joi, 23 august 2018

Realitatea bate filmul


O vara nebună, nebună, nebună

Suntem spre sfârșitul unei veri de neuitat! O vară nebună! Întâmplările acestei veri a anului de grație 2018 pot fi incluse și predate în diverse manuale școlare sau cărți de specialitate: manuale de istorie, manuale de limba română, politologie, economie. În tomuri de specialitate, cum ar fi psihologia și manipularea maselor umane, psihiatria. Se pot inventa noi științe, precum minciunologia.


Și toate astea în România, mereu surprinzătoarea, inventiva și iubitoarea noastră patrie. Nu știați? He, he, heee! Realitatea bate la cur filmul, cu toate că ar putea fi invers. Ce filme ar ieși dacă cineaștii români ar acorda puțină atenție și s-ar apuca să scrie scenarii, să facă filme despre actualitatea politico, socială, economică, securistică, jandarmeristică, parlamentaristică, guvernantistică, asasinartistică...!

Subiectele, poveștile curg gârlă de nu le mai încape nici Dunărea, darmite Dâmbovița bucureșteană. Avem și figuri de marcă, predominat din politică. Actori mai buni sau mai răi, artiști la butoane, de mare clasă sau de factură proastă, care ies zi de zi și chiar noaptea la rampa marelui public, etalându-și cu nonșalanță calitățile-orale, fizice, de inteligență, de incompetență, de prostie, de curaj și frică, de tupeu, de nesimțire....
În plus, oamenii nu sunt fitecine! Au valoarea lor, au nume și porecle celebre, câștigate cu sudoare, cu muncă, cu voturi populare. Mai mult, au importanță națională, averi uriașe acumulate din muncă multă, de la punga publică. Sunt figuri importante în media românească. Votați sau numiți, aceștia dețin cele mai importante funcții în stat și fac tot ce vor mușchii lor cu restul românilor și cu România. Sunt potenți până la Dumnezeu și peste acesta!

Cine nu a auzit de: Dragnea ayatollahul, Tăriceanu n neveste, Iohannis zis Mutul, Vasilica Dăncilă premierul He, he, cu a ei ceată de la Guvern-Olguța karatista, Popa Pamblică, Duoamna Dan jandarmerița supremă, Daea zis și oaia, Vâlcov Cimitir, Orlando Finanțistul, Fifor Rachetistul, Arafat Smurd, Tudorel Rudotelul justiției. Cine nu i-a auzit, văzut măcar o dată la televizor pe marii artiști emeriți din Parlament, capetele de berbeci ale marelui partid roșu: Rădulescu mitralieră, Ștefănescu revoluționarul, Bacalbașa glumețul de la camera de gardă, Pop genunche, Andronescu abramburica, disidenta roșie, Iordache ciordache altă întrebare?

Lista figurilor de marcă este lungă, foarte lungă, nescurtată în ciuda referendumului pentru doar 300 de parlamentari și nu o pot înșira pe toată aici. Putem foarte bine să o completăm și cu cetățeni din așa zisa opoziție politică, demnitari care ar putea fi personaje, eroi de film, stele de cinema. Îmi cer iertare dacă am omis, neglijat pe cineva care se simte marginalizat.

Oferta poveștilor și personajelor celebre pentru cineaștii noștrii poate fi completată cu marile figuri ale capilor administrației publice locale și centrale. Vă dați seama ce pelicule s-ar turna cu edila șefă, duoamna Firea, cea mereu cu punga bugetului bucureștean deschisă către săraci și bogați, care reușește peste noapte să înconjoare Primăria Capitalei de oameni cu mâna întinsă? Sau ce filme s-ar face în traficul bucureștean? Ce să mai zic de alde Băluță, Negoiță, Mutu...

Și pe partea hard cea a senzațiilor tari, a contactelor fizice și ale trăirilor extreme, a confruntării publice stăm bine la oferte artistice. Cu arme, cu grenade, bulane, pumni, picioare, victime, ambulanțe și spitale. Păi, cine mai are o Jandarmerie ca a noastră, cine bate, gazează și fugărește mai bine ca aceasta? Cu jandari atacați, bătuți, maltratați! Asasini!!! Suspans, mistere, pistoale furate, găsite, violențe, scenarite, minciunite, subordonare, insubordonare, miracole cu jandarmerița pe moarte, dar care iese din spital cu ditamai bidoanele pe piept!

Ce peliculă internațională, coproducție, s-ar face cu  turiștii israelieni bătuți mai ceva ca în filme, nu mai vorbesc de diasporenii care n-au reușit să cucerească guvernul Vasilicăi și s-au întors prin țările de adopție cocoșați de bătaie și gazați cât cuprinde? Aaa...să nu uit! Și pe partea mai deocheată s-ar face filme de mare succes, cu Poliția în prim plan, acționând cu tenacitate, exces de zel și deștăptăciune pentru combaterea infractorilor și marelui pericol ”M...i PSD!”

Mare păcat că nu se fac filme cu poveștile, subiectele din abundență, ale acestei veri fierbinți și nebune a anului 2018, din România. Nu înțeleg lipsa de interes a cineaștilor români, ignorarea acestor povești și personaje adevărate mine de aur. Dacă totuși cineva ar fi dispus să profite de pe urma ofertei fără număr, trebuie să se grăbească mai ales că unele personaje notorii nu vor mai fi disponibile pentru documentare, în scurt timp. Unele vor fi la Beciul Domnesc, iar altele probabil că vor urma calea penalilor fugari, care s-au dus să formeze noi comunități de diasporeni cu stare în țări exotice precum Madagascar și Costa Rica.

Haideți, cineaști români, când vă mai întâlniți cu o asemenea ofertă? Profitați! Cannes-ul, Oscarul vă așteaptă!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu