joi, 16 aprilie 2020

Cârdășie de Paște



Sacrificiile și mintea cea de pe urmă a românilor

Creștinii ortodocși nu îl pot întâlni pe Dumnezeu și în izolare, în propriile case, în singurătate, în sânul familiilor, în sufletul lor? Credința, dragostea față de semeni, speranța, învierea, lumina sunt apanajul clerului, unor biserici sau altora? Nu!

În situația actuală, cârdășia fără scrupule între conducătorii politici și religioși, care pun interesul lor înaintea binelui comun, poate fi mortală pentru mulți dintre noi, fie că suntem ortodocși, catolici, de alte confesiuni sau atei! Dar, spre comparație cu liderii religiei catolice, câte mesaje, apeluri de respectare a regulilor și protejare a vieților omenești au fost date de ierarhii BOR în perioada aceasta a celei mai importante sărbători a creștinătății, Paștele? Câte îndemnuri ”Stai în casă!”  s-au auzit de la mai marii ortodocși? Oare, unde își mână turma prea înalții prelați când îi cheamă, în vreme de pandemie, pe credincioși să iasă din case, să meargă la slujbe, la biserici, să dea ascultare în ciuda pericolului mortal care îi pândește?

Dar, cum Doamne, în timpul celor mai importante sărbători creștine, cu patimi și speranțe, noi majoritatea ortodoxă, în frunte cu liderii religioși, cu șefii politici din fruntea țării, ne dăm complet în stambă, nu respectăm regulile situațiilor excepționale prin care trecem, facem alte reguli strâmbe, chiar dacă acestea ne pot pune sănătatea și viața tuturor în pericol??? Ne certăm ca chiorii, ne lăcomim, profităm josnic de semenii noștri și de situația în care se află, ne stă gândul la bani și la câștiguri electorale! Acestea toate însemnă să ne purificăm trupește și sufletește, să fim buni creștini, să fim solidari la greu, să avem grijă unii de ceilalți, de comunitatea și țara în care vrem să trăim omenește cu toții și să luăm lumină de Paște? Îi întreb pe marii lideri politici, religioși, formatorii de opinie, cetățenii, ne întrebăm cu toții, ca într-o situație de pericol nemaivăzută, neprevăzută, mortală, este bine sau rău ceea ce facem? Este bine să facilităm moartea noastră și a semenilor sau avem grijă de noi, să avem speranță și să celebrăm Învierea?

Evident că nu toți credincioșii de rit ortodox sunt la fel, dar marii conducători, valoroșii, aleșii, păstorii turmelor de oițe rătăcite, par mult mai rătăciți decât cei pe care ar trebui să-i îndrume în spiritul legilor omenești bune și în spiritul creștinesc! O bună parte din românii ortodocși se comportă exemplar acum, când nu sunt în joc doar viețile lor, ci ale tuturor și cel mai bine este să respectăm cu toții regulile bune și să ne ferim de rele. Mulți facem sacrificii și eforturi pe care nu am fost nevoiți să le facem până acum: stăm în case pentru binele tuturor, cei care pot lucrează de acasă, alții și-au pierdut slujbele și sunt pe cale să-și piardă și speranța, familii întregi stau acasă, copiii nu mai merg la școli, la grădinițe, la facultăți, unii bătrâni vulnerabili, lăsați de izbeliște de niște autorități care au alte priorități, se sting în singurătate, în case. Există oameni care au renunțat la diverse lucruri importante pentru viața lor și a familiilor, hrană, medicamente, vizitarea celor dragi...Sunt mulți alții-personal sanitar, militari, polițiști, producători agricoli, procesatori de hrană, de medicamente și materiale medicale vitale, lucrători din comerț, din transporturi sau din alte domenii și servicii importante care lucrează în public, ziua și noaptea, riscându-și sănătatea lor și a familiilor proprii. Milioane de oameni fac sacrificii, înțeleg să respecte regulile impuse, în timp ce alții, cu responsabilitate față de oameni, de cetățeni, de comunitate, de țară, din înaltul funcțiilor lor, politice, administrative sau religioase, ori simpli trăitori, se comportă anormal!!!

În ultimele săptămâni, în această situație de pericol iminent, când se îmbolnăvesc și mor pe capete, cu sutele la noi în țară, cu zecile de mii în alte țări, cel mai mult rău îl fac liderii politici și cei religioși, care au pus și pun interesele lor de găști, de partide, de tagmă înaintea binelui comun, înaintea responsabilităților legale și morale pe care le au! Nici cei mai mulți politicieni din frunte, nici unii dintre marii prelați ortodocși nu au înțeles că în situații extraordinare trebuie să gândească legi, să acționeze și să îndrume poporul pe drumul cel mai bun! Nu! Ei funcționează tot în proasta tradiție românească de a-și pune cu orice preț, inclusiv cu prețul pierderii vieților omenești, sacii în căruță. În loc să uite de culoarea politică, de apartenența la un partid sau altul, de certurile și scandalurile mioritice, să se unească și să pună umărul la salvarea poporului și a țării, ce fac bravii noștri politicieni? Ăi de sunt la guvernare, care nu credeau că vor fi obligați să guverneze în vremuri de pandemie, gândesc doar strâmb și doar în interesul de a-și asigura ciolanul puterii și după ce va trece această nenorocire!

Ceilalți, care au mai fost la guvernare, dar politicieni și ei-corupții, penalii, traseiștii, îmbogățiții ilegal, incompetenții, băieții deștepți-au aceleași planuri și gânduri mărețe. În loc să-și uite culoarea și interesele politice, să fie solidari, să pună osul și să ajute fără să ceară răsplată și să fie oportuniști, ei fac circ în continuare, singurul lor interes este să le facă vânt celorlați și să revină din nou la putere, în fruntea bucatelor și a românilor care vor mai supraviețui pandemiei!
 O mare influență asupra oamenilor o are Biserica Ortodoxă Română ai cărei credincioși sunt majoritari comparativ cu adepții catolicismului, în țara noastră. Dar, conform tradiției românești de zeci de ani, se pare că un mare impact al acestei importante instituții religioase se reflectă și la nivelul clasei politice actuale, existând percepția că poate înclina balanța puterii politice. Se presupune că cine are sprijinul liderilor ortodocși poate ajunge în fruntea principalelor instituții ale statului. La ciolan! De aici și propășirea unor politicieni oportuniști pe sub sutanele aducătoare de electorat și putere. Evident că nu degeaba, totul se plătește! 

La noi în popor se spune că pădure fără uscături nu există, vorbă înțeleaptă valabilă și pentru tagma preoțească. Acum, în vreme de pandemie, unii prelați ortodocși își urmează din plin menirea, salvând prin toate mijloacele și vieți omenești nu doar suflete. Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i ajute la îndrumarea oițelor pe calea cea dreaptă și bună! Însă, după cum vedem cu toții, există și prelați ortodocși, chiar mari ierarhi, care par să fie orbiți de alte lucruri ne ortodoxe, cum ar fi calea materială și puterea!!!

Ei fac jocuri de putere politică, fac înțelegeri, se implică acolo unde își bagă și diavolul coada, cheamă credincioșii, turma, la ascultare, la denii, la danii, la slujbe, fără să țină seama că astfel se poate propaga în comunitate virusul mortal cu care ne confruntăm în prezent! Pentru acești prelați, ca și pentru mulți dintre conducătorii noștri, se pare că prețul sănătății și vieții oamenilor nu există!!! Și că cei care le dau ascultare și cred orbește fără să cerceteze, sunt feriți de orice rău, de boli, de ciumă de viruși și nu mai trebuie să respecte regulile de protecție, să-i protejeze pe semenii lor și nu mai au nevoie de ajutorul medicilor, al științei!

A fost liniște și pace la sărbătoarea Paștelui catolic! Credincioșii catolici împreună cu preoții de aceeași confesiune au sărbătorit solemn, demn, discret, decent, fără derapaje de bun simț Învierea lui Hristos și au luat fiecare lumină în propria izolare, în condițiile stării de urgență, cu respectarea ordonanțelor militare care sunt în vigoare, în această perioadă de mare încercare și de criză sanitară fără precedent. Așa trebuia să fie și la Paștele ortodox! Zilnic, Papa Francisc, de la Vatican, a transmis mesaje puternice de speranță, de încurajare, spirituale, îndemnuri la respectarea regulilor și la solidaritate. El însuși a fost și este un exemplu, a oficiat slujba pascală istorică, în piața Sf. Petru lipsită cu desăvârșire de credincioșii care au înțeles că este mai bine pentru toată lumea să stea acasă. Și în România cetățenii de confesiune romano-catolică s-au comportat exemplar în frunte cu președintele țării Klaus Iohannis, adept al aceleași religii, respectând regulile impuse de realitatea existentă. De asemenea, liderii catolici români au transmis în permanență mesaje pozitive și de respectare a regulilor. Foarte bine, foarte frumos, foarte sănătos pentru toată lumea! Exemplu de urmat!

Hristos a înviat, oameni buni!

Să avem credință, speranță și lumină! Să respectăm regulile, atât legile bune omenești, cât și cele creștine, să fim sănătoși!
------------------------------------------------------------------------------------------
 Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:




RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu