joi, 28 mai 2020

Dubla măsură a instituțiilor care trebuie să aplice legile



Domnia bunului plac

Sintagma din Constituție ”Nimeni nu este mai presus de lege!”, este doar o vorbă-n vânt și este invocată de ticăloși doar atunci când doresc să o folosească în interesul lor. Și pentru instituțiile care trebuie să aplice legile, nepărtinitor, nediscreționar, chiar și pentru Justiție sintagma respectivă are diverse nuanțe, în funcție de competențe și de cine sunt cei care încalcă normele legislative în vigoare. Cum se spune în popor ”Orice lege este făcută ca să fie încălcată!”

Vedem cu toții cum unii dintre români, cetățeni de rând, sunt sancționați de instituțiile statului atunci când greșesc, în timp ce alții, persoane care se cred mai presus de toți și toate, încalcă normele în văzut lumii. Fără fereală! Cu mult tupeu și mare nerușinare. Exemple avem cu duiumul, chiar în această situație specială de pandemie. Există lege că toți, fără excepție, trebuie să purtăm măști în anumite spații, există! Ei bine, aceasta nu este respectată chiar de către unii din deștepții aleși ai poporului, care refuză purtarea ei chiar în Parlament! Dacă pe cetățenii simplii îi amendează instituțiile abilitate, pe aleși de ce nu îi sancționează? Dacă pe unii români îi sancționează organele pentru generarea de informații false, pe deputatul Cătălin Rădulescu zis ”Mitralieră” cine îl pedepsește pentru declarația făcută la un post de televiziune: „Înţeleg că prin termoscanare facială deja în momentul ăla autorităţile respective monitorizează într-un fel sau altul orice fel de persoană din România, pentru că îţi ia datele!” L-au sancționat cumva organele în drept pentru lansarea de informații false?

Nu! Nici pe el, nici pe alți politicieni și aleși ai neamului care au încălcat și încalcă legile cu bună știință! Nici pe preoții care au încălcat legile în situație de urgență și stare de alertă! I-a sancționat cineva pe șefii administrațiilor locale care au ignorat prevederile ordonanțelor militare? Nu am auzit de astfel de sancțiuni! Dar de mii de amenzi date pe drept și pe nedrept cetățenilor simpli da. Dovadă și miile de contestații aflate la instanțele de judecată.

Recent, ministrul de interne în funcție, Marcel Vela, își acuza, în Parlament, adversarii politici că generează și lansează informații false, manipulează și destabilizează opinia publică. Dar acest ministru nu a amintit și faptul că organele din subordine, care trebuiau să aplice legea egal pentru toți cetățenii, nu i-au sancționat în nici un fel pe politicienii în culpă!!!

Constituția României este permanent călcată în picioare! În numele Constituției se comit mereu abuzuri! Legea de căpătâi a țării a ajuns să fie folosită pe post de unealtă politică, iar unii dintre cei puși să vegheze la respectarea acesteia sunt chiar dintre cei care o abuzează! Și o interpretează după interesele unor grupuri politice, împotrivă sau pro. Recent, conducerea Curții Constituționale a României a judecat o speță privind pensiile speciale, ceea ce înseamnă conflict de interese deoarece există judecători ai acestei instituții, cu președintele Valer Dorneanu în frunte, care beneficiază de pensii speciale!!! Orice dispută politică, orice lege și reglementare care nu convin unei tabere sau alteia sunt contestate la CCR, ai cărei judecători sunt numiți în funcții, de Parlament, pe criterii politice. Cum poate astfel, ca această instituție extrem de importantă să vegheze la respectarea Constituției?

În România actuală și celelalte legi sunt abuzate, aplicate discreționar sau nu sunt respectate deloc. De către cei care-și permit aceste lucruri, în special de politicieni, oamenii cu bani mulți și cu influență, dar și de către instituții ale căror atribuții sunt chiar cele de aplicare, fără excepții, a legilor în vigoare. Doar cetățenii simpli sunt cei care încearcă respectarea legilor, însă aceștia sunt și cei care încasează primii sancțiunile și amenzile. Pe aceștia, fără imunitate, fără bani mulți, fără influență politică sau de altă natură îi ajunge primii mâna lungă a legii. Ei nu pot scăpa ca ceilalți, nu se pot fofila, nu pot ocoli, nu pot aranja, nu pot ataca sau modifica legile în favoarea lor în cazul în care le-au încălcat sau nu le convin prevederile acestora.

Nu! Nici pe el, nici pe alți politicieni și aleși ai neamului care au încălcat și încalcă legile cu bună știință! Nici pe preoții care au încălcat legile în situație de urgență și stare de alertă! I-a sancționat cineva pe șefii administrațiilor locale care au ignorat prevederile ordonanțelor militare? Nu am auzit de astfel de sancțiuni! Dar de mii de amenzi date pe drept și pe nedrept cetățenilor simpli da. Dovadă și miile de contestații aflate la instanțele de judecată. Recent, ministrul de interne în funcție, Marcel Vela, își acuza, în Parlament, adversarii politici că generează și lansează informații false, manipulează și destabilizează opinia publică. Dar acest ministru nu a amintit și faptul că organele din subordine, care trebuiau să aplice legea egal pentru toți cetățenii, nu i-au sancționat în nici un fel pe politicienii în culpă!!!

Știm cu toții că legile nu sunt aplicate la fel pentru toții românii, este o realitate. Știm că se aplică discreționar și se fac abuzuri de către instituții și angajați ai statului. Dar pe aceste instituții, pe acești angajați, care au atribuții să aplice legile la fel, pentru toți cetățenii țării, indiferent de funcția, rangul și starea materială, cine îi trage la răspundere? Cine îi întreabă de sănătate pe cei care ar fi trebuit să aplice legile și politicienilor și parlamentarilor și bogătașilor la fel ca celorlalți pământeni trăitori în România? Pe abuzatori și pe cei care nu-și fac datoria cine îi pedepsește?

Cât vom mai tolera aplicarea legii bunului plac în această țară?
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu