luni, 3 septembrie 2018

A venit Crăciunul în Bărăgan, țăranii își taie porcii de frică

Senzație stranie și viitor sumbru

Sâmbătă și duminică, la început de septembrie, în plină caniculă, la peste 30 de grade când orice boare de vânt însemna o adevărată binecuvântare, în bărăganul încins de văpaia soarelui din satele ialomițene, am trăit o senzație stranie, inedită!
De parcă venise Crăciunul, iar vremea, vremurile și oamenii s-au întors pe dos!
La răsăritul și apusul soarelui liniștea satelor era spartă de guițatul porcilor sacrificați de țărani, nu atât de frica pestei porcine, ci de frica autorităților să nu vină să le omoare animalele crescute cu trudă de-a lungul anului ! Oamenii își tăiau animalele de frică, pentru a rămâne și ei cu ceva din munca lor ! Chiar dacă cei mai mulți dintre ei, trăiesc la limita și sub limita sărăciei și nu aveau frigidere sau lăzi frigorifice să-și păstreze carnea.
Pentru mulți dintre țăranii români, obidiți sub toate regimurile politice, inclusiv în prezent, porcul a constituit de zeci de ani salvarea lor și a familiilor care supraviețuiau cu animalul crescut în gospodărie, pe care îl sacrificau de Crăciun și se hrăneau toată iarna cu carnea lui.
Acum, din cauza prostiei fără margini a guvernanților, pe care, ironia sorții, majoritatea țăranilor iau votat, lumea rurală parcă s-a întors pe dos. Nimic nu mai este normal, nici oamenii parcă nu mai au firescul lucrurilor și rânduiala vieții ca înainte.

Tăierea și pierderea porcilor în acest sfârșit de vară târzie, început de toamnă caniculară, că și anotimpurile s-au schimbat nu doar oamenii, este doar începutul tragediei.
Acum, nu este vorba doar de distrugerea unei industrii importante pentru securitatea alimentară a României.

Pentru țăranii drama va atinge cote maxime la iarnă, când viscolul și gerul din Bărăgan, cărora li se va adăuga lipsa unei hrane adecvată-porcul era baza-vor aduce nu doar foamete, ci și moarte. Multă moarte care și așa, înainte, făcea victime iarna printre oameni.
Dar la iarnă, când vor fi izolate de viscol satele din Bărăgan, sigur victimele secerate de moartea cauzată de frig, boli și de foame vor fi mult mai multe decât în anii trecuți. Ca și în restul României afectată nu doar de pesta porcină africană, ci și de calamitățile naturale, dar și de politica dezastruoasă a guvernanților.

Ironia sorții, majoritatea țăranilor sunt  susținători fideli, loiali, ai ciumei roșii, partid pe care l-au votat decenii la rând și l-au adus la putere. Acum, votanții cad victime ale propriilor alegeri, victime ale politicienilor proști, incompetenți și corupți.

Tot în acest sfârșit de săptămână, în paralel cu Crăciunul canicular și inedit al țăranilor, după ce cu o săptămână în urmă chefuiseră și aruncaseră bani fără număr la nuntă, politicienii la putere s-au întâlnit pe litoral să-și regleze conturile între ei. Să-și paseze responsabilitățile și iresponsabilitățile corbilor implicați în reprimarea violentă a manifestanților pașnici din 10 august, din Piața Victoriei.

Dacă și la viitoarele alegeri țăranii care vor supraviețui acestei drame, îi vor mai vota tot pe penalii, corupții, incompetenții și politicienii roșii, atunci își merită soarta.
------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.


Top of Form


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu