joi, 2 iulie 2020

Cauzele noilor valuri de infectări cu virusul ucigaș și rolul vuvuzelelor roșii


Populismul bate relaxarea

Numărul infectaților crește rapid și îngrijorător, astfel cum anunță gestionarii crizei sanitare. Iar acest lucru nu se întâmplă doar din cauza relaxării premature a măsurilor, ci în special din cauza nerespectării acestora. Ignorarea regulilor în primul rând de către ăi mari, de sus, și apoi, firesc, nerespectarea acestora în masă, de către majoritatea populației. Cât ne va costa pe toți, cât vom avea de suferit și pe ce termen, vom afla zilnic din buletinul de raportări al numărului de infectați și de morți, dar și din experiența dramelor personale ale celor care au fost, sunt și vor fi pacienți contaminați SARS -Cov 2. În lanț, suferințele și pierderile se extind și asupra familiilor acestora.

În ultimele două săptămâni, cei care gestionează situația pandemică din țara noastră, în frunte cu ministrul sănătății Nelu Tătaru, se vaită îngrijorați că numărul de infectați cu SARS -Cov 2 este tot mai mare pe zi ce trece. Anunță că principalele unități destinate să interneze și să trateze bolnavii au început să fie arhipline, iar numărul paturilor de la terapie intensivă sunt deja insuficiente în raport cu numărul pacienților aflați în stare gravă.

Responsabilii situațiilor de urgență atrag tot mai mult atenția cetățenilor să respecte regulile impuse pentru prevenirea noilor infectări, în comunitate. În special privind purtarea măștii, distanțarea socială, respectarea normelor sanitare în spațiul public, dar și în zone și instituții comunitare. Se lamentează că relaxarea  s-a produs prematur și fără să mai poată fi ținută sub control, uitând însă, că primii care au dat tonul relaxării, înaintea relaxării, au fost și sunt atât guvernanții actuali, cât și mulți politicieni, parlamentari, oameni aflați la butoane sau în poziții de frunte în instituțiile statului.

Cum este posibil ca în plină perioadă de creștere a infectărilor să organizezi vizite și inaugurării de piețe, cu marile realizări ale primarilor, cu plimbatul ca sfintele moaște ale marilor lideri de partid, cum s-a întâmplat recent în Piața Progresul din București, în timp ce ții mulțimea de pensionari la coadă, abia ținându-se pe picioare, la intrarea în piață, așteptând ca oile în caniculă nu știu ce să cumpere de la tarabe??? Oare cum se duc acești pensionari, oameni cu venituri reduse, creduli, naivi și iresponsabili, bombănind între ei că nu există nici un fel de virus și că li se pune botniță, să se înghesuie, îngrămădească și să se infecteze la grămadă, atrași de minciunile unor politicieni oportuniști?!!! Chiar nu conștientizează că singuri își pun sănătatea și viața în pericol? Și că pot la rândul lor, să transmită mai departe virusul?

Toți i-am văzut pe demnitari cât de mult nu respectă regulile, inclusiv în Parlament și la Guvern. Și în spațiul public iresponsabili puternici ai zilei, indiferent de culoarea lor politică au aceeași atitudine de sfidare a regulilor și legilor în plină perioadă de criză sanitară, când chiar ei ar trebui să fie primii care să aibă grijă și să fie un exemplu pentru restul cetățenilor. Cum să mai aibă oamenii încredere în acești demnitari, politicieni când, vorba românilor, peștele de la cap se împute? Și totuși, mulți cetățeni se lasă păcăliți și sunt sigur că îi vor și vota la preconizatele alegeri din toamnă!  

Degeaba sunt făcute tot timpul reguli dacă nu sunt respectate! Degeaba ne lamentăm îngrijorați dacă numărul infectaților crește pe zi ce trece! În zadar se anunță tot felul de strategii și măsuri de relansare economică dacă totul este populism ieftin în scop electoral! În van anunțăm planuri mărețe, cu zeci de mii de kilometri de autostrăzi în România, dacă la orizont sunt doar minciuni sfruntate! Nu e an de la Dumnezeu, uneori chiar luni în șir, în care guvernanții, oricare ar fi aceștia, să nu fluture promisiunile cu autostrăzile și infrastructura. Și mai ales să defileze în vizite falnice pe șantierele moarte ale patriei.
Cu astfel de exemple înalte, cum să mai respecte cetățenii simplii regulile? Cum să se mai autoeduce și să fie responsabilii, să se ferească ei înșiși de îmbolnăviri și să-i ferească și pe ceilalți din jur, dacă tot timpul vuvuzelele le bagă în cap că totul este o conspirație, că virusul SARS -Cov 2 nu există și totul este o făcătură din partea unora care vor să ne controleze, să ne ia țara și că ne fure sărăcia!

Cum să combată autoritățile propagarea știrilor și informațiilor false, toxice, manipulărilor când chiar guvernanții plătesc otova, presa, fără să despartă grâul de neghină, iar politicienii girează prin prezența lor activitatea instituțiilor media manipulatoare, având un singur scop electoral?

Pe acest fond, este previzibil să apară noi focare de infecție care ne arată că virusul este cât se poate de real, extrem de periculos și nu are bariere. Zilnic aproape, sunt raportate noi infectări nu doar în rândurile populației adulte, al categoriilor profesionale care intră în contact direct cu bolnavii, personalul sanitar și adiacent care lucrează în spitale, dar avem și anunțuri cu infectări colective în rândurile copiilor din grădinițe sau din alte instituții.

Cum să nu avem noi valuri de infectări când concetățenii de-ai noștri complet iresponsabili se înghesuie în zone publice, la mare, la munte, în locații ascunse sau în văzul public fac chefuri și reuniuni! Ba, unii au luat-o complet razna, cum a fost cazul celor din Moldova, care și-au scos mortul din sicriu, declarat decedat de SARS-Cov 2, neîncrezători în autorități, să-i organizeze înmormântarea în mod deschis, conform unor cutume tradiționale ale familiei respective.  

Și am mai văzut în timpul acestei crize sanitare, că de multe ori, nenorocirea îi lovește chiar pe mulți dintre cei neîncrezători, îndoctrinați și convinși că virusul nu există! Și pe multe dintre vuvuzelele roșii!
-------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:



RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu