joi, 28 noiembrie 2024

Organismul anticorupție al Consiliului Europei publică un raport de urmărire privind Republica Moldova

 



Strasbourg, 28.11.2024 – Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat un raport de urmărire care evaluează respectarea de către Republica Moldova a celor 18 recomandări cuprinse într-un raport de evaluare privind prevenirea corupției în ceea ce privește parlamentari, judecători și procurori adoptate în 2016.

 

GRECO concluzionează că Republica Moldova a implementat în mod satisfăcător 13 dintre cele 18 recomandări și a implementat parțial patru recomandări. O recomandare, referitoare la introducerea unor reguli pentru parlamentari privind modul de a interacționa cu terții care doresc să influențeze procesul legislativ, nu a fost implementată.

 

În ceea ce privește membrii parlamentului, țara a făcut progrese pentru a publica în timp util proiectul de lege. Un proiect de lege privind conduita și etica parlamentarilor a trecut în prima lectură și a existat o practică stabilită de a accepta cererile de ridicare a imunității parlamentarilor suspectați de săvârșirea infracțiunilor de corupție.

 

Cu toate acestea, GRECO își exprimă îngrijorarea cu privire la utilizarea frecventă a procedurii de urgență pentru adoptarea legislației. De asemenea, subliniază necesitatea consolidării capacității Autorității Naționale de Integritate de a asigura un control efectiv și aprofundat al normelor privind conflictele de interese, incompatibilitățile și declarațiile de avere și interese.

 

Toate recomandările GRECO privind judecătorii au fost implementate. Procesul de verificare a candidaților judecători a produs rezultate pozitive. Consiliul Superior al Magistraturii a devenit operațional și a continuat să adopte decizii motivate privind numirea, transferul și cariera judecătorilor.

 

Alți pași pozitivi sunt că autoritățile moldovenești au introdus măsuri de evaluare a integrității magistraților stagiari prin solicitarea acestora să depună declarații de avere și interese. De asemenea, au abordat întârzierile în procesarea cauzelor și au publicat informații despre activitatea instanțelor. S-au înregistrat progrese în modificarea cadrului legal privind procedurile disciplinare împotriva judecătorilor, iar rapoartele anuale de activitate conțin statistici privind procedurile disciplinare.

 

În ceea ce privește procurorii, a fost înființată o Inspecție autonomă de specialitate a Procurorilor, iar capacitatea acesteia este de așteptat să fie consolidată în viitor. Deciziile privind cazurile disciplinare au fost motivate și publicate, iar abaterile disciplinare par să fi câștigat în claritate și precizie. Cu toate acestea, GRECO regretă că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește componența Consiliului Superior al Procurorilor, din moment ce ministrul Justiției (cel puțin până în 2026) și președintele Consiliului Superior al Magistraturii vor continua să fie membri din oficiu. .

 

Adoptarea acestui raport de urmărire închide procedura de conformare a rundei a 4-a în ceea ce privește Republica Moldova.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu