miercuri, 3 august 2016

Cutia Pandorei și ghicitoarea DNA


Valurile și spovedania lui Vântu


Chiar dacă se află după gratii, Sorin Ovidiu Vântu, continuă să facă valuri puternice în spațiul public, făcându-i să tremure pe mulți dintre cei pe care i-a cumpărat și care l-au servit ani de zile. Dovedește că este la fel de puternic și influent, putând să-și facă interesele chiar și din pușcărie. Iată un fragment din ce a postat acesta la sfârșitul lunii trecute:
”Îmi cer scuze, de asemenea, pentru numărul uriaș de jurnaliști, moderatori și comentatori pe care i-am salarizat cu mult peste valoarea lor profesională sau umană, creându-le o imagine falsă vizavi de propriile persoane, astfel încât răzbunarea lor, perfect legitimă, a căpătat aspectul unei exorcizari în masă a unui corp cu sute de capete cuprins de convulsii epileptice și cu bale la guri; evident că nu mă refer la toți.
Ultimii de la care îmi cer scuze sunt politicienii, pe care nu am avut bărbăția să-i devoalez, lăsându-i să se etaleze pe micile ecrane precum cavalerul Bayard cel „sans peur et sans reproche”, devenind astfel niște false călăuze pentru o masă uriașă, îndobitocită și dornică de sânge.
Acest text nu este nici de justificare, nici de renunțare, este doar punerea la punct a celor ce și-au permis, fără să mă cunoască sau fără să cunoască ce s-a întâmplat cu adevarat, să emită judecăți de valoare asupra mea.”
Privind o anumită listă care circulă pe forumuri, cu jurnaliști plătiți de Vântu pe vremea când era mogul media, mulți spun că nu toți au fost în slujba lui și că erau plătiți doar pentru serviciile angajate, nu pentru că serveau interesele patronului. Doar că cine citește stenogramele lui Vântu, acesta precizează clar ce interese trebuie să servească angajații lui, indiferent cine sunt ei, și este foarte categoric-toți angajații trebuie să servească interesele patronatului.

Dosarul penal în care este cercetat fostul președinte al Camerei Deputaților, ex-viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a fost făcut cunoscut opiniei publice, săptămâna trecută, de către DNA, când acesta a fost reținut 24 de ore sub acuzația săvârșirii infracțiunii de trafic de influență. Se presupune că SOV ar fi dat mită 1 sau chiar 2 milioane de euro pentru ca premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, să-l numească guvernator al Deltei Dunării pe Liviu Mihaiu.

Pentru cine nu știe, Zona Deltei Dunării a constituit ținta și interesele multor așa zis afaceriști, potentați și guvernanți ai zilei, de 26 de ani încoace, care s-au servit de ea ca de propria moșie, intrând în contradicție cu interesul public, cu legile statului roman ori cele internaționale, dar și cu legile naturii unice de aici, prejudiciind grav patrimoniul Rezervației Biosferei. De-a lungul timpului, puternicii zilei care au acaparat moșia Deltei Dunării, pe lângă interesele și afacerile ce le aveau în zonă, au contribuit permanent la starea de sărăcire, subdezvoltare și subzistență a localităților și locuitorilor deltei, revoltați de faptul că nu-și mai puteau asigura nici măcar minimul necesar de trai din pescuit, singura activitate de pe urma cărora puteau să-și hrănească familiile. Au fost ani în care chiar și cele trei brațe de vărsare ale Dunării în mare erau botezate după numele sau porecla afaceriștilor sau politicienilor care le ”gestionau”.





 29 iulie 2016
Nr. 1072/VIII/3


COMUNICAT DNA


”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iulie 2016, a inculpatului OLTEANU BOGDAN, la data faptei preşedinte al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Ghicitoarea DNA

Comunicatul DNA curpinde în textul său și câteva ghicitori pe care vi le prezint sub forma unor întrebări cu punctaj maxim:

Întrebare de 2o de puncte: La sediul cărui partid s-au dat banii, că DNA-ul face referire la acest lucru în comunicat, dar nu dă și numele partidului?

Întrebare de 15 puncte: De ce PNL-ul, în comunicatul său, în care zice că sprijină Justiția și cine a greșit trebuie să plătească, nu neagă faptul că milionul de euro s-a dat sau nu la sediul propriului partid?

Întrebare de 10 puncte: Pentru cine, oameni politici sau partide, a fost destinat sprijinul electoral menționat de DNA, reprezentat de această sumă?

Întrebare de 10 puncte: Ce avantaje avea, oameni, demnitari, partide la mână; ce profit obținea și ce atuuri avea pentru viitor prin această combinație, pe cine putea șantaja Sorin Ovidiu Vântu?


În tot acest scandal, PNL face pe fata mare, neprihănită, și a dat un comunicat în cazul Olteanu, precizând clar: ”Cine a greșit trebuie să plătească.”

''Partidul Naţional Liberal a sprijinit şi va sprijini instituţiile statului în lupta împotriva corupţiei. PNL consideră că justiţia trebuie să-şi facă datoria în absolut orice situaţie şi în cazul oricărei persoane, actual sau fost membru de partid, actual sau fost demnitar. Toţi oamenii sunt egali în faţa legii, iar cine a greşit trebuie să plătească'', se arată în comunicatul transmis de Departamentul de comunicare al partidului.

Există și păreri conform cărora nu ar fi fost vorba de mită, ci de o sponsorizare către partid, ceea ce este foarte plauzibil.

Oricum, bomba detonată de acest dosar ar putea să aibă efecte și asupra altor foști sau actuali puternici ai zilei. S-ar putea să aflăm noi nume de persoane cu notorietate implicate în această afacere sau în altele ascunse până acum. Și, după cum putem lesne constata, creierul SOV este dispus să livreze anchetatorilor informații importante în acest sens, transmițând, în același timp, și mesaje către foștii colaboratori pe care i-a plătit cum singur spune, peste valoarea lor, care i-au slujit interesele. Cutia Pandorei se află la Vântu care, din interese doar de el știute, se pare că este dispus să o deschidă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu