joi, 28 octombrie 2021

Ultima întâlnire, ultimul drum

 Pentru mulți români, frica de restricții este mai mare decât frica de moarte

Până la primăvara anului următor am putea avea, Doamne ferește, peste suta de mii de morți răpuși de coronavirus, dacă situația nu se ameliorează, dacă oamenii nu pun preț pe viața lor, dacă nu se protejează și pe ei și pe cei din jur și mai ales dacă nu se vaccinează.

Nu se ajungea aici dacă politicienii de mucava de la putere, ticăloșii, în loc să faciliteze marea relaxare din vară, ar fi impus și urmărit strict respectarea măsurilor anticovid necesare. Dar morții nu îi mai poți acum, întoarce de la groapă. Să avem grijă de cei vii!

De câteva zile, pare că tot mai mulți români s-au trezit să-și apere viețile și se vaccinează. De frică! De frica restricțiilor impuse prin lege, de frica faptului că nu mai pot merge la centrele comerciale, nu mai pot intra în instituții, nu mai pot circula și nu mai pot merge la serviciu fără certificatul de vaccinare.

Le-o fi venit mintea de pe urmă a românilor la cap sau este doar frica ce-i îngrozește?

Nu este normal să te vaccinezi de frica unor restricții, ci pentru a-ți proteja viața ta și a celor din jur. Până la urmă, important este că tot mai mulți oameni se vaccinează.

Astfel, la centrele de vaccinare din marile orașe ale țării s-au format cozi. Pe străzi, în piețe, în mijloacele de transport în comun, în locuri publice am văzut oameni de toate vârstele discutând despre vaccinare și mai ales despre mult râvnitul certificat verde. Am văzut tot mai multe persoane că își descarcă și printează acest certificat vital, îi văd cu el în mâini pe străzi sau în alte locuri. Este un semn bun.

Ba, chiar unii mai oportuniști profită de criza de moment și s-au gândit să facă bani de pe urma vânzării de certificate de vaccinare false și a prostiei cumpărătorilor care își sapă singuri groapa.

De câtva timp, în ultimii ani, îmi este frică să mai răspund la telefon seara, noaptea mai ales. Veștile rele, știrile negre se pare că vin după lăsarea întunericului. Poate că doamnei în negru cu coasa, îi place să lucreze mai mult noaptea, mai ales acum de când ne bântuie pandemia. Și nu i se pot impune nici restricții, nici certificat verde. Are liberă trecere!

De câteva săptămâni, de când valul patru de covid lovește năprasnic și nemilos, vedem cu toții anunțurile triste ale prietenilor, rudelor, cunoscuților, colegilor despre oamenii dragi plecați dintre noi. Majoritatea nevaccinați și cu morbidități incompatibile cu viața și covidul ucigaș.

În aceste zile de mare încercare pentru români, covidul își face mendrele luând sute de vieți zilnic, profitând și de o încăpățânare vecină cu prostia a multor oameni care nu mai pun mare preț pe viața lor, ci pe ce-i mint ticăloșii! Astfel își riscă prostește sănătatea și viețile proprii! Punând în pericol de moarte familia, apropiații și pe toți cei cu care vin în contact direct. Am mai scris despre această stare de fapt, dar nu poți să te faci că nu o vezi, să o ignori, când lucrurile se agravează continuu.

De zile întregi, statisticile arată un număr în jur de 14-16. 000 plus de noi oameni infectați și de 4-500 plus de persoane decedate în ultimele 24 de ore succesive din cauză de Covid 19. Dacă rata morților se va menține la aceste cote, într-o singură lună am putea avea circa 15.000 de decese. De acum și până la sfârșitul anului România ar putea înregistra aproximativ 30. 000 de morți declarați de covid, bașca ceilalți decedați din aceeași cauză dar neînregistrați.

Am văzut și oameni discutând aprins, revoltați că li se impun restricții și aproape că sunt obligați să se vaccineze. Căpoșenia unora, îndoctrinarea că li se întâmplă ceva rău odată cu administrarea vaccinului anticovid este evidentă și se manifestă prin violență verbală și un refuz vehement de înțelegere, de dialog! Cu toate că văd ce se întâmplă în România cu această pandemie.

Câte tragedii provoacă acest covid mortal, luând uneori viețile unor familii întregi, nevaccinate, ei o țin p-a lor, în frunte cu mulți dintre popii antivacciniști pe care a început să-i rărească coronavirusul.

Covidul nu alege dintre bogați și săraci, dintre bătrâni sau tineri, dintre oameni educați și mai puțin educați, nu face diferențe între clasele socio-profesionale. Covidul îi ia la rând, cum îi/ne prinde, mai ales dacă oamenii nu își protejează viețile.

Iar veștile negre vin tot mai multe, aproape în avalanșă.

Mi-e frică să mai răspund la telefon, în special după lăsarea întunericului. De teama unor vești rele, de moarte.

Aseară, pe la 22,30, mi-a sunat telefonul. De la un număr necunoscut. ”-Alooo!” aud o voce de bărbat, un glas moale, aproape stins. ”-Alooo! Cine sunteți, vă rog, nu vă aud prea bine?” ”-Sunt Ștefan, vărul tău. Știi că m-am mutat la țară. A murit mătușa Lina, sora maică-ti. Te-am sunat ca să știi și tu!” ”-Dumnezeu să o ierte!”

Era de așteptat să se întâmple, dar nu că avea peste 80 de ani și alte boli la purtător. A răpus-o covidul. Era nevaccinată. Aflasem în urmă cu câteva zile, când am fost în satul natal, că baba Lina și bărbatul ei erau internați în spital, infectați. Surprinzător pentru că bătrânii locuiau aproape izolați în căsuța lor! Poate, odată pe săptămână se ducea ea să ia pâine și alte alimente necesare traiului de zi cu zi. Se mulțumeau cu puținul avut. Copiii sunt la București și veneau foarte rar pe la ei.

Atunci cum au luat covidul? Foarte ușor. Bătrâna avea o problemă cu un picior și a dus-o un nepot la spital, nu știu în ce oraș, la un consult, la specialist și s-a întors pricopsită, contaminându-l și pe bărbat cu infecția coronavirusului ucigaș. În scurt timp, i-a luat ambulanța și i-a dus la spital în stare gravă, cu covidul la purtător. Ultimul drum al lor va fi sigur la cimitir.

Acolo, la cimitirul din sat am văzut-o și am vorbit cu ea ultima dată, în primăvara acestui an. Venise să-l petreacă pe ultimul lupt bătrân, pe tata, răpus la 94 de ani de bătrânețe, nu de covid. Ironia sorții, baba Lina ne-a arătat și locul de veci unde își ridicaseră, încă din viață, cruci de mormânt, pentru ea și bărbatul ei.

Cu această mătușă cred că m-am întâlnit, ca și cu alte rubedenii, de trei sau patru ori în ultimii 30 de ani. La înmormântarea mamei, acum peste 15 ani, la pomana acesteia, odată pe stradă și la înmormântarea tatei.

În ultima vreme, am ajuns să ne vorbim și în special să ne întâlnim cu unele rude și prieteni doar la nunți și înmormântări. Cum nunțile au lipsit, au rămas înmormântările, din păcate. Și atunci te vezi și vorbești cu cineva pe care nu l-ai întâlnit demult, ca și cum ar fi ultima oară. Nu se știe dacă va fi următoarea întâlnire, iar dacă va fi nu se știe dacă vor fi toți în viață sau dacă cineva prezent la întâlnire-el, ea, eu, altcineva-va fi condus pe ultimul drum.

Acum în vremuri năprasnice de covid și muuultă prostie omenească mi-e frică să răspund la telefon seara, noaptea! Mi-e frică de întâlnirile pe ultimul drum!

Tocmai de aceea, trebuie să prețuim mai mult ca oricând viața noastră și a celor din jurul nostru, să ne protejăm cu toții și să trecem peste toate aceste încercări ale vremurilor în care trăim.

Iar pentru viață trebuie să nu ne fie frică de nimic, să nu ne fie frică să ne apărăm bunul cel mai de preț dăruit de Dumnezeu.

Trebuie să ne vaccinăm pentru viața noastră și a celor din jur! Nu trebuie să ne vaccinăm de frica restricțiilor, ci din convingere!

Convingerea că putem învinge și trece peste acest coronavirus și alte nenorociri ce s-or mai abate peste noi. Important este să avem și un pic de minte!

-------------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis la ING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu