joi, 23 iulie 2020

Să cânte vuvuzelele și să spele ”Nufărul”

Și la bal și la spital

Presa internațională observă o creștere exponențială a populismului în Europa de Est și Centrală, la fel ca și o contaminare tot mai mare a cetățenilor cu virusul SARS Cov 2! Dar în România ne-am obișnuit cu populismul la ordinea zilei, iar cu noul coronavirus ne-am învățat să trăim sau să murim! Ce mai contează că batem zilnic record după record la infectări și morți! Am trecut și bariera psihologică de 1000 de contaminați în 24 de ore!

Și parcă nu era de ajuns durerea de cap provocată de vuvuzele cu purcoiul de bani câștigat de țara noastră la loteria coanei Europa, unde ”statul de drept din România” a fost prezentat de președintele Iohannis ca nefiind o problemă, justiția noastră liberă și independentă ne transmite că lucrează din plin la dosarele de mare impact în rândurile opiniei publice gazate, bătute și infectate.

Astfel, am fost anunțați de către DIICOT că în marele dosar de interes public ”Piața Victoriei-10 august 2018” lucrurile sunt rezolvate, nici un șef politic și nici un comandant de jandari aflați la butoane la acea dată, nu sunt vinovați cu nimic! Ba, chiar este posibil ca protestatari să fi fost cei violenți, să fi atacat forțele de ordine, mai mult să se fi gazat și violentat singuri! În alt dosar, de dată mai recentă, în pandemie, în situația stării de urgență, cel al fostului polițist, angajat al Primăriei sectorului 4, bănuit că ar fi infectat zeci de oameni cu noul coronavirus și că a reușit băgarea Spitalului Militar ”Dimitrie Gerota” în carantină, procurorii au rezolvat cazul în stilul specific românesc, negăsind nici un vinovat! Poate doar noul coronavirus, arză-l-ar focul!

Cum să nu te doară capul?

Așa ca un exercițiu, oare ce soluții ar fi dat în aceste două dosare un parchet european, dacă le-ar fi cercetat? Le-ar fi clasat cu rezolvări asemănătoare cu ale colegilor lor români sau ar fi dat alte soluții?

După ce au constatat mersul justiției românești din ultimele săptămâni, unii dintre români au fost/sunt tentați să creadă că s-a dat ordin pe unitate: ”Cooperativa Nufărul” să spele și să albească! Așa o fi oare sau este doar o impresie înșelătoare, din moment ce prietenii noștri americani, prin vocea ambasadorului SUA în România, Adrian Zuckerman, a transmis un comunicat public, asigurându-ne că: „Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare.” 

Iată comunicatul laudativ:

”AMBASADORUL ZUCKERMAN LAUDĂ COOPERAREA STRÂNSĂ

CU MINISTRUL PREDOIU, PROCURORII ROMÂNI

ȘI INSTITUȚIILE DE APLICARE A LEGIII”

 

 

22 iulie 2020

 

”Miercuri, 22 iulie, ambasadorul Adrian Zuckerman s-a întâlnit cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu la Ministerul Justiţiei. Cei doi au discutat despre recentele progrese privind statul de drept şi lupta împotriva traficului de persoane, precum şi despre eforturile de digitalizare pentru îmbunătăţirea fluxului de informaţii dintre structurile româneşti şi americane de aplicare a legii. Ambasadorul i-a lăudat pe ministrul Cătălin Predoiu şi pe procurorul general Gabriela Scutea pentru foarte strânsa cooperare dintre agenţiile româneşti şi americane de aplicare a legii. Această cooperare a condus la mai multe arestări recente de mare notorietate, ale unor infractori implicaţi în criminalitate organizată, în trafic de persoane, în infracţionalitate cibernetică, în comerţ ilicit cu droguri şi în infracţiuni financiare. Ambasadorul a lăudat de asemenea eforturile neobosite ale ministrului de a corecta regresele înregistrate în aplicarea statului de drept sub guvernul anterior şi de a transforma măsurile de luptă împotriva traficului de persoane într-o prioritate: „Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare.”

 

Cum să nu te doară capul când te gândești că vom avea victorii multe cu astfel de șefi în fruntea justiției române?

 

De câteva zile încoace, mă doare rău capul!Îngrozitor de tare mă doare capul și nu știu ce să fac să-mi treacă? Nu, nu doctore, nu-i de competența dumneavoastră, n-aveți cum să mă ajutați! Nici de la purtatul sau respectarea regulilor nu mi se trage, m-am obișnuit cu ele! Nici de la zgomotele asurzitoare de șantier, de la țăcănitul zilnic al picamerelor și utilajelor puse de primarul roșu de sector, să ”împădurească” Bucureștiul cu bolarzi! M-am obișnuit și cu șantierele fără sfârșit la fel ca și cu zbieretele, urletele în noapte ale descreieraților printre blocuri! Nu-mi mai dau frisoane nici sirenele ambulanțelor care aleargă non stop spre și dinspre spitale, disperate să salveze vieți omenești bolnave!

De unde mi se trage atunci durerea gravă de tet dacă nu de la aceste lucruri pământești? Există sigur, o explicație, chiar mai multe explicații:

Cum să nu mă doară rău capul după ce marele nostru președinte de stat, Klaus Iohannis, ne-a anunțat triumfător, de la Bruxelles, că am învins! După patru zile și nopți de luptă cu granzii Europei, lăsând la o parte toate precauțiile, cu mască și fără mască, la baionetă, ca la Plevna, domnia sa ne-a adus victoria finală! I-am luat coanei Europa, dintr-un foc, 79,9 de miliarde euroi verzi, 80 de miliarde euroi rotunjiți din gură de adevăratul nostru lider! Bravo, bravo, aplauze nesfârșite! Cine ar fi crezut că posomorâtul de Klaus din mandatul trecut se va dovedi în acest mandat de president cel mai jucător dintre președinții post decembriști ai României?

Și atunci m-a luat durerea îngrozitoare de cap! Dragi români, ce facem noi cu un purcoi de bani, picați ca o pleașcă datorită eroismului marelui nostru conducător? Știți cum e la noi, vorba ceea din popor:” Mai bine să le duci dorul la bani decât să nu poți dormi noaptea de grija să nu ți-i fure!” Cum numărăm noi atâta bănet? Cum îi aducem de la Bruxelles încoace, că dacă mai trăia regele Mihai îl întrebam de vagoanele alea cu care au zis comuniștii că și-a cărat aurul și averea din țară! Cum îi păzim, unde-i ținem?

Cum să nu te doară capul, nene?

 Nimeni n-a visat că vom lua acești bani! Să cânte vuvuzelele s-a comandat, iar vuvuzelele victoriei au început să facă ce știu ele mai bine și nu se mai opresc!

La aflarea marii vești, în țară, băieții deștepți au început să jubileze, indiferent de culoarea lor politică, cu excepția unor cârcotași de felul lor, ofticați că nu au și ei parte de cașcaval. Ad-hoc au început anliștii să croșeteze pe față și pe dos, ce facem cu bănetul! Părerologii de serviciu bagă și acum mare pe subiect, că doar ei știu cel mai bine ce și cum! Politicienii, finanțiștii, afaceriștii, fiecare pe felia lui, specialiștii de tot felul știu ei cel mai bine cum trebuie cheltuiți banii de la coana Europa! Primarii roșii, de alte culori, penalii, baronii județelor se reorientează după mirosul euroilor, trec cu arme și bagaje în tabăra partidului reprezentat de președintele Klaus, făcându-și planul cum să taie și ei o ciozvârtă tot mai mare din cei 80 de miliarde! Pe la marile televiziuni de știri rulează deja grafice, scheme, proiecte ca și făcute, investiții ca și realizate cu autostrăzi, șosele, infrastructură realizată grabnic, pe genunchi din pix, pe calculator, cu creionul! Parcă avem 1000 de autostrăzi gata și nu știi pe care să o alegi! Ai zice că miliardele  României câștigate cu mare ”luptă” din punga europeană s-au și luat și păpat!

Cum să nu mă doară capul când, în realitate, asistăm la un festival de populism  promovat la maximum prin toate mijloacele posibile? Un mega festival de populism în vreme de pandemie! Păi, de la alocarea unor bani, foarte mulți, fie ei și pe hârtie, până la obținerea acestora cu adevărat va mai trece mult timp și va curge multă apă pe Dâmbovița. Și nici aceștia, fabuloasa sumă de 79, 9 miliarde euro, nu va fi trasă complet de țara noastră. Câți bani din cei alocați de UE de-a lungul anilor țării noastre au reușit să fie luați cu adevărat? Cred că nici 40% din fonduri! Cei care cunosc cum stă situația cu adevărat, care este traseul banilor, procedurile europene știu că obținerea acestora se face pe proiecte concrete, verificate și răsverificate de organismele de control. Nu ni-i dă nimeni din pix, spunându-ne ”I-ai bă, Vasilică, Petrică Ionică! Vezi tu ce faci cu ei, o autostradă, o șosea, un  pod, îi bagi în economie, în pușculița ta, a partidului, a statului! Da, vezi, fii și tu mai discret, să nu te prindă careva!”

Ca o mențiune așa, adoptarea acestui buget fără precedent de către Uniunea Europeană a băgat-o în pâine și pe șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, căreia i-a dat de lucru la greu pe fraude cu finanțele europene! Că nu te joci cum vrei tu cu banii europeni, nu-i joci la păcănele și nici nu-i speli după bunul plac! Aviz băieților deștepți!

Oare ce surprize vom mai avea în următoarea perioadă de timp, ce vuvuzele vor mai cânta, ce victorii vor mai aduce bravii noștri conducători de partid și de stat?

 

Vii cu vii, morți cu morții! Vuvuzelele să cânte!

--------------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu