joi, 4 iunie 2020

Acarii României în următorii ani



Înapoi la oile noastre! Cine zicea că viața post pandemie nu va mai fi la fel?

 Principalele forțe politice care se bat și la următoarele scrutine pentru putere sunt tot dinozaurii roșii și galbeni, PSD și PNL, acompaniați de pe margine de locotenenții din micile alte partide politice luate la remorcă, ori aliate după interese. Cât despre oamenii noi în politică, par că vor fi tot cei vechi! Cât despre sloganul fără penali în politică, la putere, acesta va rămâne doar un slogan de campanie fără nici o șansă de concretizare în practică.

Ce să mai spunem despre noile partide? Acestea se fac tot mai mici și insignifiante, odată cu procentele lor de reușită electorală și cu speranțele cetățenilor care au crezut că se poate face o schimbare de macaz în politica românească.

Se pregătesc dosarele, șantajele. Unii foști ies de prin cotloane, de la naftalină, alții sunt reciclați, se reorientează după cum bate vântul puterii. Candidații cu dosare penale, dalmațienii, cei cu schelete în dulap revin și ei în business, dornici să urce în luminile rampei. Nu-i așa că vă era dor de marele edil Piedone, de exemplu, cel care a uitat complet de Colectiv și acum vrea să aducă sectorul 5 din București, din zona rurală în epoca modernă a urbanismului bucureștean!

Legea le permite! Ca și la trecutele alegeri locale din 2016, când mulți penali au fost aleși, din primul tur, fără drept de șanse pentru locurile doi. Chiar dacă s-a țipat, s-a urlat, s-au prefăcut, au promis, au jurat mulți politicieni, unii acum la putere, că doresc, că vor face și vor drege și se va reveni la votul localelor în două tururi, lucrurile stau la fel ca acum patru ani.

Câștigarea localelor este foarte importantă în perspectiva alegerilor parlamentare, care vor stabili noua arhitectură a puterii în Parlament, implicit vor da viitori gestionari ai României. Luptele se anunță de pe acum extrem de dure. Se reînvie morții politicii românești, se umblă la dosare, dezvăluiri senzaționale, amenințări, justiții controlate și justițiari controlabili, legislații cu dedicații. Apar și fetele mari care defilează țanțoș, chiar dacă o viață întreagă au fost curvele politicii de partid și de stat. Sigur, se vor mai iți capetele cu tupeu și nesimțire, tot felul de tudorei, mari politicieni în viață, profesori de dezvăluiri și manipulări care vor face vâlvă, cum apare acum musiu Toader, par examplu, viteazul care a fost în fruntea Ministerului Justiției și a stat cu pieptul gol în fața marilor conducători ai ciumei roșii.

S-a uitat aproape de tot de marile ieșiri în stradă, de protestele față de subordonarea justiției, de cei care făceau legile pe genunchi noaptea ca hoții, s-a uitat de miile de pușcăriași eliberați din penitenciare, s-a uitat de 10 august 2018!!!

Cine zicea că viața post pandemie nu va mai fi la fel?

Iată că pe măsură ce pericolul COVID 19 pare că se îndepărtează, ca Fata Morgana, încet dar sigur, în România se reiau obiceiurile dinainte, în special pe scena politicii mioritice nemuritoare.

Primele semne de intrare în normalitate ale aleșilor și aspiranților la voturi sunt evident: populismul, bălăcăreala și trasul sforilor pe turtele propriilor interese de găști partidice. Nici corupția nu a fost deranjată în ăst timp, ba chiar pare să fi avut o perioadă de înflorire pandemică. Nimic nou sub soarele Mioriței.
Până și în mass media se simt anumite cârmeli de direcție, după cum bat vânturile și banii intereselor politice, mai spre stânga, mai spre dreapta care nu prea există, mai curmeziș, mai la mir și temelie...

Deocamdată, semnele ne arată că acarii care dirijează macazul României de 30 de ani, vor fi aceeași  și în următorii patru-cinci ani. Doar o minune ar face să se schimbe ceva pe scena puterii politice mioritice, dar la noi până și ”minunile” sunt făcute tot de ”sfinții” de la butoane.

Criza sanitară i-a afectat doar pe cetățeni, pe unii oameni ghinioniști care n-au mai avut zile să pună ștampila pe candidații preferați la viitoarele alegeri, pe sutele de mii de români rămași fără locuri de muncă, pe milioanele de copii pentru care școala este tot mai departe, adânciți într-un analfabetism indus, pe oamenii care au stat în izolare, carantină, respectând regulile impuse de situațiile speciale. Au mai fost niște chestii oarecum colaterale, cum ar fi afectarea economiei, ale căror consecințe se vor contabiliza în următorii ani. A, și un pic, poate, doar la basca imaginii publice să-i fi atins pe guvernanții care au fost nevoiți să gestioneze situația pandemică, în ciuda voinței lor care n-ar fi vrut în ruptul capului să fie la butoane într-o astfel de situație. Dar, sigur, lucrurile nu sunt gravissime și nici insurmontabile pentru baștanii zilei.

Dovada că lucrurile au intrat pe făgașul vechii politicii antepandemie este faptul că moftangii s-au întors la ce știu ei mai bine, lupta pentru ciolan. Acum, principalele obiective sunt alegerile. Câștigarea competiției electorale este pe viață și pe moarte pentru combatanții politici implicați. Deja, vin peste noi localele, care nu au cum să fie organizate conform calendarului după expirarea actualelor mandate. Guvernul le-a prelungit în situația de urgență, dar prelungirea a fost contestată. Lucru ce a creat un conflict politic și un iminent blocaj după 15 iunie, dacă nu se va ajunge la o înțelegere politică până atunci, administrațiile locale riscă să devină nefuncționale odată cu expirarea mandatelor actualilor aleși.

Dar acest lucru nu pare să-i îngrijoreze prea mult pe combatanții politici, care și-au început dinainte pregătirile asidue pentru campania electorală. De fapt, există  de mai mult timp o campanie electorală neoficială în curs. Se pregătesc oștile, strategiile, candidații, bugetele.
-----------------------------------------------------------------------------------------
 Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:



RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu