viața cetățenilor proprii, ci și a celor aflați în tranzit sau care vin zilnic, să muncească aici.

Eu nu am văzut la nimeni din toți acești lucrători ai marilor șantiere bucureștene să aibă și ei numele firmelor la loc vizibil, să-i poți identifica, numele obiectivelor în lucru, durata și costurile proiectelor afișate public, să vadă toți oamenii cine sunt, ce fac, în cât timp și cu ce costuri! Mergi pe stradă, nimerești în șantier, în praf, moloz, uneori nici nu ai pe unde să ocolești, vezi muncitorii și utilajele, dar nu știi ce lucrare fac! Nici la blocurile care se reabilitează, unde pe lângă lucrători autohtoni întâlnim și asiatici, nu vedem nicăieri afișate ceva informații despre firma prestatoare, lucrare, durată și costuri! Oare de ce primarii bucureșteni omit cu bună știință să facă publice aceste informații? În plus, civilizat și din respect ar fi trebuit să le ceară scuze cetățenilor, pentru disconfortul creat și să le explice despre ce este vorba?

În schimb, marii edili nu uită să-și afișeze bannere imense, cu propria poză, în care se autolaudă că fac și dreg pentru oameni! Bannere în care își promovează propria imagine pe bani publici! De parcă lucrarea este făcută din banii proprii ai persoanei cu funcția de edil, nu tot din banii cetățenilor pe care-i umilesc public?!

Că tot se laudă cu transparența decizională, ce ar fi ca noi cetățenii să le cerem edililor să afișeze public doar informațiile de interes public și să dea socoteală conform legii, cum cheltuiesc banii publici? Și să-i obligăm să nu-și mai facă reclamă electorală cu banii publici, în consecință să nu-și mai pună pozele imense pe bannere stradale. Știți că într-un timp se puneau plăcuțe cu enunțul ”Aici sunt banii dumneavoastră!” Ce ar fi ca tot mai mulți români să nu mai accepte umilințele, să nu se mai autoumilească public și să ceară statului, aleșilor, funcționarilor socoteală atunci când derapează? Și să-și plătească din buzunarele proprii derapajele!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu