joi, 11 iunie 2020

Tovarășii business-mani și interesul național



 Patrioții de serviciu



În toată această agitație, cine își mai aduce aminte de un iunie post revoluționar, de mineriadele planificate la nivel înalt, care i-au adus pe mineri în Capitală, să planteze panseluțe în Piața Universității, să dea buzna în clădirile Universității București, nu pentru admitere, ci pentru corecții fizice, să taie bărbi și plete, să bage mințile în cap studenților, intelectualilor și protestatarilor antiiliescieni. Să facă ordine în general și, nu în ultimul rând, să confiște drogurile, valuta și mașinile de scris din fieful țărăniștilor lui Coposu și Rațiu.

Din acea epocă s-au moștenit și perpetuat la nesfârșit, până când nu știe nimeni, celebrele dosare ale Revoluției, Mineriadei din 13-15 iunie 1990, urmate mai încoace, în post tranziție de celebrele dosare Colectiv, Piața Victoriei 10 august 2018. Procese, dosare celebre care încă ne mai marchează istoria în proasta tradiție românească a cercetărilor și amânărilor fără sfârșit, care probabil nu vor fi rezolvate cu celeritate, de către justiție, niciodată. Lampa lui Ilici nu s-a stins în decursul celor peste trei decenii de democrație originală. Ba, dimpotrivă, rezistă și pâlpâie vioaie în mai toate partidele democrație, chiar dacă a dispărut demult gazul lampant.

Lămpile roșii ard în continuare! Iar lămpașii sunt fie politicieni cu ștate vechi, care nu se dau nici morți duși de pe scena puterii, cum sunt dinozaurii Meleșcanu și Dorneanu, de exemplu. Sau tovarășii ex condamnați Năstase și Voiculescu, ce își doresc cu ardoare revenirea pe scena puterii. Fie așa zișii oameni noi în politică, cu partide concepute în laboratoare de tradiție, tineri care duc mai departe flacăra roșie, inclusiv limbajele de lemn și fier forjat ale înaintașilor.

Încă se mai flutură și propagă fantoma marxismului, iar sloganul ”Cine nu este cu noi este împotriva noastră!” revine tot mai actual în politica românească. Delictul de opinie este pedepsit drastic atât în partidele tradiționale, cât și în cele noi! Democrație originală! Datul la gioale, cu sau fără motiv, mâncătoria, golănismul, hoția instituționalizată sunt sporturile naționale cele mai la modă. Chiar și acum, în vreme de pandemie.

Radicalismul societății românești este tot mai pregnant! Impunerea propriilor idei și interese subordonează fără drept de apel dezbaterea de idei și promovarea valorilor. Democrația și respectarea legilor sunt mimate cu mult talent, atât în instituții ale statului, cât și în societatea civilă. Justiția pare o fantomă păpușată fără drept de apel, iar dreptatea umblă cu capul plin de sânge.

Capitalismul, economia de piață sunt ca în junglă. Câștigă întotdeauna cei puternici. Cred că în România cei mai mulți antreprenori autohtoni, așa zis investitori provin din rândul băieților cu ochii albaștri, iar majoritatea noilor, tinerilor oameni de afaceri sunt urmașii, continuatorii privilegiaților vechiului regim politic. Indiferent că înaintașii au făcut parte din aparatul politic al PCR sau din instituțiile de forță și reprimare ori alte structuri. Ei au pus primii bazele capitalismului post comunist. Au avut toate părghiile, relațiile, condițiile, capitalul material și uman la dispoziție. Nici nu puteau fi alții.

Astfel, acum, în zona economiei, afacerilor, business-ului, cu excepția multinaționalelor, majoritatea antreprenorilor cu greutate au în spate marii patrioți, emanații ale Revoluției din 1989. Să ne gândim numai! În vremea aceasta a crizei de sănătate, cine au fost cei care au reușit să facă cele mai profitabile afaceri cu echipamente, produse de strictă necesitate, măști, materiale sanitare? Vechii tovarăși sau urmașii acestora care au avut relați cordiale, tovărășești, cu China sau cu alte state prietene. Nu cumva sunt aceeași care au distrus în interes național, sic, industriile românești strategice? Industria românească de medicamente, echipamente, Institutul Cantacuzino, celebra instituție de cercetare și producție a vaccinurilor românești!

Tovarășii business-mani capitaliști români au fost printre primii care au sărit să ne ajute să ne facem bine, mirosind profiturile uriașe ce se puteau face în vreme de pandemie și de pe urmele acesteia. În aceste vremuri, tovarășii nu doar că nu s-au relaxat, n-au stat în izolare, ci s-au concentrat pe ceea ce știau ei cel mai bine să facă. Chiar și investitorii din agricultură, marii fermieri care țipă tot timpul că au fost calamitați în timp ce nu știu cum să ia mai mulți bani de la buget! Și marii traderi de cereale care exportă la greu grâul românesc într-un an când producția națională este compromisă în bună măsură, iar prețurile la pâinea românilor cea de toate zilele sunt în creștere!

În interes național! Nu? Și asta nu e totul! Tot în interes național se bat și politicienii acestora pe impunerea regulilor în perioada imediat următoare. Prelungirea stării de alertă, stabilirea noilor reguli de conviețuire a românilor în continuare, deciziile politice, legislative, bătaia electorală. Toate sunt în interes național! Inclusiv îndemnurile tot mai pregnante de consum ale produselor și serviciilor românești ale căror prețuri au luat-o razna, în ciuda unei economii naționale care pare să o ia la vale.

Nu-i așa că fac totul, fără să precupețească nici un efort, pentru sănătatea și viața românilor?

Suntem în luna iunie, 2020, în vremea pandemiei COVID 19. În așteptarea valului doi de infectări, conform specialiștilor din sănătate. Zăduf mare în toată țara, atât în aer cât și în mințile înfierbântate ale multora dintre concetățeni. Fiecare cu năduful lui, monșer! Cetățeni, concetățeni, scăpați de stările de necesitate impuse de autorități, dar cu pericolul coronavirusului încă amenințător, au dat năvală de Rusalii, la mare, la munte, înghesuindu-se la distracții. Fără frică și fără să mai respecte prea mult regulile. La fel au dat buzna în parcuri, la terase, pe străzi, în piețe, peste tot. În ciuda restricțiilor, turismul pare că își reintră natural în drepturi! Prețurile uriașe ale litoralului românesc au o justificare de necombătut, generate de așa zisele măsuri de protecție sanitară.

Pe de altă parte, unii dintre românii verzi și patrioți din tot interesul ființei lor fac apeluri la proteste în stradă! Alți patrioți politicieni au dat drumul circului atât în instituții, cât și în spațiile publice. Prezintă mărețe realizări, uitate promisiuni și testări fără număr pentru depistarea coronavirusului COVID 19 care a devenit, de la atâta relaxare, un agent electoral estival.

Tot înainte, tovarăși business-mani, politicieni, patrioți! Până la victoria finală!
---------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:



RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu