vineri, 17 august 2018

Justiția la apel


Dictatura prostiei



Când o mulțime de oameni protestează pașnic față de o guvernare dezastruoasă și este atacată de forțele de ordine pregătite și alertate pentru luptă, lucrurile sunt extrem de grave! Când sute de mii de români-adulți, femei, copii, bătrâni- sunt gazați, atacați, bătuți sălbatic pe motiv că sunt turbulenți, violenți și au încercat să preia controlul guvernului, de unde Vasilica și miniștrii plecaseră la plimbare, situația este extrem de gravă!
Când cetățenii, poporul unei țări prezenți la mitingul României, nu doar al diasporei, strigă ”Criminalii!” la forțele de ordine care îi lovesc în cap, nejustificat, fără motive , atunci înseamnă că nu mai suntem într-un stat de drept, ci într-o dictatură!
Dictatura Prostiei mi se pare una dintre cele mai grave forme de dictatură! În România, se pare că se merge către o Dictatură a Prostiei!!! Libertatea de opinie, dreptul de a protesta, componente esențiale și reprezentative ale democrației, sunt înnăbușite cu forța prostiei celui mai puternic.
Pe 17 august 2018, s-a împlinit o săptămână de la mitingul României, din 10 august, Piața Victoriei, care a fost transformat de forțele de ordine ale Jandarmeriei Române într-o teroare dezlănțuită asupra protestatarilor pașnici. În acea săptămână premergătoare mitingului așa numit al Diasporei, nici un organizator nu și-a asumat responsabilitatea, dar, cu toate acestea, protestatarii au primit acceptul din partea Primăriei Capitalei de a manifesta.
A fost și o săptămână de pregătire asiduă pentru Jandarmerie de a se organiza după cum a primit ordine și după cât i-a dus capul pe comandanții teleormanizați ai acestei instituții a cărei menire este să fie în slujba societăți, a cetățenilor ei, nu un factor brutal, represiv la adresa propriului popor, cum s-a dovedit a fi realitatea ulterior! A fost o săptămână a confirmării că în locul societății și cetățenilor, Jandarmeria s-a transformat în apărarea hoților de la putere, a corupților de la butoane !
Chiar mesajele oficiale ale acestei instituții, dinaintea mitingului, au fost incitatoare la violență, lăsând dialogul real la nivelul bulanelor, a grenadelor cu gaze și a tunurilor cu apă ! Cât despre mesajele de după miting, timp de o săptămână oamenii jandarmeriei, de la șefi până la băieții de trupă, au bulversat spațiul cu mulțimea de mesaje, atât în numele instituției, cât și în nume propriu, demonstrând din plin haosul, subordonarea politică, incompetența, prostia și situația gravă, inadmisibilă și nemaiîntlnită din ograda acestor forțe de ordine ! Mesaje de manipulare, ascundere a adevărului, minciuni sfruntate, falsificare a realități, dar și mesaje, mai grav, lansate de angajați în nume propriu, de amenințare la adresa manifestanților.
Pe 10 august, pe la orele 18,40, treceam perpedes pe strada Eforie, din Capitală, pe lângă o clădire care se pare că încă mai aparține Ministerului de Interne. În dreptul unei ferestre, un bărbat la bustul gol, vorbea foarte surescitat, tare la telefon, strigându-i interlocutorului că s-a dat alarma de luptă !!! Mie, ca jurnalist care a fost ani de zile acreditat la instituțiile militare-armată, interne, jandarmi-mi s-a aprins imediat un beculeț, știind că alarma de luptă se dă doar în situații speciale, nu la un miting antiguvernamental !
Ulterior, apropiindu-mă de epicentrul protestelor, Piața Victoriei, văzând numărul impresionant al forțelor de ordine, echiparea și mobilizarea acestora, mi-am dat seama că chiar s-a dat alarma de luptă. - În ce situație se dă alarma de luptă la Jandarmeria Română și câte alarme de luptă s-au dat, în ultimii trei ani, la această instituție de forță a statului român?
Apoi, lucrurile inimaginabile întâmplate în Piața Victoriei și împrejurimi au confirmat acest lucru. Cel mai mult, m-a frapat atacul forțelor de ordine asupra protestatarilor. Atacul cu gaze asupra unor oameni pașnici aflați la distanță de forțele de ordine, care nu doar că-i afecta pe oameni, dar provoca de fiecare dată busculade, îmbulzeli de nedescris, spaime și încercări ale oamenilor de a se îndepărta de gazul asfixiant.
Numai Dumnezeu știe cum de nu s-a ajuns la victime călcate în picioare ! Ucise în îmbulzeală !
Ce s-a întâmplat toată noaptea aproape și consecințele, efectele alarmei de luptă, atacurile forțelor de ordine la comandă politică și din prostia și incompetența proprii, s-au văzut zilele următoare. Au oripilat nu doar o țară întreagă, ci o lume întreagă. A fost ceva de noaptea minții ! Mai grav, însă, este că responsabilii de bestialități, de manipulări au crezut și cred cu tărie că protestatarii au meritat să fie atacați așa cum au fost ! Au crezut și cred că poporul din care fac și ei parte și în slujba căruia trebuie să fie, merită atacat prin orice mijloace, fără scrupule !
Faptul că jandarmii deveneau tot mai represivi când, după fiecare atac li se striga ”Jandarmeria apără hoția !” și ”Criminalii !” , spune tot despre starea în care a fost adusă această instituție subordonată total politicului la putere. Foarte rău este și că timp de o săptămână de la evenimente, lucrurile în loc să se limpezească, să se aleagă grâul de neghină, să fie asumate și stabilite responsabilități și măsuri în consecință, se radicalizează. Taberele nu caută concilierea, ci devin tot mai revanșarde, iar legea care ar trebui să fie factorul suprem de ținut seama pare că este ultimul lucru care se gândesc să-l respecte.
Puterea politică actuală nu are capacitatea de a-și recunoaște și îndrepta greșelile. Dimpotrivă, pare că dorește să arunce cu orice preț România în haos și să pedepsească prin orice mijloace cetățenii care o contestă ! Să subordoneze total democrația ! 
Tocmai de aceea, Justiția trebuie să-și facă urgent și cu profesionism treaba ! Să facă dovada că nu a ajuns subordonată și controlată total de puterea politică actuală !
-------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu