joi, 19 iulie 2018

Incertitudine, instabilitate, infracționalitate, nesiguranță



”Asta are, aia n-are, care-i aia marcatoare?”



Vă mai aduceți aminte de mica șmecherie a micilor escroci de stradă, care-i lăsau pe fraieri fără bani? Nu am mai văzut-o de mulți ani prin București, acum capitala lu” PSD-Băluță, Negoiță, Mutu și ăilalți edili de la sectoare, capitala europeană a lu” doamna primar șef Firea, a lu” Pandele din Voluntari. Ce...? A,a,a nu au eradicat ei alba/neagra cu Poliția Locală! Nuuu că polițiștii locali au alte însărcinări de la partid, pardon de la edili.

Alba/neagra am auzit că a fost dusă la plimbare, exportată prin țări străine, occidentale, de către micii afaceriști/escroci, să facă și ei nește euroi pe măsura valorii lor, să ia de la bogați să dea și la gura săracilor! Nu știu cum merge businessul în Occident, dar după mașinile cu care se întorc barosanii în țară, n-ai zice că merge rău.

În Românica noastră dragă, scumpă și beștelită se joacă un alt fel de alba/neagra și se joacă la nivel înalt, cu mize foarte importante. Joacă puternicii zilei, politicienii, baștanii, latifundiarii, ayatolahii, erdoganii, trumpii, putiniștii...Joacă pentru că vor și pentru că pot. Jocurile se fac în Parlament, în Guvern, la Președinție, la Curtea Constituțională și cine mai știe pe unde. Mizele sunt uriașe: România, avuția țării (câtă mai este neciordită), libertatea și viața jucătorilor, electoratul și multe altele, știute și neștiute.



În privința câștigătorilor, nu este nici un dubiu, cel mai puternic câștigă, după care vine alt jucător și-l mănâncă de unde poate, luându-i locul și cașcavalul. Pierzători siguri sunt amărăștenii, prostimea, oamenii cinstiți, boborul, electoratul. Cu toate că nu joacă alba/neagra la masa bogaților, aceștia tot pierzători sunt! Și pe lângă faptul că trebuie să supraviețuiască și nu toți reușesc, pierzătorii trebuie să muncească, să plătească biruri la buget, să reumple mereu sacul banilor furați și să...respecte legile făcute de câștigători.

Alba/neagra este jucată permanent în România: politicienii promit prosperitate, dar produc sărăcie; promit sănătate și avem moarte; promit educație și avem analfabetism; promit fiscalitate redusă, dar fac revoluții și amnistii fiscale pentru marii jucători; promit infrastructură și în loc avem șosele de gropi, clădiri care cad pe oameni; promit infracționalitate controlată, dar ne trezim cu pușcăriașii eliberați, cu recidiviști în acțiune pe străzi și în casele românilor; promit justiție și ne trezim cu legi de amnistie și grațiere...

Putem continua la nesfârșit cu vorbele goale și realitățile triste: ba, mai dăm o șansă PSD-ului la guvernare, ba îi cerem demisia Vasilicăi; ba întărim lupta anticorupție, ba decapităm DNA-ul și subordonăm instituțiile statului de drept; ba îl suspendăm pe președinte, ba îl jucăm ca la alba/neagra; ba îl condamnăm pe mustăciosul de la Teleorman, ba îl facem atotputernicul țării; ba avem opoziție, ba avem blatiști și traseiști; ba o lege este constituțională, ba nu este constituțională!

Da, ce ne mai mirăm de cum se joacă alba/neagra la noi în țară că și la case mai mari, occidentale, o vedem jucată; ba au influențat rușii alegerile din SUA, ba nu le-au influențat, cum susțin Trump și Putin; ba Rusia este cel mai mare dușman al democrației în lume, ba este UE, NATO, Europa; ba se denuclearizează Coreea de Nord, ba se înarmează; ba se fac schimburi comerciale internaționale, ba un război comercial la nivel mondial! Tot se spune că trăim într-o lume globalizată!

În ultima vreme, toată lumea pare că joacă alba neagra, fiecare jucându-și atuul conform propriului interes. Parcă suntem într-o lume tot mai tulbure, tot mai nesigură în care albul se poate transforma subit în negru, în care nimeni nu mai ține cont de reguli, de înțelegeri, de tratate, de valori, nu mai vorbesc de cuvânt și bun simț, de onoare, de demnitate.

Nesiguranța tinde să se accentueze zi de zi, într-un ritm accelerat, iar binele se poate metamorfoza oricând în rău. Trăim într-o lume tot mai nebună! Vremurile, ca și vremea din ultimii ani, devin tot mai mult improbabile, nepredictive, supuse hazardului, aducând de multe ori catastrofe naturale și umane. Colac peste pupăză, s-a mai reactivat și postul de radio american Europa Liberă, pentru România și Bulgaria, post mult ascultat de unii dintre români pe vremea Cortinei de Fier! Ce o mai însemna și această reactivare?

În ceea ce privește viitorul nostru, rămâne întrebarea celebră de la alba/neagra- ”Care are, care n-are, care-i aia marcatoare?” Știe cineva răspunsul?
-------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu