joi, 25 iunie 2020

Mina de aur COVID 19, primele prăbușiri



A înviat DNA sau produce fumigene

Salvarea nației de la atacul virusal nemaiîntâlnit se făcea în timp util, pentru ochii opiniei publice înfricoșate de marele pericol. Dar cel mai important lucru, mina de aur COVID 19 duduia. Producea la maxim profit în conturile deștepților, cu interes și protecție politică.

Cum se întâmplă în astfel de situații, mai ales acum la nivel mondial, peste tot în țările afectate de pandemie au apărut muștele profitoare. Iar fiecare stat în parte și-a luat primele măsuri așa cum a crezut de cuviință, să combată nu doar pandemia, ci și asaltul muștelor pe timp de criză sanitară. În  toate statele UE, în SUA, chiar și în Rusia au început să fie depistate fraude, falsuri, rețele de criminalitate transfrontaliere de comerț ilicit cu echipamente și materiale medicale COVID 19. Polițiile și justițiile statale și europene au început să lucreze pentru depistarea și pedepsirea vinovaților.

De situație au profitat atât plevuștele, cât mai ales marile muște. Și în România lucrurile au stat la fel. Pe lângă apariția micilor găinari, primii și cei mai ușor de identificat și prinși infractori de către organele legii, cei mai importanți jucători au acționat și lucrat la cel mai înalt nivel. Oficial, sub sigla celui mai important distribuitor național de materiale sanitare, UNIFARM, instituția de stat, la care apelau în genunchi, guvernanții zilei și celelalte instituții implicate în combaterea pandemiei, pentru aprovizionarea urgentă cu strictul necesar de echipamente și materiale medicale pentru spitale și populație. Aici se pare că funcționa cea mai mare mină de aur SARS Cov 19, sub abila conducere a unui șef nemuritor și protejat de mai multe guverne!

Comunicatul neașteptat al DNA, instituție care dă semne de reanimare, îl aduce în prim plan pe directorul general al UNIFARM SA, IONEL EUGEN ADRIAN, ”sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,  complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.” Și care ar fi urmat să primească de la un intermediar, o societate căruia nu i se dă numele, afaceri cu 250 000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale, suma de 760. 000 Euro.

Interesant este că în informarea DNA nu mai apare nici un alt nume în afara lui Ionel Eugen Adrian, când este la mintea cocoșului, nu trebuie să fii procuror anticorupție, să-ți dai seama că incriminatul nu putea comite de unul singur o astfel de fraudă imensă, fără complici și fără protecție de sus. În plus, toată lumea știe că astfel de comisioane la contracte oneroase, șpăgi, parandărături cum mai sunt numite, sunt împărțite între mai mulți beneficiari. Și mai interesant este de aflat care sunt și ceilalți beneficiari ai minei de aur UNIFARM, protecția pe care o aveau aceștia, precum și întreaga rețea de ”salvatori” naționali pe timp de pandemie. Muștele mari sunt protejate în continuare, dar probabil, în rețea s-a produs un scurt circuit și a fost nevoie să fie sacrificat doar Ionel Eugen Adrian!

Recent, șeful DNA, Crin Bologa, declara într-un interviu acordat jurnalistei Nadina Ene Dogioiu, pentru Spotmedia.ro, că instituția pe care o conduce a început să bage cărbuni! Că are în lucru un număr de 48 de dosare în legătură cu SARS Cov 19 și că s-au făcut 7 infracțiuni de flagrant în timpul pandemiei, ”ceea ce nu s-a mai realizat în istoria DNA!” De asemenea, procurorul șef al principalei instituții anticorupție, Crin Bologa, a declarat că are nume grele și dosare importante în lucru, cu prejudicii mari, care vizează și alte tipuri de ilegalități, nu doar cele legate de achiziții publice în perioada de pandemie.

Dar, după afirmațiile acestuia, DNA, în acest moment nu este susținută de nici o altă instituție a statului și se confruntă cu probleme în desfășurarea activității:” Acum 4-5 ani erau alături de lupta anticorupție foarte multe instituții ale statului, acum am rămas singuri. ” Printre dificultățile cu care se confruntă DNA acesta a amintit de insuficiența resursei umane, lipsa de competențe în privința cercetării corupției din justiție, lipsa dotărilor tehnice pe IT, lipsa de training specializat.

Pe de altă parte, DNA pare că încearcă să miște și prin acțiuni de filaj și interceptări proprii fără de care o activitate de succes anticorupție nu poate avea loc.

Cel mai important lucru însă, pentru a reuși să revină în planul rolului său de principală instituție anticorupție, este ca DNA să fie sprijinită la nivelul factorilor de putere decizionali și ajutată. Și, în special, să fie complet independentă de orice factori, de politic, de presiuni făcute asupra sa. În caz contrar, va fi doar o umbră a fostei sperietori anticorupție din vreme lui Kovesi și va continua să prindă doar plevușcă, lăsând în voia lor muștele mari.

Încă de la declararea oficială a pandemiei COVID 19, în România, ”băieții deștepți” au știut să se învârtă rapid, în situație de urgență, pentru a ajuta la țanc, spitalele și instituțiile care aveau nevoie stringentă de echipamente și materiale necesare într-o astfel de situație de viață și de moarte. Se cunoaște disperarea personalului medical care în lupta cu mortalul virus, improviza și apela la tot felul de soluții pentru procurarea, crearea și cârpirea combinezoanelor, măștilor, mănușilor și a altor echipamente despre care atât Ministerul Sănătății, Direcțiile Sanitare județene, cât și conducerile spitalelor din întreaga țară știau dinainte că lipsesc sau sunt insuficiente chiar și pentru nevoile curente, până la noua virusare.

Acesta era contextul situației de urgență de care au început rapid să profite ”salvatorii”, pardon, procuratorii de ocazie și distribuitorii materialelor medicale atât de mult solicitate. Unii probabil, au anticipat, aveau informații dinainte de ceea ce avea să se întâmple, iar alții dacă nu chiar aceeași, prin intermediul ”marilor specialiști medicali”, au încercat determinarea și crearea unor cadre legale de achiziții publice, în situație de urgență, ca să nu mai poată fi acuzați ulterior de ilegalități la achiziționarea echipamentelor și să fie trași la răspundere. Băieții s-au mișcat repede, ca peștele în apele tulburi, și imediat au început să vină din China în special, dar și din alte zone, sutele de tone cu măști de protecție, combinezoane medicale și mănuși.

S-au cumpărat, plătite pe bani grei, chiar linii de fabricație ale măștilor de protecție, cum s-a întâmplat cu tehnologia chineză achiziționată de armată și prezentată la Bolintin, ca pe cine știe ce chestie atomică sofisticată. Linie de asamblare care în doar câteva zile și-a dat duhul de bună ce era, ce mai conta că se plătiseră niște milioane de euroi grei pe ea!

Dar, vom vedea, în scurt timp, dacă aceste semne de reanimare a Direcției Naționale Anticorupție sunt reale sau dacă sunt doar fumigene.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu