joi, 4 mai 2017

Cangrena presei româneștiImportanța libertății presei în România

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Pe 3 mai a fost Ziua Mondială a Libertății Presei. 

În țara noastră, libertatea presei a fost menționată sporadic, în media, de către câțiva jurnaliști, fiind ignorată fățiș de autorități, putere, politicieni-instituții și oameni care profită și se folosesc cel mai mult de presă.
 
Mai mult, la Parlament, unii demnitari au avut preocupări importante-legiferarea corupției și eliberarea corupților din închisori. 

Activitate reliefată și dezbătută aprig în presă. Aceeași presă care a developat adoptarea celebrei OUG 13, din ianuarie și a scos la lumina opiniei publice ”noaptea ca hoții”.

Din păcate, presa actuală românească are mari probleme.

Jurnalismul liber în România este constrâns și limitat în special, de lipsa resurselor materiale și financiare pentru a se dezvolta. Mai mult, presa liberă nealiniată, echidistantă  nu este încurajată în nici un fel, nici de autoritățile statului, nici de potențiali investitori. Pe acest fond, multe canale media echilibrate au fost nevoite, forțate să se închidă, multe ziare au renunțat la print și chiar au dispărut de pe piață. Mulți jurnaliști onești, corecți, profesioniști nu doar că au fost nevoiți să renunțe la profesie, ba, chiar au rămas fără slujbe, pe drumuri.

Unii ziariști curajoși sunt supuși intimidărilor și amenințărilor. Alții așa zis jurnaliști au abandonat corabia în derivă a presei, au trecut în tabăra opusă, a politicienilor, a serviciilor, au devenit consultanți, oameni de afaceri, demnitari înalți! S-au pervertit. Câțiva au ajuns după gratii, iar unii în prezent, dau cu subsemnatul la DNA ori au procese în justiție, fiind acuzați de corupție.

De câțiva ani, în România s-au înmulțit cu dedicație, s-au dezvoltat ca râia, canale media substituite interesului mafiot, corupt, politicianist susținute și finanțate de așa zis moguli, mari penali și corupți cu gulere albe.

Presa românească este cangrenată de tonomate, manipulatori de profesie, ofițeri acoperiți sau descoperiți, falși jurnaliști, părerologi, așa ziși formatori de opinie și tot felul de alte vedete, care otrăvesc permanent mediul și societatea românească. Din cauza acestei cangrene, credibilitatea și mai ales onestitatea jurnalistică sunt grav afectate. Opinia publică are mari semne de îndoială privind presa românească. Societatea românească în ansamblu, este afectată grav de această toxicitate a presei.

La ora actuală, România are nevoie mai mult ca oricând de dezvoltarea, sprijinirea și încurajarea unei prese în slujba adevărului și a oamenilor cinstiți.

 Dat fiind starea actuală a presei românești și influența majoră a acesteia asupra societății este firesc să ne punem întrebări și să ne gândim: 

-Este necesară susținerea presei independente și libere, în România? Avem nevoie de jurnaliști onești în slujba adevărului și cetățenilor sau de tonomate manipulatoare?

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

În comparație cu autoritățile române, Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis un mesaj important cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, 3 mai


Democrația autentică nu poate exista fără libertatea presei.

Ca fost jurnalist, știu că este esențială capacitatea de a lucra independent. Fără această libertate nu poate exista control politic, transparență, luptă împotriva corupției, bună guvernare sau libertate de decizie. Din acest motiv, Uniunea Europeană este cel mai puternic protector al acestui drept fundamental în întreaga lume.


”Din păcate, organizația „Reporteri fără Frontiere” avertizează că libertatea presei este mai amenințată ca oricând!
Potrivit mai multor rapoarte, jurnaliștii sunt intimidați - nu doar în regimurile autoritare - ci și în țări considerate democratice. Chiar în vecinătatea noastră, Turcia a devenit „cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume”. Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnaliști au fost arestați și 150 instituții media au fost închise în urma loviturii de stat de anul trecut. Mulți jurnaliști sunt în închisoare și oprimați în China, Rusia, Belarus şi țări din America Latină, Africa sau Asia.

Parlamentul European îi va apăra mereu pe cei care fac cunoscute nedreptățile, condamnând orice fel de încercare de a cenzura jurnaliștii! Prin urmare, solicit din nou eliberarea imediată nu numai a jurnalistului turco-german Deniz Yücsel, ci și a celor care au fost deținuți în mod nedrept în întreaga lume pentru că își făceau meseria.

Când vorbim despre libertatea presei, trebuie să ne uităm și la internet. Este o sursă de cunoaștere în aceeaşi măsură în care este şi un motiv de preocupare. Aproape jumătate dintre europeni se informează din social media. Acest lucru a făcut ca difuzarea de știri false să fie mult prea ușoară.

Preocupările sunt în creștere față de dezinformare și discursul instigator la ură, folosite pentru promovarea radicalizării și a fundamentalismului, în special în rândul tinerilor. Împreună cu jurnaliștii atașați principiilor etice, trebuie să promovăm o mai mare responsabilizare a platformelor online.

Astăzi trebuie să ne amintim și să aducem un omagiu tuturor jurnaliștilor care au murit sau au fost închiși pentru angajamentul lor de a oferi cetățenilor adevărul.

Libertatea lor este esenţială pentru a face lumea un loc mai bun. Astăzi vreau să știți că nu sunteți singuri în această luptă.
Parlamentul European va fi întotdeauna de partea voastră. ”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu