joi, 30 iulie 2020

Ciolaniada națională la start

 Anul acesta avem cu cine

Prospături vechi la ofertă: Șapte-n unu, neamule!

Recent, s-a dat startul la prima rundă de alegeri dintre cele două pe care le vom avea anul acesta în România. S-a dat liber la strângerea de semnături de către organizațiile politice și potențialii candidați la alegerile locale, preconizate a se desfășura la sfârșitul lunii septembrie. Politicienii, în special cei de la butoane, au intrat în fibrilațiile legate de grija organizării și câștigări scrutinului. Se fac calcule, propuneri, liste, negocieri, înțelegeri, alianțe. Se pun la cale planuri de bătaie, strategii de luptă pentru câștigarea bătăliilor la nivel local. Se fac transferuri politice cu arme și bagaje, de la un partid sau altul. Se părăsesc bărcile aflate în pericol de scufundare pentru corăbiile câștigătoare.

În acest timp, atenția acordată câștigării alegerilor bate atenția acordată gestionării pandemiei de coronavirus. Politica este pusă mai presus de salvarea vieților omenești!

Cultura națională în general, aflată în picaj de ani de zile, în special la capitolul educație, are însă și o ramură care înflorește și crește sub ochii noștri mai ceva ca eroi din basme. Noua ramură care nu este nici măcar agricolă, dar se asemănă foarte mult cu ciupercile sălbatice care răsar spontan după ploaie. Produce intens și pe timp de crize, economice, sanitare, de orice fel! Și oricât de bun cunoscător al fenomenului ai fi, n-ai cum să-ți dai seama pe  loc care dintre noile ”ciuperci” sunt otrăvitoare și care sunt bune! Riscul de intoxicație este foarte mare! Partea pozitivă la astfel de ”ciuperci” este că, la un moment dat, dispar natural din peisaj. De obicei, după alegerile electorale.

La culturile de partide politice și politicieni mă refer!

Nu trece o săptămână, o zi în care să nu fim anunțați cu tam tam, că vom avea cu cine vota, pe cine vota, că va curge din nou lapte și miere în frumoasa noastră patrie și mai ales, că vom avea doar aleși care vor lucra numai și numai în slujba cetățenilor și a comunității. Sună cunoscut, nu! Bravos, catindați politici!

La ce stăm noi foarte bine în aceste vremuri de restriște? Cine știe câștigă! La producția de partide, organizații și mișcări politice! Și la politicieni, evident. Scena politică românească se îmbogățește continuu! Mai mult, se împrospătează cu oameni ”noi”, dar mai vechi de fapt, îmbrăcați în alte cojoace de oi, dar cu dinți de lup, de diverse culori și de largă inspirație ideologică: naționalism, socialist, centrism, dreapta, stânga, liberalism, neoliberalism, unionism, patriotard, progresism, neutru, local, regional, etnic,,, Lista poate fi nesfârșită, ca și inspirația, pardon, interesul, celor care scot pe bandă rulantă noi partide politice. Politicianism mioritic. Populism pur.

Și acum, în plină pandemie, în România, pe zi ce trece, constatăm că aveam, aveam și vom avea noi organizații politice pe scena ciolaniadei naționale. Este o normalitate, o banalitate aproape, ca în anii electorali să avem oferte bogate, diversificate pe tarabele cu candidați dornici să ne reprezinte. Și anul acesta avem ofertă dublă, atât cu alegeri locale, rămase într-un singur tur în ciuda promisiunilor guvernanților, cât și alegeri parlamentare, esențiale pentru accederea sau menținerea la putere. Păi, unde se fac jocurile de putere dacă nu în Parlament! Și unde mai pui că partidele parlamentare primesc și sume importante, zeci de milioane drept subvenție de la buget. Iar la noi, în țara tuturor posibilităților, poate primi subvenție un partid de hârtie, cum este cazul fantomei Forța Națională, chiar dacă n-a participat la alegeri și chiar dacă nu are nici un membru!!! Întrebați-l pe taica Meleșcanu dacă nu știți!

Anul acesta avem bătaia peștelui electoral. De aceea și producția de partide politice noi, pe țară, pe capitală, pe regiuni este mai mare decât producția agricolă la hectar din vremea cincinalelor. Ies la iveală cu candidați pe liste, pe lângă mai vechile și cunoscutele formațiuni politice, unele înființate anul trecut, în 2019, dar și altele noi nouțe, scoase din pălărie în 2020.

Ia să facem o mică trecere în revistă a prospăturilor politice, că poate dragii noștri alegători, ocupați un pic cu sănătatea și împuținați de virusul ucigaș, nu au auzit toți de ele, să știe pe cine pun sau nu ștampila alesului. În perspectiva alegerilor locale, iată că au apărut de la naftalina anului 2019 câteva așa zise noutăți și oferte electorale: cine a auzit până recent de Platforma Social Liberală, lansată de marele politician Ilaaan Laufer, emanație al altui mare partid de importanță națională. Musiu Ilan visează la fotoliul de primar general al Capitalei, ocupat acum, temporar de Gabriela Firea, super, mega vocală, amenințată și urmărită permanent de dușmani! Cea cu marile realizări, a crescut și natalitatea, stăpâna robinetelor de apă caldă și căldură! Primăriță, acum, amenințată de bombe, care lucrează sub asediu numai pentru bucureșteni!!!

Un alt nou, dar vechi politician, veșnic candidat, ultima dată la prezidențiale, care visează la fotoliul Bucureștiului este și curajosul Vioreeel Cataramă, cel care s-a expus voluntar riscului infectării cu SARS Cov 2, pentru a demonstra că nu există acest virus! Domnia sa și-a făcut partid propriu sub denumirea de Partidul Dreapta Liberală, dar a anunțat că este susținut la primărie de o așa numită Mișcare a Patrioților Români. Ca să știți!

Partidul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), sub bagheta lui George Simion, sub stindardul unionismului, naționalismului și patriotismului, vine și el cu o ofertă electorală pentru alegătorii români atât din România, cât și din Republica Moldova, cei cu cetățenie română, evident.

De Partidul România Rațională ați auzit până acum, lansat anul trecut de o mână de oameni raționali, cum altfel, a cărui poziție pe eșichierul politic este declarată neutră?

Mai noi înființate chiar anul acesta, ba unul chiar în luna iulie, sunt organizațiile politice Partidul Republican din România, reprezentat de Alexandru Coiță și prospătura absolută numită București 2020, partid local al marelui primar ex pesedist, de la sectorul 3 București, Robeeert Negoiță! Care primar Negoiță i-a pus sula în coaste Găbiței (că nu erau de ajuns problemele acesteia cu sârma) de la Capitală, s-a mai aliat și cu mega politicianul Victor Ponta, cu Pro România, ruptă din raiul PSD, și visează să ajungă primarele cel mai boss al Capitalei.

Alături de aceste noi formațiuni, ciuperci ale politicii românești, mai sunt și altele necunoscute, cu nume celebre controversate, care și-au anunțat candidaturile și visează din nou la ciolan, cum ar fi: Vanghelie, Piedone, Onțanu și alții!

Nu mai aduc aici în discuție favoriții actuali, în special la București, reprezentați de marile partide, inclusiv fostul primar general, fostul președinte al României, actual europarlamentar, Traian Băsescu, care amenință că vine și o bate la alegeri pe Gabriela Firea.

Oferta electorală este bogată la momentul acesta, avem candidați noi, dar politicieni vechi, anonimi, actori, jurnaliști, vedete, diverși alți doritori de primării, certați cu legea sau nu, patrioți cu pumnul în piept și listele nu cred că se vor opri aici. Sigur vor mai răsări și alte ciuperci electorale, care vor dispare imediat după alegeri.

Astfel că anul acesta, dragi români, cum ar zice un clasic al politicii aflat pe val, aveți cu cine vota! Să nu vă mai plângeți că nu aveți cu cine!

Cum, ce...unde sunt calitatea, umană, pregătirea profesională inteligența, integritatea, onestitatea? Ce importanță au toate acestea pentru politicienii români? V-ați gândit că poate nu s-au născut politicienii cu astfel de ”defecte”?

Ce vom face, așteptăm să se nască sau alegem din ce avem?

-------------------------------------------------------------------------------------------

 Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu