joi, 20 iunie 2024

”Prevenirea rămâne cel mai eficace instrument de combatere a fraudei.” Raportul OLAF pe anul 2023

 

Investigațiile OLAF identifică fraude și nereguli în valoare de peste 1,2 miliarde EUR

©EU

În 2023, în urma investigațiilor efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), s-a stabilit că ar trebui recuperată o sumă de peste 1 miliard EUR din banii contribuabililor UE, care fusese utilizată fraudulos. Investigatorii OLAF au depistat încă 209 milioane EUR înainte de a putea fi cheltuite în mod necuvenit și au închis 265 de cazuri. Raportul OLAF pe anul 2023, publicat astăzi, oferă o imagine de ansamblu asupra principalelor rezultate, exemple, tendințe și operațiuni ale OLAF de anul trecut. 

Pe lângă fondurile UE care au ajuns pe mâini greșite, OLAF a mers pe urmele persoanelor care introduc ilegal migranți, ale falsificatorilor și ale autorilor fraudelor din domeniul vamal, a contribuit la punerea în aplicare a măsurilor de apărare comercială și a sancțiunilor UE în sprijinul Ucrainei și a continuat să elaboreze politici de prevenire și combatere a modelelor de fraudă în continuă evoluție. Totodată, OLAF a investigat suspiciuni de abateri ale personalului sau membrilor instituțiilor UE.

Activitatea de investigare a OLAF în 2023:

  • OLAF a recomandat recuperarea a 1,04 miliarde EUR, care urmează să fie restituite bugetului UE; 
  • OLAF a împiedicat cheltuirea necuvenită a 209,4 milioane EUR din bugetul UE; 
  • OLAF a închis 265 de investigații, formulând 309 recomandări de acțiuni subsecvente adresate autorităților relevante ale statelor membre și ale UE; 
  • OLAF a deschis 190 de investigații noi, în urma a 1 178 de analize preliminare efectuate de experții săi; 
  • OLAF a semnalat Parchetului European (EPPO) 79 de cazuri de infracțiuni potențiale.

Directorul general al OLAF, Ville Itälä, a declarat: „În 2023, am combătut frauda pe toate fronturile. Acest raport conține numeroase exemple de cazuri în care OLAF și partenerii săi au colaborat pentru a contribui la protejarea intereselor financiare ale UE, a cetățenilor, a economiei și a statului de drept în Uniune. 

Pe lângă mandatul de investigare independent, OLAF are un rol important în materie de politici – în 2023, OLAF a coordonat noul plan de acțiune al strategiei antifraudă a Comisiei Europene. Deoarece credem că prevenirea rămâne cel mai eficace instrument de combatere a fraudei.

Odată cu prezentarea acestui raport, OLAF își aniversează 25 de ani de existență. În această perioadă, OLAF a identificat miliarde de euro care, în alte condiții, ar fi putut fi pierdute din cauza fraudei și a neregulilor. Este important să se sublinieze că niciuna dintre realizările din raport sau din ultimii 25 de ani nu ar fi fost posibilă fără activitatea desfășurată de personalul OLAF. Investigatorii, experții IT, analiștii criminaliști, analiștii de date, avocații, experții juridici și experții în politici sunt cel mai valoros atu al OLAF.”

OLAF a analizat acuzații de coluziune, manipularea procedurilor de achiziții publice, conflicte de interese și facturi exagerate. De asemenea, tendința de a comite mai multe fraude și nereguli în mediul digital a continuat. Exemplele de investigații efectuate de OLAF pentru a proteja banii contribuabililor din UE acoperă toate domeniile de cheltuieli ale UE, de la finanțarea regională la agricultură și cercetare. OLAF a efectuat investigații în toate statele membre ale UE și în țări terțe.

În domeniul vamal, OLAF a depistat tentative de abuz al procedurilor de tranzit vamal, evaziune în materie de taxe antidumping, fraude privind originea sau subevaluarea mărfurilor. De asemenea, OLAF a colaborat cu partenerii săi pentru a stopa mai multe tipuri de trafic: medicamente contrafăcute, o jumătate de milion de jucării contrafăcute și potențial periculoase, 6 milioane de litri de vin, bere și băuturi spirtoase ilicite, mii de tone de deșeuri ilicite. În 2023, OLAF a primit un premiu internațional din partea Organizației Națiunilor Unite și a Organizației Mondiale a Vămilor, în semn de recunoaștere pentru activitatea de combatere a comerțului ilegal cu gaze fluorurate care dăunează climei. 

Mai mult, anul trecut, OLAF a închis 44 de investigații privind comportamentul neregulamentar al personalului sau al membrilor instituțiilor UE. Aceste investigații contribuie la protejarea reputației UE în ansamblu și garantează că toată lumea este trasă la răspundere în conformitate cu cele mai înalte standarde de conduită, așa cum se așteaptă în mod legitim cetățenii UE.

OLAF colaborează îndeaproape cu partenerii săi din cadrul altor organizații ale UE, din cadrul autorităților naționale din UE și din țări terțe, precum și cu organizații internaționale. Crearea de conexiuni este esențială, deoarece frauda nu este limitată de frontiere și jurisdicții. Rețeaua de parteneri a OLAF ajunge în toate colțurile lumii și crește în fiecare an – în 2023, au fost semnate noi acorduri cu autorități din SUA, Ucraina și cu Grupul Băncii Mondiale. 

Raportul OLAF pe anul 2023 este disponibil pe site-ul OLAF, în versiunea sa interactivă completă și în versiunea scurtă.

Misiunea, mandatul și competențele OLAF:
OLAF are misiunea de a identifica, de a investiga și de a pune capăt actelor și faptelor de fraudă care implică fonduri ale UE.

 ----------------------------------------------------------------------------------------

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu