joi, 6 mai 2021

Ursul Arthur nu este singura victimă. Cât este de mare jaful asupra fondului național cinegetic

 

Cine sunt marii vânători ai țării
 


Cine nu a auzit în acești ani de marii vânători ai țării, unii dintre ei mai ghinioniști decât alții, au suferit și diverse accidente la vânătoare, cum ar fi împușcatul în ouă, mai țineți minte ? Partide de vânătoare care în ultimul timp, se pare că sunt ceva tradițional, udate cu multă băutură și ciolhanuri specifice, după ce în prealabil, împușcau la greu numeroase exemplare de vânat din cele mai valoroase specii !

Știe cineva câți politicieni de frunte foști sau actuali și-au tras domenii cinegetice, cum și-au făcut asociații de vânători și pescari pe persoană fizică, pardon juridică, și au făcut totul pentru a putea să jefuiască în voie această bogăție națională?

 Eu cred că se practică de zeci de ani, un jaf național al fondurilor de vânătoare, completat de un braconaj criminal, care nu au interesat pe nimeni. Oare, știe cineva câte reclamații sau dosare de braconaj au murit în fașă, la autoritățile îndrituite să cerceteze, judece și pedepsească vinovații ?

Braconajul cinegetic din România zilelor noastre nu se mai face de către amărâții care vânau înainte doar pentru mâncare, pentru hrană, ci se face din plăcerea de a împușca, de a obține trofee și pentru profit. Iar braconierii de azi sunt dotați cu tehnică modernă, armament performant, au în dotare mașini puternice de teren, sunt potenți financiar și au influență. Provin din diverse medii înalte și nu se tem că vor trebui vreodată să dea socoteală pentru încălcarea legii.

Mai rău este că nimeni nu deranjează această mafie care jefuiește fondul cinegetic național ! Mai mult, din fondurile gestionate de multe asociații private dispare rapid vânatul, care este doar exploatat, împușcat și vândut fără să fie gestionat judicios și durabil.

 Văd zeci de persoane revoltate, oripilate chiar, că un prinț străin, vânător, a cumpărat dreptul de a vâna și a vânat un trofeu de urs carpatin !

 Din păcate, ursul Arthur sau cum i se mai spunea, nu este singura victimă din rândul sălbăticiunilor grele, valoroase. Victime ca acesta sigur au căzut sute de alte animale din cele mai apreciate specii care au populat fondul cinegetic național. Să nu uităm că la noi, pe lângă vânătoarea conaționalilor deveniți împătimiți ai acestui sport care nu mai este vânătoare sportivă de mult timp, se practică de ani de zile turismul internațional de vânătoare, care aduce profituri importante gestionarilor acestei ”industrii”.

 Ursul brun extrem de valoros și pe cale de dispariție în multe țări occidentale este doar în vârful dorințelor vânătorilor de trofee care ne vizitează.

 Dar nimeni nu se revoltă, nu se oripilează, nu zice nimic despre jefuirea fondului cinegetic național, despre masacrul făcut asupra sălbăticiunilor de valoare din țara noastră chiar de către conaționali de-ai noștri!

 Majoritatea fondurilor de vânătoare și pescuit bogate, care în trecut au aparținut de asociații afiliate AGVPS sau de diverse instituții de stat, au fost acaparate-licitate, vândute, cumpărate- de diverse persoane cu putere financiară, relații și influență, inclusiv din zona politică.

De-a lungul celor 31 de ani de neodemocrație în România, sute de politicieni diverși și nu numai, au ajuns ”mari pasionați” de vânătoare, iar în timp și-au înființat asociații private, unde numai gestionare durabilă și vânătoare sportivă nu s-au făcut. Legea a fost fentată sau pliată pe interese din moment ce mai marii erau parlamentari, membri ai guvernului, persoane cu putere și cu influență.

Astfel, a fost posibilă apariția unui număr uimitor de mare, de aproape 1000 de asociații private de vânătoare și pescuit, după cum se poate afla de pe site-ul Ministerului Mediului și Pădurilor, instituția care este proprietarul majorității fondului cinegetic național și care atribuie prin licitații drepturile de administrare ale suprafețelor de vânătoare.

Ce vânează sau pescuiesc toate aceste asociații într-un număr atât de mare ?

Sau nu o fi chiar așa mare, ce spuneți domnule premier Câțu, care ați declarat că ursul Arthur nu era chiar așa mare pe cât s-a zis ? Ce ziceți, credeți că există un jaf mare sau nu chiar atât de mare în ceea ce privește fondul cinegetic al României ori, poate, că nu se vede deloc de la înălțimea funcției guvernamentale ?

Întreb așa, că tot v-ați pronunțat în privința ursului ucis pentru bani, că altfel nu vă întrebam !

Și nu străinii care plătesc și vin să împuște trofee sunt vinovați. Vinovați sunt băștinașii, marii ”vânători” și profitori din România !

---------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis la ING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu