joi, 2 aprilie 2020

România Altfel, la noi ca la nimeni


Cu morții de gard și justiție in rem

Dacă acum din țările Europei Occidentale, dar și din alte state s-ar retrage medicii, infirmierii, asistenții români, s-ar crea un mare deficit de personal medical în țările confruntate cu pandemia noului coronavirus, astfel încât sistemele de sănătate ale acestora ar ajunge în pragul unei și mai mare crize de sănătate decât este cea de până în prezent! Dar spre deosebire de România, personalul medical din cele mai afectate state nu a dezertat, nu a refuzat să mai muncească în spitale, nu și-a dat demisia, nu a fugit de la datorie și continuă să lupte pentru viața semenilor aflați în dificultate, în special din bătrâna Europă, în ciuda lipsurilor de materiale sanitare și echipamente de protecție, în ciuda riscurilor la care se expun și a faptului că în unele dintre ele autoritățile sunt depășite de gravitatea situațiilor.

Doar la noi este altfel și este de precizat că până la această criză, starea deplorabilă a sistemului de nesănătate românesc a fost tolerată, atât de personalul sanitar cât și de către pacienții care aveau cel mai mult de suferit, uneori plătind cu viața proprie, chiar dacă în timp au susținut financiar un domeniu vital pentru orice societate și țară din lume! Toleranți, corupți, incompetenți și corupți s-au dovedit a fi și politicienii vremelnici ai puterii, care de-a lungul celor 30 de ani de post comunism nu au făcut decât să devalizeze, să fure banii plătiți de cetățeni, în loc să remedieze problemele, să modernizeze și eficientizeze sistemul. Acum, sătui să mai ascundă sub preș lipsurile materiale cu care se confruntă de zeci de ani în spitale, dar unii doar din lașitate și lipsă de profesionalism, un număr de doctorii și alte cadre medicale aflați în așa zisa primă linie de luptă, dezertează pe capete, lăsând bolnavii la mâna celei cu coasa și în voia Domnului!

Da, este adevărat nu doar că acești medici și asistenți sunt expuși infectării într-o mare măsură din cauza faptului că nu există echipamente și materiale de protecție suficiente, dar există câteva sute în România care s-au contaminat deja și încă pe atâția, care n-au fost testați, dar se consideră suspecți de contaminare. Ei nu s-au infectat doar din cauza lipsurilor și riscurilor aferente, ci și din cauza prostiei, lipsei de organizare și incompetență ale managerilor și factorilor responsabili numiți politic în funcție.

În aceste condiții, cu atât mai mult sunt de apreciat, respectat și ajutat majoritatea cadrelor medicale care se expun și rămân la datorie!

Această dezertare și lașitatea în masă, ale unora dintre medici și asistenți a creat o reacție adversă, stare de revoltă și chiar de ură pe alocuri, din partea multor români nu doar dintre cei afectați de coronavirus, ci și a altora, care nu au privit cu ochii buni noua problemă majoră în timp de criză majoră de sănătate! Astfel, mulți români s-au văzut abandonați de medicii care ani de zile au fost plătiți din buzunarele cetățenilor, cadre sanitare care ani de zile s-au complăcut în mediocritatea și lipsurile sistemului și nu au reclamat situația, categorie profesională care a beneficiat de măriri salariale considerabile în ultimii ani, comparativ cu majoritatea populației.

Pe bună dreptate, o parte dintre români au cerut sancționarea și pedepsirea dezertorilor, mergându-se până la solicitări de interzicere a practicii profesionale, dar și implicarea răspunderii penale acolo unde  se impun aceste măsuri drastice, în situația crizei sanitare și a stării de urgență declarate. De menționat că în fața acestei crize, au exista, există zeci de cadre medicale care nu doar și-au dat demisia, ci au preferat să intre în concedii medicale ori s-au pensionat. Situație exact inversă comparativ cu a altor țări afectate de pandemie, unde medici aflați la pensie sau ieșiți din sistem s-au oferit voluntari pe frontul luptei împotriva coronavirusului.

Firesc, mulți români se întreabă: cine este vinovat, răspunde cineva, plătește cineva, este cineva pedepsit pentru dezastru, pentru neajunsuri, îmbolnăvirea și moartea unor oameni sau se pune batista pe țambal și se uită totul după ce trece pandemia?

În această perioadă de criză fără precedent în istoria omenirii, supusă contaminării cu un virus periculos necunoscut până acum câteva luni, când nu doar românii se îmbolnăvesc și mor pe capete, ci mii de oameni din toată lumea, în țara noastră se caută vinovați. Haosul, fricile, spaimele, incompetențele, prostia, corupția, managementul politic și profesional, dezinteresul, lipsa de implicare și multe altele scot la iveală un sistem de nesănătate, că de sănătate publică nu poate fi numit în realitate, care ne îngrozește pe toți cei care încă mai trăim în frumoasa noastră Românie. Nu, nu ne uimește că sistemul este profund depășit de criza cornonavirusului, ci amploarea dezastrului care lasă în urma lui tot mai mulți oameni fără speranță de scăpare, fără șanse de supraviețuire în fața morții! La Suceava realitatea este de neînchipuit, ”te îngrozești cum sunau telefoanele din sacii cu cadavre!”, declara un martor ocular îngrozit! La fel sunau și mobilele victimelor din Colectiv!

După o moștenire venită din comunism, dar cu o anumită organizare și disciplină, care în ciuda lipsurilor de tot felul și a altor probleme a ținut cât de cât sănătatea românilor sub control, timp de 30 de ani de post comunism și tranziție, sistemul de sănătate din țara noastră s-a degradat continuu, într-un ritm accelerat, odată cu sănătatea populației. Astfel, s-a ajuns la un apogeu de criză în vreme de coronavirus COVID-19, în care își strigă disperarea atât cetățenii infectați, speriați de moarte, cât și personalul sanitar- medici, asistente, infirmiere- cei care au mai rămas în țară după exodul acestor categorii profesionale peste hotare.

Pe de altă parte, într-o festina lente, care pare mai mult o aparență de justiție venită în așteptarea oamenilor care solicită anchete, pedepse și sancțiuni penale în cazul vinovaților de haosul crizei actuale, parchetele mai anunță din când în când în comunicate publice, deschiderea câte unei anchete, in rem, ba în cazul Spitalului Gerota, ba în cazul nenorocirilor de la Suceava, ba în alte cazuri. Dar până la finalizarea acestor anchete complexe care pot include nu doar acuze de zădărnicire a combaterii bolilor, de culpe medicale sau de nerespectare a unor legi sau altele, ci și grave fapte de corupție, va mai trece mult timp și foarte mulți români cred că vinovații nu vor fi pedepsiți pe măsură sau chiar niciodată pentru faptele lor, deoarece lanțurile vinovățiilor pot urca sus de tot în norii puterii politice sau a altei puteri a statului! Până una alta, în fața celor tot mai numeroși care vor capul/capetele moțocilor, cel mai simplu și ușor de sancționat sunt cei amendați de oamenii legi în spațiul public, vinovați de încălcarea ordonanțelor militare în situații de urgență, numărul amenzilor fiind raportat zilnic cu cifra miilor! Aceștia sunt singurii iresponsabili ce par că vor plăti, pe când în cazul marilor vinovați justiția încă cercetează, lucrează la anchetele in rem și probabil că lucrurile vor evolua și de acum înainte în ritm de melc, foarte încet sau deloc!

Și asta nu e totul, situația neagră va fi și mai tragică zilele următoare, deîndată cum spun bravii noștri conducători! Ne așteaptă noi valuri de îmbolnăviri, urmează și Paștele, am văzut că destui prelați iresponsabili fac apel la credincioși să participe la slujbe, vor veni alți zeci de mii de români din străinătate pe lângă cei care s-au întors deja, mulți cetățeni din țară nu se sinchisesc să respecte regulile de protecție! Transmiterea comunitară a virusului este în floare! Autoritățile se fac că își fac treaba, dar unele/unii demnitari sunt mai mult cu atenția pe foloasele care le pot trage din această situație (contracte, profituri, oportunități materiale, financiare și chiar electorale)! Justiția va ancheta și mai multe cazuri in rem, amenzile poliției se vor înteți, dezertori și lași probabil că se vor mai ivi...

Noi să fim sănătoși, cine scapă, scapă, cine moare, moare, că trece și această nenorocire!
--------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:



RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Un comentariu: