joi, 19 martie 2020

Efectele devastatoare ale știrilor false



 Citiți și gândiți!

Cui folosesc fake news-urile


Motivele pentru care se lansează și se multiplică știrile false sunt diverse, începând de la informațiile publicate intenționat, de către instituții sau persoane, cu intenții clare de manipulare, destabilizare, diversiuni, obținerea de avantaje sau ascunderea adevărului, în diverse scopuri, și terminând cu propagarea făcută din neștiință, din neprofesionalism și din prostie!Toate acestea au efecte devastatoare și urmări dintre cele mai nocive, chiar criminale în condițiile situației de urgență actuale din țara noastră și ca atare sunt pedepsite de lege. Atunci când legea chiar se aplică!

Cu toții știm, cu toții vedem, suntem intoxicați, dezinformați și chiar manipulați zilnic de  valuri de știri false, care fac un rău tot atât de mare precum îmbolnăvirile din cauza celebrului COVID-19! Autoritățile și-au dat seama și ele cât de mare este pericolul ”fake news-urilor” și au luat recent măsuri de înăsprire a pedepselor, dar mai important este cum vor fi acestea puse în practică și cei vinovați, indiferent de numele lor, susținerea politică sau de altă natură și în special de priza la publicul (cu cât publicul naiv este mai mare, cu atât efectele nocive sunt pe măsură) pe care-l dezinformează și manipulează cu bună știință.

Unele dintre cele mai grave subiecte ale momentului de criză majoră prin care trecem sunt așa zisele ”Fake news”, care pot face mult rău atât în rândurile populației, dar și în privința eforturile autorităților în lupta pentru prevenirea și combaterea virusului care afectează și România! Cunoscute mai simplu, pe românește, ca știri false, făcături, minciuni, neadevăruri ori informații trunchiate, acestea au luat o amploare deosebită în ultimele două săptămâni, dovadă că și guvernul a adoptat o serie de măsuri ce înăspresc pedepsele pentru cetățenii sau instituțiile care le răspândesc. Acestea sunt propagate în special, în mediul online, cel mai accesibil și rapid canal de informație folosit în masă, în prezent și de către majoritatea românilor.

Pe de altă parte, vedem cu toții, aflăm despre situații grave din spitalele angrenate în lupta cu mortalul coronavirus și salvarea vieților omenești. Astfel, unii medici aflați în linia întâi a frontului medical, reclamă faptul că nu dispun de echipamentele și materialele necesare, inclusiv acuză faptul că nu sunt suficient de protejați în fața riscului de contaminare, fiind în contact direct cu bolnavii! De partea cealaltă, cum este cazul Spitalului Colțea de exemplu, ca urmare a dezvăluirii unui medic din linia întâi, managerul unității a declarat exact inversul celor reclamate, afirmând că unitatea pe care o conduce are de toate, nu duce lipsă de nimic!!! Ce să înțeleagă opinia publică, pacienții, ceilalți angajați din cadrul spitalului respectiv, cine are dreptate și cine minte, iar dacă minte în ce scop minte și ce efecte vor avea minciunile asupra sistemului de sănătate și asupra vieții oamenilor internați sau angajați la acel spital???! Astfel de declarații pro și contra sau că ”nu avem de nici unele, viața noastră și a pacienților este în pericol” versus ”avem de toate”, și în alte unități medico-sanitare din țară, s-au tot vehiculat în spațiul public, fiind preluate de presă.

Ca exemple de ascundere a adevărului avem chiar două cazuri grave, cel al ”milițianului” de la ADP, care și-a îmbolnăvit familia, pe el însuși, dar și câteva zeci de alți cetățeni, inclusiv cadre medicale de la Spitalul militar ”Gerota”, pe care l-a băgat și în carantină, iar numărul infectaților în urma acestui individ iresponsabil este posibil să crească. Al doilea caz este al parlamentarului PNL, care a cauzat autoizolarea (ex. premierul Ludovic Orban) sau chiar infectarea unor colegi parlamentari.

Mai departe, alte știri false, preluate și propagate ca toate celelalte, de către mulți cetățeni și mai ales de unii așa zis jurnaliști de la organe de presă cunoscute sau diverse siteuri, care le răspândesc pe nemâncate, nemestecate, fără să-și mai pună întrebări, dacă informațiile au vreun dram de adevăr ori sunt complet false! Astfel, opinia publică este dezinformată, bulversată și chiar manipulată cu bună știință sau din prostie! Zilele trecute, chiar a fost închis un astfel de site, neînsemnat, dar sunt destule siteuri și instituții de presă care propagă falsurile cu bună știință, dar rămân în continuare nederanjate de autorități și de lege!
Un alt tip de cetățeni, unii chiar din rândurile diasporei, dar și din țară, printre ei chiar aleși ai neamului sau angajați ai instituțiilor de stat, sunt cei care mint cu premeditare, ascunzând adevărul că vin în țară din zone contaminate cu temutul coronavirus, în cazul primilor sau mințind că au fost în contact cu persoane posibil contaminate!

Alte știri false care se lansează pe rețelele sociale sau pe alte canale de transmitere media sunt și cele referitoare la descoperirea a tot felul de tratamente, vaccinuri, medicamente sau diverse așa zis panacee care combat sau vindecă coronavirusul ucigaș, despre care nu se știa nimic pâna acum câteva luni, când a izbucnit prima epidemie în China! Și aceste informații, știri false odată lansate de inițiatorii lor, sunt preluate, rostogolite și propagate în prostie de către foarte mulți oameni, fără discernământ. Unii așa ziși ”inventatori” de tratamente miraculoase au principalul scop de a vinde și a face profituri uriașe de pe urma naivității cumpărătorilor. Am văzut că și celebrul Polidin care nu se mai fabrică de ani buni, este vehiculat ca a fi un neutralizator al coronavirusului, dar cei care rostogolesc informația în această privință, plini de speranță, nu gândesc măcar că pentru ai vedea eficacitatea, Polidinul ar trebui mai întâi fabricat din nou, apoi testat și verificat ce efecte are, pentru ca abia apoi să poată spună cineva dacă e bun sau nu.

Vinovații, oricare ar fi aceștia, trebuie pedepsiți conform legii!
Pe de altă parte și noi, cetățenii, trebuie să fim mai atenți, mai responsabili, să ne punem întrebări, să gândim, să nu mai credem cu toții că tot ce zboară se mănâncă! Doar așa ne putem proteja singuri de nocivitatea știrilor false! Și preluând informații din surse oficiale, cu rezerva că uneori, chiar și instituțiile oficiale pot lansa informații false și trunchiate!
----------------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.




                                            








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu