joi, 17 septembrie 2020

Dacă justiție nu e, nimic nu e

 De ce crește tensiunea în societatea românească

Justiția, la ora actuală, este factorul decisiv care nu-și face treaba, iar fără o justiție cu adevărat liberă și independentă România se afundă tot mai mult în mocirlă cu toate eforturile Uniunii Europene care trage de noi să ne scoată la liman.

În plus, în vreme de pandemie parcă nici societatea civilă, nici cetățenii tot mai nemulțumiți de legile abuzive și de injustiție, scârbiți de politicienii de la butoane, nu mai au nici puterea, nici voința de a protesta în stradă. Se simte o mare lehamite, dar și o nemulțumire care mocnește de mai mult timp și care crește tensiunea în societatea românească, chiar dacă nu se mai iese în stradă ca anii trecuți.

Nedreptățile, foamea, frigul, umilințele, bătaia de joc au fost suportate mai mereu cu stoicism până când nu s-a mai putut. Până atunci când românilor le-a ajuns cuțitul la os și s-au revoltat, chiar au murit pentru dreptatea lor. Într-un fel, atunci când memoria este scurtă, când se uită nenorocirile din trecut, istoria este repetitivă! Și nici nu învățăm nimic din greșelile trecutului, făcute de alții ca să nu le mai facem și noi!

Acum, mi se pare că ne aflăm din nou într-un moment când nedreptățile și injustiția sunt la apogeu, hrănite și îngrășate tot de mai marii demnitari ai zilei și de legile strâmbe făcute de aceștia. Iar unii dintre acești demnitari ai zilei au profitat să urce la butoane pe spatele zecilor, sutelor de mii de români care, anii trecuți, au ieșit în stradă să ceară o justiție liberă și independentă! Dar mai marii au uitat ce au promis și au ajuns să-și subordoneze la rândul lor justiția și să-i batjocorească mai ales pe cei care au apărat-o!

Dacă am fi avut și noi o justiție liberă, independentă, profesionistă, reală și eficientă n-ar mai fi zburdat hoții și corupții cum vor ei, iar societatea românească ar fi fost mai sănătoasă din toate punctele de vedere. Dacă nu s-ar fi dat legi strâmbe de oameni, demnitari, aleși sau nealeși în favoarea penalilor, n-am mai avea atâtea persoane imorale,certate cu legea și nepotrivite la butoane. Dacă n-am avea atâția magistrați obedienți, controlați, incompetenți, dalmațieni în sistem, am avea parte de o justiție socială și o pace care ne-ar da încredere că dreptatea nu umblă cu capul spart. Dacă DNA, DIICOT și-ar face cu adevărat treaba corupția și criminalitatea ar fi ținute sub control. Dacă Poliția ar fi profesionistă am putea merge liniștiți pe stradă, fără să ne temem de infracționalitatea fără margini.

Șirul lui dacă ar putea continua la nesfârșit, fără să ajungem nicăieri, fără să rezolvăm nimic. Dar dacă și cu parcă s-au născut în România! Țara noastră minunată în care se știe, peștele de la cap se împute! Nu de acum, dintotdeauna! Mereu am avut de tras de pe urma boierilor, divanului, de pe urma lui vodă care au tras turta pe spuza lor, indiferent de epocă și regim politic și i-au oprimat pe cei mulți din talpa poporului pe spatele cărora s-au cățărat în demnități înalte. Dreptatea tot ei au împărțit-o, evident după interesul lor care nu era și nu este același cu interesul poporului.

Astfel, am ajuns să avem penali fără număr candidați în alegeri, corupți fericiți că zburdă nestingheriți, ajutați chiar să-și dezvolte afacerile, politicieni de mucava, instituții de forță DNA, DIICOT, Poliția Română, devenite biete instrumente la dispoziția politicului și a mafiei! Dosarele de mare corupție au dispărut aproape cu desăvârșire de la DNA, care își justifică activitatea mai mult prin cauzele de fraude cu bani europeni! În ultimele zile, fosta sperietoare a marilor corupți a devenit așa un fel de instituție unde se înregistrează plângerile reciproce ale unor politicieni potențial corupți! DIICOT și-a dat măsura incompetenței în dosare precum cele ale fetelor dispărute din Caracal, dar și în Dosarul violențelor din Piața Victoriei 10 august 2018! Poliția Română pare condusă de clanuri infracționale! Justiția pare să fi îngropat marile dosare de interes național, iar cel al Revoluției Române este reprezentativ. Nu mai vorbesc de Colectiv sau alte dosare extrem de importante.

Nici acum, în vreme de criză sanitară majoră, în vreme de pandemie autoritățile nu se înghesuie să-și facă treaba!

Recent, am văzut cu politicieni, demnitari, oameni cu influență au încălcat cu bună știință, sfidător și batjocoritor față de cetățeni, legile de protecție sanitară, la începutul noului an școlar, chiar în unitățile de învățământ, punând în pericol în primul rând sănătatea și viața elevilor, dar și a dascălilor! I-a tras cineva la răspundere pe aceste personaje, demnitari efemeri, i-a sancționat legea pentru combaterea zădărnicirii răspândirii pandemiei? De la începutul pandemiei în țara noastră, câte mărimi ale zilei au fost sancționate, condamnate pentru încălcarea legilor? Câți politicieni, oameni cu nume au fost pedepsiți de justiție pentru propagarea ideilor că nu există coronavirusul ucigaș și că nu trebuie să ne protejăm? Mai degrabă îi pedepsește chiar COVID-ul și divinitatea pe propovăduitorii negativismului decât justiția ale căror legi sunt călcate în picioare cu bună știință!

Urmare a lipsei de implicare, profesionalism și eficiență din partea acestor instituții vedem cum acuzați care probabil ar fi fost la pușcărie într-un stat de drept cu adevărat, acum sunt în fruntea statului sau candidează la alegeri. În plus, chiar dacă face parte din Uniunea Europeană, ba chiar avem un procuror român, Laura Codruța Kovesi, ales în fruntea Parchetului European, Ministerul Justiției din țara noastră refuză să detașeze numărul de procurori solicitat de această importantă structură europeană!

Păi, de unde să desemneze România astfel de procurori competenți și integri când de fapt, după cum merge justiția noastră, pare că aceasta nu doar că este legată la ochi, ci pare că este surdă, oarbă, captivă și cu mâinile legate la spate! Mai  rămâne să fie pusă cu spatele la zid și executată!

Asta nu înseamnă că în rândurile magistraților români nu ar exista profesioniști integri și competenți, dar unde sunt aceștia, de ce nu vedem rezultatele lor?

----------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu