joi, 18 iunie 2020

Perspective sumbre în epoca digitalizării



Care este numărul copiilor români analfabeți anul acesta

Din nenorocire, după 30 de ani de așa zisă democrație, într-o epocă în care tehnologia se dezvoltă într-un ritm nemaivăzut, în care orice țară din lume are nevoie ca de apă de creiere educate, de inteligență la nivel tot mai înalt, România își bate joc continuu de viitorul ei. Iar consecințele acestei bătăi de joc prin ignorarea domeniului educație națională se văd deja și se vor face puternic resimțite și în următorii zeci de ani. Dacă nu s-ar fi pierdut generații întregi de copii, oare cât ar fi contat aceștia pentru viitorul țării?  Ce vor ajunge copiii pierduți până acum și de aici înainte?

Când va veni momentul ca odată pentru totdeauna, educația națională să fie prioritate absolută în realitate, nu doar la nivel de populism?

Viitorul apropiat nu pare să ofere o astfel de perspectivă!

Ne aflăm în perioada în care sute de mii de tineri susțin examene școlare esențiale pentru viitorul lor. Peste 170 000 de elevi absolvenți de clasa a VIII-a susțin probele la Evaluarea Națională, teste extrem de importante pentru admiterea la liceu și în școlile de arte și meserii. În curând, urmează și examenul de maturitate, Bacalaureatul, pentru absolvenții de liceu, într-un număr apropiat de al celor de la Evaluare, dar mai mare prin înscrierea celor care au picat Bacul anii trecuți. Toate organizate în condiții speciale, date de pandemia COVID 19. După un an școlar 2019-2020 atipic, în care mai mult s-a stat acasă și nu s-a învățat, în care s-a încercat, în premieră, educația la distanță, on line.

Un mod de educație digitală care, evident, ne-a prins nepregătiți din toate punctele de vedere, dar care ar putea fi un atu pentru viitor dacă i se va acorda atenția necesară și va avea parte de o strategie inteligentă de dezvoltare și implementare. Că vrem sau nu vrem, că suntem pregătiți sau nu, digitalizarea educației este ireversibilă, iar factorii responsabili implicați în acest proces trebuie să facă lucrurile cât de bine și de rapid pot în acest sens.

Până atunci însă, realitatea ne arată că și anul acesta școlar a continuat scăderea calității învățământului românesc și mai grav, creșterea evidentă a analfabetismului. Fie el analfabetism funcțional, fie analfabetism total. Iar despre acest capitol nu există statistici exacte, cifrele analfabetismului fiind într-o dinamică permanentă. În țara noastră, procesul analfabetismului a început după căderea comunismului, acum 30 și ceva de ani, când tot mai mulți copiii, din diverse motive, au început să renunțe în număr tot mai mare la școală. Iar reacția autorităților abilitate să stopeze acest fenomen, în ciuda declarațiilor, demagogiei și populismului decidenților politici, a fost fără efect. Dimpotrivă, an de an, numărul tinerilor care au abandonat școala sau nu au fost niciodată la școală a crescut ireversibil.

Din nenorocire, anul școlar care tocmai s-a încheiat este probabil cel mai catastrofal din ultimii 30 de ani, la toate nivelurile de educație: primar, liceal, universitar! Pe lângă analfabeții fără număr, elevii înscriși în sistem au avut cel mai mult de pierdut. Odată cu ei pierd societatea și viitorul întregii țări! Iar tot mai puținii tineri care au învățat ceva și în care singurii care au investit au fost părinții o să ia, ca și până acum, drumul străinătății, cum au făcut-o și mulți alții dinaintea lor. Din lipsă de perspective!

Nu trebuie să fii specialist în domeniu, pentru a constata că pe străzi, în locuri publice, în familii, atât în mediul urban, cât mai ales în mediul rural numărul tinerilor neșcoliți este tot mai mare. Ies mereu în evidență. Nu doar prin neștiința lor de carte, ci și prin faptele antisociale pe care le săvârșesc. Vedem cu toții ce devin copiii fără știința elementară de carte, fără să știe să scrie și să citească. Ireversibil, ajung în mocirla societății. Unii fac cele mai umile și degradante munci fizice, alții golănesc pe străzi, cerșesc, fură, tâlhăresc, dau în cap semenilor, devin alcoolici, drogați. Sunt un permanent pericol pentru societate, dar și pentru familiile proprii, cei care mai au familii. Sigur, mulți dintre ei nu au ajuns sau vor ajunge în astfel de situații dacă ar fi beneficiat de educație. Dacă ar fi avut un pic de școală, dacă ar fi fost ajutați de sistem și de familii, de societatea civilă, de noi toți.

În ciuda permanentelor referințe ale diverselor guvernări post decembriste la domeniul educației naționale, în realitate niciodată nu s-a dat prioritatea și atenția necesare acestui domeniu special. Și acum este la fel. Sistemul produce tot mai mulți analfabeți! Nu este prioritar decât pe hârtie și la nivel politicianist, populist, electoral, Iar de domeniu nu sunt puși să se ocupe profesioniștii cu viziune în domeniu, oameni capabili să dezvolte un sistem de educație performant, adaptat condițiilor și cerințelor actuale. Din păcate, acum la butoane sunt tot foarte mulți politruci, incompetenți, slugarnici, profitori, corupți.

Iar pe acești oportuniști nu-i interesează ce se întâmplă cu educația națională. Prioritățile lor sunt profitul individual și de gașcă! Nu-i interesează numărul tot mai mare de analfabeți, de copii ajunși pe străzi, deveniți infractori, pierduți ireversibil pentru societate. Nu-i interesează că elevii actuali fac tot mai puțină școală cu adevărat și devin tot mai mulți analfabeți funcționali.

Și ne mai plângem de exodul creierelor! Și nu doar de plecarea celor pregătiți și educați, ci și a celorlalți, fără carte prea multă.
----------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu