joi, 30 august 2018

Fenomenul scăpat de sub control de Guvern


Cea mai gravă boală de după al doilea război mondial


Printre prioritățile de securitate națională ale tuturor țărilor, una dintre cele mai importante, poate chiar cea mai importantă, este asigurarea securității alimentare. Ceea ce se întâmplă acum în România, țară membră avertizată încă de acum trei ani de UE, să ia măsuri de prevenție împotriva pestei porcine, seamănă nu cu un genocid al porcilor, ci cu un atentat asupra siguranței naționale.
Oare, guvernanții care s-au succedat la putere în acești ani, guvernanți care erau obligați să ia măsurile necesare prevenirii acestei catastrofe în agricultură, vor fi trași vreodată, la răspundere de cineva?
 Întrebarea principală, fără răspuns până acum, deși Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat că s-au făcut niște plângeri penale, pentru nerespectarea regulilor, dar nu se știe numărul lor, este:
-Va da socoteală cineva dintre responsabili, cu funcția, penal sau în alt fel, de periclitarea securității alimentare a României, în urma ravagiilor făcute de pesta porcină africană, care distruge tot mai rapid cele mai mari ferme de porci din țară, dar afectează și mii de gospodării țărănești?
 Răspândirea pestei porcine africane este una dintre marile probleme ale României actuale, fenomen în plină dezvoltare, pe care autoritățile nu știu nici măcar cum să o stopeze, să o diminueze, darmite să o lichideze. Este problema acută care merită acum, cea mai mare atenție și efort, inclusiv din partea mediei, care este preocupată mai mult de bla, bla-uri, politice, cancanistice, de nunți și șușe menite să estompeze atenția de la marile probleme naționale.
Cât de grave sunt consecințele probabil că nici nu le bănuim în acest moment, ci le vom afla în următoarele luni și ani, efectele fiind catastrofale pentru agricultura românească și securitatea alimentară.

Datele ANSVSA arată că pesta porcină africană evoluează rapid, fiind confirmate în prezent 727 de focare, situate în 156 de localități din 10 județe. Președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a declarat într-un interviu pentru Mediafax că „avem fonduri suficiente (n.n.- pentru gestionarea crizei generate de pesta porcină africană), am primit tot ce am solicitat la rectificarea bugetară - desigur, în raport cu estimările pe care le-am făcut privind evoluția bolii”.
Și guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a declarat recent că pesta porcină africană nu a fost inclusă în calculele prognozei de inflație, dar importurile masive de carne înregistrate după declanșarea acestei crize sunt „o realitate”. „Pesta porcină nu am inclus-o în calculele noastre. S-au importat însă cantități mari de carne în această perioadă, ceea ce este o realitate”, a spus Mugur Isărescu, după conferința de prezentare a noului Raport asupra inflației. „Avem oameni care se plimbă prin piețe și se uită la prețuri !”

Până acum, sute de mii de porci proveniți majoritatea din fermele de creștere, dar și din gospodăriile țărănești, au fost și sunt eutanasiați zilnic. Fenomenul răspândirii pestei porcine este în plină expansiune, autoritățile fiind complet depășite de situație. Sute de gospodării și mii de țărani sunt afectați de pierderea animalelor care constituiau o importantă sursă de hrană și de venit pentru familiile lor. Milioane de români sunt speriați că nu vor mai găsi și consuma carne de porc din România, ci numai din import și la prețuri mai mari decât cele actuale.
O întreagă industrie se prăbușește vizibil în câteva luni, afectând și alte domenii importante din economie, producând atât pierderi însemnate, cât și șomaj în rândurile angajaților ce vor fi concediați din cauza închiderii societăților afectate. Autoritățile responsabile de gestionarea crizei, în speță Guvernul, pare complet depășit de situație.

Mai mult, din declarațiile miniștrilor nu reiese clar dacă și cum vor fi despăgubiți atât societățile, cât și țăranii afectați de pierderile provocate de pesta porcină africană. Pe de o parte, anunță că există fonduri suficiente și dau asigurări, inclusiv că vor veni bani europeni. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că fondul de rezervă al guvernului s-a epuizat deja, fiind folosit în cazul altor calamități naturale. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că procesul despăgubirilor va dura câteva luni de zile. Nici de banii europeni nu sunt siguri, oficiali ai Uniunii Europene susținând că nu vor aloca fonduri României, deoarece guvernanții, deși anunțați cu 2/3 ani în urmă și avertizați, nu au luat măsurile necesare pentru prevenirea pestei porcine africane.

Europarlamentarul Sigfried Mureșan a cerut oficial în Parlamentul European alocarea a 110 milioane de euro din Bugetul UE pentru fermierii afectați de pesta porcină. Epidemia de pestă porcină a cauzat până acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii români, iar această sumă continuă să crească. 
De aceea, am cerut astăzi, 30.08.2018, prin două amendamente, alocarea a 110 milioane de euro din Bugetul Uniunii Europene de anul viitor pentru măsuri privind sprijinirea fermierilor europeni afectați de pesta porcină, inclusiv fermierii din România.”
”Dar condiția principală pentru ca acești bani să fie alocați și să ajungă la fermierii români afectați este ca Guvernul României și autoritățile române să stopeze răspândirea pestei porcine africane, lucru pe care autoritățile române nu l-au făcut până acum. Cer Guvernului și autorităților române abilitate să aplice de urgență măsurile necesare pentru stoparea răspândirii focarelor tocmai pentru ca fermierii români să poată beneficia anul viitor de fondurile europene pe care le-am solicitat.” a anunțat europarlamentarul Sigfried Mureșan într-un comunicat de presă.
 Recent, la sediul central al ANSVSA, profesorul spaniol José Manuel Sánchez-Vizcaíno, expert în virusologie, a expus principalele probleme în controlul pestei porcine africane. Conform expertului, contaminarea se face pe mai multe căi (insecte contaminate, resturi contaminate, animale purtătoare, condiții de biosecuritate nerespectate).

Potrivit analizei prof. José Manuel Sánchez-Vizcaíno, principalele probleme în ceea ce privește pesta porcină africană sunt fermele cu biosecuritate slabă, procesul de identificare a animalelor efectuat necorespunzător, ceea ce creează probleme în transabilitate, controlul scăzut al mișcării animalelor și al dezinfecției vehiculelor de transport.
Printre factorii de risc, cei mai importanți au fost menționați : importurile ilegale de porci vii și produsele din carne de porc și biosecuritatea scăzută în exploatațiile de creștere a porcilor. A fost subliniat faptul că, în cazul bolilor care prezintă un pericol de răspândire prin intermediul animalelor sălbatice, biosecuritatea reprezintă un instrument esențial.

Totuși, dacă Guvernul, depășit acum de fenomenul de extindere rapidă a pestei porcine africane, ar fi luat la timp măsurile de prevenție necesare, nu s-ar fi ajuns în această situație catastrofală. În ciuda faptului că responsabilii susțin că este greu, aproape imposibil de oprit răspândirea și îmbolnăvirea cu acest virus, exemplul mai multor țări în acest sens este elocvent, vizibil și în special de urmat.

Dacă autoritățile încă nu s-au edificat în acest sens, o pot face și de acum încolo : https://actavetscand.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13028-016-0264-x; https://oziarulmeu.ro/stiri/pesta-porcina/.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu