joi, 26 martie 2020

De ce patrulează armata cu tehnică de război pe străzi


Ceață la nivel înalt! De unde vine inamicul public

La capitolul solidaritate în vreme de criză și pericole fără precedent, cum este această pandemie COVID-19, am văzut că cei mai săritori să ofere ajutor până acum, spitalelor și persoanelor aflate în nevoie sunt tot oameni simpli fără posibilități materiale mari, voluntari, asistenți sociali, câteva organizații neguvernamentale și câțiva oameni de afaceri și companii. Ajutoarele constă în donarea de bani, echipamente și materiale medicale de strictă necesitate către unitățile militare și asigurarea cu alimente, medicamente sau alte servicii de strictă necesitate către persoane aflate în stare de vulnerabilitate, în special bătrâni neputincioși ajutați se asistenți sociali sau de voluntari individuali sau organizați.

Există foarte mulți oameni în vârstă, singuri, care nu mai au pe nimeni sau ai căror copii sunt departe de ei, izolați la distanțe mari în România sau în străinătate, care au mare nevoie de ajutor să poată supraviețui. Nu am văzut de exemplu, solidaritate și ajutor concret din partea politicienilor, a celor cu pensii speciale, a celor bogați și foarte bogați! Și nici o implicare eficientă din partea autorităților locale, care au și obligații legale în acest sens! Chiar dacă s-a dat lege către administrațiile locale să identifice persoanele de pe raza localităților lor, în vârstă de peste 63 de ani, vulnerabile și să le ajute concret cu alimente, medicamente și lucruri de strictă necesitate, câți edili au făcut acest lucru?

Cu toate acestea, speranțele românilor că va fi bine sunt întărite și de așa numitele vești bune, cum că s-ar fi descoperit vaccinul, leacul, tratamentul pentru acest coronavirus ucigaș. Azi , 26 martie 2020, s-au anunțat oficial, 94 de persoane care au fost vindecate și externate din spitale!!!

Până la confirmarea acestor vești bune, cred că ar trebui să urmăm cu toții povața veche ”Paza bună păzește primejdia rea!” și să avem grijă atât de noi, cât și de cei din jurul nostru! Stăm acasă, pe cât posibil!

România se află într-o situație fără precedent în istoria ei modernă, confruntându-se cu un inamic nevăzut care face zilnic victime în rândul populației, bilanțul îmbolnăvirilor și morților fiind anunțat, în creștere, zilnic. Măsurile luate de autorități, depășite clar de situație, sunt mai bune sau mai rele, iar efectele și consecințele acestora sunt pe măsură. În realitate, lumea întreagă este dată peste cap de pandemia noului coronavirus, iar în unele țări, în prezent, numărul deceselor se raportează zilnic, cu sutele! Pentru mulți oameni viața stă în loc și chiar dispare la propriu odată cu ei!

Deocamdată, în țara noastră numărul îmbolnăvirilor raportate de COVID-19 este aproape de a depăși numărul miilor, iar cel al decedaților încă este la nivelul zecilor. Comparativ cu alte țări, Italia și Spania de exemplu, am putea spune că stăm bine, dar nimic nu poate fi bine atât timp cât se contaminează și mor oameni, iar perspectiva este tot mai sumbră. Starea de spirit a românilor este diferită: unii sunt îngroziți, văd doar sfârșitul lumii; alții, cum ar fi medicii care se luptă cu pandemia, riscă infectarea, sănătatea și viața lor, a colegilor și familiilor proprii; o altă categorie de români sunt cei iresponsabili care nu i-au în considerare măsurile instituite de autorități, unii sunt nepăsători, naivi sau ignoranți voit, cum ar fi cei care zic că dacă au trecut în timp, peste alte rele, vor trece și peste acest pericol fără să-și facă probleme, să-și protejeze viața proprie dar și pe cea a concetățenilor lor! Mulți credincioși, cu acordul aparent, tacit al capilor religioși cred, de asemenea, că nu trebuie să respecte legile într-o situație de criză majoră, fără precedent și așteaptă să-i salveze doar divinitatea, icoanele, moaștele și sfinții în care cred orbește!

La ora când scriu aceste rânduri, din perspectiva autoizolării și respectării legilor speciale în vreme de pandemie, străzile sunt oarecum pustii, în Capitală, iar în orașele de risc patrulează Armata, Poliția și Jandarmeria, verificând cetățenii care ies pe străzi, fie la serviciu, fie după achiziționarea de alimente ori medicamente, fie unde îi duce capul pe fiecare să meargă. Sirenele ambulanțelor și îndemnurile autorităților către populație întregesc peisajul. În case, la adăpost, majoritatea cetățenilor sunt sufocați cu informațiile, știrile și toată avalanșa de informații, reale sau false, revărsate non stop prin toate canalele media existente.

Acum câteva zile, președintele țării, Klaus Iohannis, care iese aproape zilnic cu declarații și apeluri în fața opiniei publice, printre altele, ne sigura că unii dintre cetățenii, mii, care nu respectă măsurile de carantină totală vor fi urmăriți și verificați cu ajutorul unor brățări electronice! Informație care mie personal mi s-a părut a fi una falsă, deoarece cred că nu avem resursele necesare efectuării acestei verificări! Ieri, guvernul a anunțat că toți cetățenii din București, după unii circa 2 milioane, după alți aleși ar cam fi 4 milioane de oameni în cel mai mare oraș al țării, vor fi testați pentru depistarea coronavirusului cu care ne confruntăm! Altă informație venită din surse oficiale, autorizate, în care suntem îndemnați să credem, care mi se pare falsă, dacă ne gândim că autoritățile n-au reușit să testeze tot personalul medical din prima linie, dar să mai testeze și populația din Capitală, din ușă în ușă, toți locuitori proprii sau aflați temporar aici!

Astăzi, 26 martie 2020, după ce ieri a anunțat testarea tuturor bucureștenilor, ministrul Sănătății, Victor Costache, medic chirurg de profesie, și-a dat demisia sau a fost forțat să-și dea demisia! Este principalul subiect al discuțiilor, mulți părelologi media, considerând că a fost demis ori și-a dat demisia din cauza incompetenței în funcție, unii îl consideră chiar trădător de țară în vreme de pandemie!!! Pare că nu mai contează faptul demonstrat de viață că nu întotdeauna un profesionist foarte bun pe domeniul său este potrivit și într-o importantă funcție politică, precum și ca manager al unor instituții vitale pentru populație și stat! Și că o simplă înlocuire din funcție nu rezolvă problemele sistemului!

Pe plan național, situația îmbolnăvirilor de noul coronavirus în rândul personalului medical depășește suta de oameni, ceea ce a dus la închiderea unor spitale precum cel din Suceava și al unităților medicale militare ”Dimitrie Gerota” din București și spitalul din Focșani! Tot mai mulți medici și personal sanitar, atât din rândul celor aflați în lupta cu pandemia, cât și alții, precum cei de la principala maternitate din Iași, acuză lipsa materialelor și a echipamentelor de protecție și riscul contaminării. Tot mai mulți medici care nu mai suportă situația la care s-a ajuns, încalcă interdicția șefilor și fac publice problemele grave din spitalele românești. Valul de îmbolnăviri în lanț, în rândul cetățenilor și al personalului medical se rostogolește în permanență și încă este departe de a fi ajuns la apogeu. La fel și greșelile autorităților care se chinuie să gestioneze situația actuală, fără precedent, care se agravează continuu, în ciuda asigurărilor oficialităților care se căznesc să ne convingă de stăpânirea lucrurilor!

Gravitatea la care s-a ajuns ține și de incompetență, de lipsă de organizare și de politică (au existat și există destui șefi în direcțiile de sănătate publică județeană, manageri de spitale și funcționari înalți în Ministerul Sănătății și în alte ministere, instituții numiți pe criterii politice și nu pe competențe), lipsă de curaj, de viziune și nu neapărat este cauzată de insuficiența resurselor financiare. Exemplul cel mai elocvent din acest punct de vedere este cel al Spitalului județean Suceava, unde s-au produs cele mai multe contaminări în rândul personalului medical în special, instituție care nu de bani ducea lipsă, ci de competențe și organizare eficiente la nivelul managementului unității!

Pe de altă parte, autoritățile, începând chiar cu șeful cel mare al statului și continuând cu membrii guvernului și reprezentanți ai autorităților locale dovedesc că au mari probleme de comunicare, de înțelegere și de credibilitate în relația cu cetățenii. Comunicarea nu este suficientă, clară și bine înțeles mesajul doar citind mecanic după foi, noile reglementări legale adoptate! Ca să dau un singur exemplu, mulți oameni nu înțeleg de ce armata, care a anunțat că scoate 10. 000 de ostași în stradă alături de polițiști și jandarmi, patrulează tehnică specifică și militari înarmați cu arme de război în București!!! Oare ce pericole în afară de coronavirus, ne pasc pe străzi, în locuri publice, ce infractori periculoși (cei eliberați din pușcării de fosta putere politică, cei reveniți în țară din țările occidentale afectate de coronavirus, alți inamici văzuți sau nevăzuți, vreo invazie de extratereștrii)?

O comunicare simplă, clară, pe limba tuturor cetățenilor, la obiect, în cunoștință de cauză, cu impact asupra opiniei publice ar fi putut nu doar lămuri cetățenii nedumeriți, dar ar fi avut și are menirea să-i liniștească, să le ofere siguranța și încrederea atât de necesare.
-------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.





Un comentariu:

  1. Care este scopul măsurii prevăzute de Art. 8 din Ordonanța militară 3 în care sunt precizate numai cele două țări Germania și Franța ?
    https://www.digi24.ro/…/ordonanta-militara-3-conditiile-si-…

    Art. 8. – Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.

    (2) Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și autorizărilor tehnice necomerciale.

    (3) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.

    RăspundețiȘtergere