joi, 9 iulie 2020

Ce țară a mai dat liber la transmiterea în masă a coronavirusului SARS-Cov 2



Batem record după record! Ca la noi la nimeni!

Purtătorii și posibilii transmițători ai coronavirusului chinezesc pot umbla liberi și nestingheriți, în lipsa unei legislații clare, precise, constituționale, aplicabilă imediat și respectate cu strictețe!Asta în condițiile în care deja numărul noilor infectați, în luna iulie, până acum a sărit un prag îngrijorător, peste 555, în 24 de ore.

Un record anunțat în data de 8 iulie, care indică o situație agravantă generată până la acea dată de transmiterea comunitară, înainte de externările la liber ale celor infectați deja. În condițiile date, infectările masive, în următoarele săptămâni\luni, ar putea bate record după record, transmise atât de cei virusați și externați liber, cât și de cei încă nedepistați și nediagnosticați.

Pe de altă parte, în haosul actual, atât guvernanți, Legislativul, marile partide politice, autoritățile și cetățenii, care își pun mari speranțe într-o revenire la o oarecare normalitate, nu știu mai nimic din ce vor face de la toamnă. Nimeni nu știe! Nici cum va evolua situația! Deocamdată, iar timpul este extrem de scurt, nu se întrevede nici o strategie clară, coerentă, concisă, a statului care să reglementeze și să pună ordine în desfășurarea lucrurilor, cu începere din 15 septembrie. Dată de la care, teoretic ar trebui să se reia activitățile din educație, să înceapă școlile, facultățile, dar încă nu se conturează nici o direcție clară în acest sens. Instituțiile din domeniu încă nu sunt pregătite să desfășoare activități publice în clădirile proprii, iar pentru învățământul de la distanță s-a văzut, nu poate fi pus în practică peste noapte, oricât ne-ar forța lucrurile.

De asemenea, din toamnă se cam termină și concediile românilor, iar mulți vor trebui să revină la serviciu. Poate unii revin contaminați din vacanțe. Nu toți pot lucra de acasă! Trebuiesc regândite condițiile de mobilitate, transportul în comun, accesul în locurile publice, cu reguli de protecție și prevenire a infectării. E tot mai clar că noul coronavirus nu va trece peste vară, ba chiar și-a luat avânt în ultimele zile, în ciuda oamenilor care nu cred în existența lui și nu respectă nici un fel de reguli de protecție! Nu mai poți bloca sectoare întregi de activitate, nu mai poți închide domenii importate din economie, nu mai poți genera mii de șomeri peste noapte, nu mai poți ține milioane de români izolați complet în case, nu mai poți provoca panică și insecuritate socială sau de altă natură!

Ceea ce se întâmplă în prezent, în România arată că ne aflăm într-o situație de nesiguranță publică generală, care tinde să se agraveze pe zi ce trece. Încă de la apariția lui în țara noastră, de acum câteva luni, acest coronavirus chinezesc ne-a dat tuturor viața peste cap. Dacă la început, autoritățile s-au străduit atât cât au putut să gestioneze situația, în condițiile lipsurilor de tot felul din spitale, de la acea vreme, pe fondul absenței oricăror informații anterioare despre noul virus și a lipsei de experiențe în astfel de cazuri, acum situația este mult mai gravă.

Comparativ cu luna în care ne-am aflat sub situația stării de urgență, când încă se mai respectau cât de cât legile, bune, proaste, defectuoase, așa cum erau ele în primăvară, acum, din punct de vedere legislativ pare că avem o nebuloasă totală! Tocmai când avem mai multă nevoie de legi echilibrate, adaptate la realitatea existentă, dar care să ne dea și un orizont de predictibilitate și ieșire din marasm în viitorul apropiat. Din ceea ce se petrece zi de zi, pare că suntem mai aproape de anarhie și dezastru decât de salvare!

Ce să mai creadă cetățenii, oamenii, opinia publică, autoritățile care trebuie să aplice legile în vreme ce guvernanții fac și dau niște legi pe picior, care la rândul lor sunt combătute în Parlament, unde se pregătesc alte legi contrare, iar instanța supremă în materie constituțională, CCR, le declară neconstituționale? Avem cel mai elocvent exemplu, cel al ordonanței guvernamentale referitoare la internarea infectaților și suspecților de coronavirus în spitale, lege declarată neconstituțională de Curtea Constituțională. Hotărâre ce a creat o realitate fără precedent și extrem de periculoasă pentru sănătatea întregii populații a țării! Mulți au acuzat verdictul judecătorilor constituționali, în vreme ce alții l-au salutat, considerând că judecata le-a făcut dreptate oamenilor internați în spitale și le-a dreptul de a se externa oricând și oricum.

Consecințele le constatăm cu toții în ultimele zile, când statisticile anunță sute de externări ale bolnavilor de coronavirus și suspecților, care pleacă fără opreliști din spitale, liberi să meargă acasă ori unde doresc ei! Și fără să aibă prea mari obligații de a se izola, proteja și a păstra distanța fizică față de semenii lor, pentru a nu-i infecta și transmite boala în comunitate! Astfel, dintr-o dată, după ce înainte s-au făcut apeluri și reguli de prevenire a transmiterii virusului în comunitate, s-au făcut sacrificii din partea populației și a celor din linia întâi, acum avem sute, poate chiar mii de vectori de transmitere a acestuia în toate mediile publice! Inclusiv în propriile familii ai căror membri sunt primii expuși riscului de contaminare.

Cu atât mai mult, avem nevoie urgent de măsuri adecvate și eficiente, care să nu mai fie combătute ci respectate, care să nu se mai bată cap în cap și să fie contestate, care să ne scoată din haos și incertitudine! Să avem o direcție clară de acțiune. Dar, oare, vor fi în stare guvernanții, Legislativul, Executivul, partidele politice și politicienii de la butoane, autoritățile menite să implementeze și să aplice legile să se dedice exclusiv scoaterii țării din situația actuală? Să fie responsabili?

Din ce vedem în prezent, constatăm că factorii politici, indiferent de culoarea lor politică, au o singură prioritate, Ciolanul puterii! Iar populismul infinit este cea mai puternică armă a lor.

Ce putem face noi, cetățenii? Să învățăm să ne protejăm singuri, dar și pe cei din jurul nostru! Să fim responsabili! Să ne schimbăm atitudinea, mentalitatea și să sancționăm drastic populismul! Nu tot ce zboară se mănâncă!

Dacă vrem să ne fie bine, să ne protejăm viețile și familiile!
------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:




RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu