joi, 26 noiembrie 2020

Se schimbă garda în Parlament

Alegerile legislative, voturile, calea și viața


Ne aflăm în fața unui moment crucial, în care se schimbă garda la Parlament! De noul Legislativ depinde soarta noastră în viitor! Dar de noi depinde în primul rând, cine vor fi cei aleși.

Acum, suntem la mâna noastră înainte să fim la mâna aleșilor!

Ne aflăm în fața unor alegeri cruciale, în contextul dat, moment comparativ pentru România cu schimbarea de regim politic dintr-un alt decembrie din 1989, asemănător cu momentele cheie ale intrării în NATO și Uniunea Europeană, pași vitali fără de care țara noastră nu ar mai fost acum aici.

Rezultatul alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, în contextul actual geo și socio politic, dar mai ales în lupta pentru supraviețuire dată de pandemia SARS Cov-2, va avea un rol vital pentru România. Cu efecte și consecințe imediate, dar care ne vor influența cel puțin 10 ani de acum înainte.

Concret, acum nu mai este vorba doar de o schimbare politică sau de o continuitate a celor care au deținut puterea pe parcursul ultimului deceniu, ci de alegerea unui alt drum, al unei alte căi, care ar trebui să însemne fără discuții consolidarea unei democrații fragile și mai ales întărirea unui stat de drept adevărat, nu unul mimat și minat de interese diverse, de păpușari și păpușați politic, împinși pe scara puterii corupte și penale.

Este vitală supraviețuirea și dezvoltarea economiei naționale fără de care nici o țară, nici un stat, nici o societate nu poate exista.

De alegerile din decembrie vor depinde în primul rând viețile românilor, sănătatea și șansele de a scăpa cu bine din această pandemie fără precedent, cu care ne confruntăm și am învățat să trăim sau să murim de 9 luni de zile, de când s-a înregistrat primul caz de Covid-19 în țara noastră. Pandemie care a infectat peste jumătate de milion de români, fără a-i pune la socoteală și pe cei din Diaspora. Au murit mii de oameni până în prezent, în timp ce alții sunt gata să-și piardă viețile în antecamerele morții.

Gestionarea acestei crize sanitare, mai bine sau mai rău, depinde foarte tare de factorii puterii politice decizionale, care adoptă sau nu măsurile și reglementările necesare. Criză de sănătate care ne privește pe toți, fie că suntem doar simpli cetățeni, pacienți sau din diverse categorii socio profesionale angrenate în lupta anticovid.

După cum evoluează lucrurile în prezent, impresia mea este că suntem în fața unor alegeri care vor schimba, chiar dacă nu total și dintr-o dată, scena puterii politice românești. O scenă din care vor părăsi luminile parlamentului mulți politicieni depășiți de vremuri, unii simple marionete care au făcut ani de zile doar act de prezență și au votat la comandă, alții care au influențat direct și puternic lucrurile, mai mult în rău decât în bine. Vor pleca și dintre politicienii penali, corupți, incompetenți, slujitori.

Nu toți!

După cum arată listele eligibile ale unor partide favorite, sigure că vor intra în noul legislativ, este clar că alți politicieni cu ștate vechi, foști aleși în Parlament sau în administrația publică, persoane notorii cu bube în cap, schelete în dulap și cocoașe penale, caută imunitatea în fața legii. Mai mult ca oricând! Vor să-și scape pielea după ce au încălcat cu bună știință, ani în șir, legile.

Tot listele electorale ale partidelor ne arată că vor veni alți oameni noi în forul suprem al țării, unii cu notorietate profesională, alții pe valul activismului civic, ai patriotismului și naționalismului teatral, ex lideri sau actuali de sindicate vopsite.

Mai sunt și cei care au fost odată sub luminile scenei, iar acum se vor reșapați, curățați, igienizați, care se vând pe post de prospături politice! Nu lipsesc nici beizadelele unor foști sau actuali mahări politici, no name-urile.

Și, evident, avem și câțiva candidați independenți, unul ”generalisim”, dator să răspundă în fața justiției pentru faptele lui anterioare, reprezentând o anumită categorie de electorat, cea a unor pensionari militari, pe care se și bazează să-l ducă în Parlament, să-i asigure imunitatea și să-i securizeze interesele.

Mai avem un celebru activist civic, ce a cochetat cu politica într-o vreme. Acesta se bazează pe voturile amărăștenilor de culoare din ghetouri, atrage și din suporterii partidelor roșii. Dar care, probabil, va fi susținut și de alți cetățeni ce preferau alte culori politice până recent. Dacă va fi ales acest activist, va ajunge în arena parlamentară, în fața multora dintre aleșii actuali, cărora le-a judecat public CV-urile fantastice. Și pare că are șanse!

Și mediul de afaceri este reprezentat de un candidat independent, o femeie, care speră să obțină voturile de intrare în noul parlament.

Mai sunt câțiva candidați independenți, dar cu șanse foarte mici să prindă pragul de acces în noul Legislativ.

Pe lângă vechile și marile partide, care au asigurate locurile de aleși pe listele eligibile,  în viitorul Parlament se bat să prindă pragul și partide mai noi înființate, cu politicieni proaspeți, tineri, racolați atât din țară, cât și din Diaspora, inclusiv din Republica Moldova, care defilează cu flamura unionismului, naționalismului și patriotismului electorale.

O altă impresie personală este că centrele de influență geo politică au și strategii de schimbare a gărzii, a unor generații de politicieni vechi, perimați, cu alții mai tineri, mai bine pregătiți și ancorați în meandrele vremurilor actuale, care să facă ce trebuie pentru a atinge obiectivele impuse, să răspundă cerințelor.



Cu atât mai importantă va fi noua configurație a Legislativului, începând cu anul 2021. Provocările actuale, cele ale viitorului apropiat, contextul, situația sunt extraordinar de mari și dificile. Au nevoie de răspunsuri pe măsură, de rezolvări, de noi perspective de abordare, de legislații pe măsură, inclusiv de modificarea Constituției.


Depinde doar de noi toți, cetățenii cu drept de vot, dacă vom vota cu mintea sau nu, depinde de noi să alegem puterea legislativă ce ne va reprezenta în următorii ani!

Depinde pe cine alegem să facă legile: pe cei pregătiți, onești, integri sau pe cei incompetenți, penali, corupți, păpușați de la Răsărit sau din alte părți și centre de influență care doresc să facă jocurile în România?

----------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis la ING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu