joi, 21 mai 2020

Generații pe cale de dispariție



Cine a mai depus plângere la poliție, cui i s-a mai făcut dreptate la judecătorie în vreme de pandemie”-Să-i mai lovească și pe ei Dumnezeu, că prea au luat-o razna!”


Trăim într-o vreme în care infracționalitatea la adresa oamenilor bătrâni este în floare, de la escrocherii, găinării mici, la tâlhării, atacuri, amenințări, agresiuni și până la manipulări cu scopuri politice. Oamenii în vârstă sunt victimele predilecte atât pentru infractorii de drept comun, cât și pentru infractorii cu gulere albe care conduc partide politice, instituții importante ale statului ori guvernează țara. Mai țineți minte, avem politicieni condamnați pentru fraudă electorală, care au convins atât ”morții” cât și vii să-i voteze!

De când ne-a lovit pandemia, statistica mincinoasă ar putea spune că numărul infracțiunilor la nivel național ar fi scăzut! Fals! Dimpotrivă, au crescut numărul escrocheriilor, jafurilor, tâlhăriilor, atacurilor, șmecheriilor băieților deștepți cu gulere albe, ale aleșilor! Dar acestea nu au mai fost înregistrate toate la poliție, la procuratură, la judecătorie. Cine s-a mai dus în vreme de pandemie să depună plângere la poliție? Și câte reclamații au mai fost luate în seamă, nu mai vorbesc de soluționare? Câte procese de tâlhărie, jaf, escrocherie și alte acte de infracționalitate s-au mai judecat în perioada stării de urgență sau de alertă?

Victime predilecte bătrânii vulnerabili! Mulți vârstnici nu au mai apucat și nu vor mai apuca să li se facă dreptate. Au murit sau mor cu dreptatea în mână, cum se spune! ”-Și-au trăit traiul și-au mâncat mălaiul! La ce le mai folosește dreptatea?”, se aud vocile multora din mulțimea nărozilor.

În ultimele zile, am observat realitatea existentă. Ca să dau doar două exemple nebăgate în seamă, cum sunt zeci, poate chiar mii în țară. Moș Ion, un țăran care merge pe 94 de ani, trăitor într-un sat din Bărăgan. Preferă să trăiască singur la țară, nu vrea să meargă la oraș, la copii. Astfel, este o victimă multiplă: pe de o parte îl păcălesc escrocii mărunți din sat, care-i cer bani cu împrumut fără a-i mai înapoia vreodată, mințindu-l că îl ajută la diverse treburi prin curtea și grădina casei. Pe de altă parte, este o victimă a manipulărilor edilului care l-a convins să-l voteze de fiecare dată, dar care niciodată nu-l întreabă pe Moș Ion și nici pe ceilalți vârstnici ai comunității ce nevoi au, cum să-i ajute! Iar în această situație a stării de urgență care tocmai s-a încheiat, majoritatea administrațiilor locale au încălcat cu bună știință legea care îi obliga să asigure asistența socială a cetățenilor vulnerabili!

Dimpotrivă, bravul edil cu membrii consiliului local în gașcă, le-au impus bătrânilor impozite și taxe pe care nu le pot duce. Deși n-au încheiat niciodată contracte de salubrizare cu sătenii, nici măcar nu i-au informat cu noile norme și reglementări în domeniu, darmite să-i scutească pe cei vulnerabili, administrația locală le-a trimis înștiințări de plată a gunoiului, circa 1 milion de lei vechi pe an, 2020, pe cap de moș, babă, amărăștean. Evident fără ca vreodată administrația locală să le fi pus la dispoziție mijloace de salubrizare. Evident că primăria nu a ținut cont de vârsta, starea materială, cantitatea de gunoi inexistentă sau produsă de cetățeni! Evident că fără să asigure salubrizarea spațiilor publice ale localității! Cu toate acestea, oamenii sunt obligați să plătească taxe inventate. Pe nimic! Iar astfel de situații se întâmplă la nivel național, nu doar într-un sat amărât sau altul. Practic, mafia gulerelor albe le bagă oamenilor mâinile în buzunare, ca hoții!

Și disperarea bătrânului meu vecin bucureștean, căruia îi tremură mâinile și este incoerent în vorbire, este firească, chiar dacă și-a creat singur problema, împrumutând naiv bani cui i-a cerut! Dar acum, vulnerabil, neajutorat, pe lângă că nu-și mai poate recupera economiile, pare o pradă ușoară și pentru unii escroci cu gulere albe, avocați, care în loc să-l ajute încearcă să-l mulgă fără scrupule de bani. Cazuri similare probabil că sunt cu sutele în țară, iar escroci de asemenea. Bătrânii vulnerabili, naivi, cu toate că au trecut prin multe într-o viață de om și ar trebui să știe să se ferească de necazuri, sunt victimele preferate ale ticăloșilor de orice fel. Păcat! Poate ar trebui să fie mai mult respectați, ajutați și protejați până nu este prea târziu!

Auzim de multe ori, voci care rostesc tare și cu năduf, poate chiar unora dintre noi ne scapă la nervi, porumbelul din gură, fără se ne dăm seama de enormitățile vorbite :”-Așa le trebuie! Să-i mai lovească și pe ei Dumnezeu, că prea au luat-o razna! Nu mai înțeleg, nu te mai ascultă, nu vor să mai gândească, sunt mereu nervoși, agitați, nemulțumiți de ceva! Umblă capii pe străzi, prin autobuze, tramvaie! Te cerți la tot pasul cu ei!” Alte judecăți omenești, alți cetățeni, de altă vârstă le dau sentința finală, cu cinism, uitând că timpul îi va aduce și pe ei în aceeași stare și chiar situație ca cei pe care îi condamnă:”-Lăsați-i să mai moară și ei! Sunt prea mulți! Și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul! N-au de ce să mai trăiască!”

Și mulți dintre cei condamnați de semeni cu o ușurință extremă, chiar mor. Printre noi, alături de noi, chiar și în familiile noastre. Se sting cu păcatele lor, cu faptele lor bune cu tot, aproape fără să ne dăm seama. Dispar de tot din această viață, lăsându-ne pe noi ceilalți viețuitori cârcotași, fără minte, fără compasiune...la fel de nervoși, la fel de oțărâți pe bătrânii noștri și pe viață. De multe ori, ne dăm seama că ei nu mai sunt când nu mai avem pe cine să ne vărsăm năduful, supărările! Majoritatea se duc umili, umiliți, călcați în picioare, recuzați de o societate nerecunoscătoare generațiilor pe cale de dispariție, cele fără de care nu ar fi existat generațiile actuale.

Da, despre bătrânii noștri este vorba! Cei care ne deranjează, ne enervează tot mai mult, cu motiv sau fără motiv. Bătrânii, pensionarii care mor cu duiumul, umflând mereu statisticile morbide. Dintotdeauna  primii care se duc la cele veșnice sunt vârstnicii. Așa-i ciclul vieții și al morții. Dar parcă în ultimii ani, sunt tot mai mulți bătrâni care mor înainte de vreme, mor cu zile. Iar acum, în vreme de pandemie, ei sunt primele și cele mai multe victime care îngroașă numărul morților, oriunde în lume, unde se manifestă noul virus. Există chiar o ipoteză senzațională, conspiraționistă, conform căreia noul coronavirus a fost creat să mai scape lumea de bătrâni, de povara plății pensionarilor și a întreținerii acestora!!!! Versiune preluată și propagată tot mai mult și la noi în țară de către unii fără un dram de minte! Evident că astfel de teorii nocive nu au nici o legătură cu realitatea.

Dar, nu putem să nu constatăm că în România, acum, categoria de persoane cea mai vulnerabilă în fața morții este cea a oamenilor în vârstă, numită generic pensionari. Iar atunci când societatea în care trăiesc traversează perioade de crize, cum este cea de sănătate din prezent, ei sunt primele și cele mai multe victime. Nu doar victime ale morții! Ca și cum mulți dintre vârstnici nu ar fi trăit suficiente drame, umilințe, suferințe în epocile trăite-războaie, molime, foamete, asupriri, dictaturi, fascism, comunism, neocomunism-cad acum cu ușurință victime ticăloșilor. Ticăloși fără scrupule, care îi vânează cu predilecție pe bătrânii singuri, vulnerabili, neajutorați. Îi jefuiesc, îi umilesc, îi deposedează lacom, criminal de orice bun mai au. Uneori chiar de bunul suprem, viața.

Alt exemplu, de astă dată din București. Vecinul meu de 80 plus, singur, bolnav, dar care își mai ajuta semenii la nevoie, a fost păcălit cu ceva timp în urmă cu o sumă importantă de bani de către o persoană, căreia i-a împrumutat naiv economiile. Dovada o chitanță de mână, cu doi martori. Evident că nu a mai primit banii înapoi. În disperare de cauză, a apelat la Poliție, care l-a trimis la instanța de judecată. Acolo, în primă instanță, judecătorii i-au dat dreptate și a obligat pârâta să restituie banii, dar aceasta a făcut apel, să tragă de timp.

 Poate, poate moare moșul și nu-i mai dă banii. 

Situația de urgență a venit cu suspendarea activității instanțelor, cu excepția cazurilor grave și urgente, iar procesul bătrânului pentru recuperarea banilor împrumutați cu naivitate a rămas în așteptare. ”-Ce să fac, acum? Sunt cardiac, am și Parkinson, mor și îi rămân banii hoaței! Am dat o groază de bani la avocați! Primul avocat m-a mâncat de mulți bani și nu m-a ajutat cu nimic. Acum, am găsit la tribunal un alt avocat. Mi-a cerut bani și l-am plătit degeaba, că procesul este suspendat. Mă sună mereu, îmi cere bani, zice să mergem la cafea, dar tot eu plătesc. Nu m-a ajutat cu nimic! A zis că mă mai sună!Acum, mi-a venit și de la primărie să plătesc milioane de lei timbrul judiciar!”
-------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu