joi, 20 septembrie 2018

Mânca-o-ar câinii de școală


”Grija” și ”atenția” autorităților pentru educația națională

Nenorocirile se abat neîncetat asupra sistemului de educație națională, indiferent de forma acestora, prevăzând un an școlar 2018-2019 catastrofal, într-o perioadă când mai mult ca oricând avem nevoie de  educație și de un învățământ de stat de calitate. Din păcate, sub guvernările pesediste-aldiste, învățământul românesc se afundă tot mai mult în mocirlă. Și acum nu este vorba doar de nivelul educației, ci și de incidentele extrem de grave care se întâmplă în unitățile școlare.

După cum au evoluat lucrurile în vara recent încheiată, din prisma responsabililor de buna funcționare a educației naționale, incompetența, lipsa de profesionalism, dezinteresul și interesele oneroase ne indicau că anul școlar în curs va fi și mai catastrofal decât cei dinaintea lui. Tipărirea după ureche a manualelor școlare, în disprețul total față de educație și față de beneficiarii acesteia, elevii, dar și față de viitorul României, a fost cel mai important semnal despre ceea ce se întâmplă și urmează să aibă loc în sistem. Greșeli grave, cu influență majoră în procesul de educație, din cauza cărora nu a plătit nimeni și nu a fost tras la răspundere. Mai mult, problema manualelor tipărite cu greșeli mari de conținut a fost tratată superficial, trecută cu vederea! Gunoiul a fost băgat sub preș, afacerile cu manuale continuă!

Același dezinteres masiv s-a manifestat și din partea administrațiilor locale care trebuiau să asigure toate condițiile ca locațiile, clădirile numite școli să fie în bună stare din toate punctele de vedere la începutul anului școlar. Și la acest capitol, s-a văzut, constatat ”grija” autorităților, care au pus la dispoziția elevilor și a dascălilor clădiri improprii desfășurării procesului de învățământ, transformate în școli nesigure, periculoase, în care se pot întâmpla oricând adevărate tragedii cu victime umane.

Nici nu a început bine școala și incidentele grave se înregistrează pe bandă rulantă: explozie la o școală în județul Mureș, soldată cu victime, răniți! Bătăi, încăierări cu arme albe între liceeni la un colegiu din București. Școala nu a început nici de două săptămâni și veștile rele curg pentru elevi. Vestiții primari efemeri, pesediști din București, ”încurajează” educația prin tăierea burselor elevilor bucureșteni!!! Copiii olimpici, școlarii cu performanțe, cei cu burse de merit, dar și cei cu burse sociale au fost anunțați că vor primii un cuantum mult diminuat al burselor comparativ cu anul trecut.

Bravos, edililor bucureșteni! Probabil că ați aplicat strategia de guvernare neoficială a coaliției roșii la putere, în ciuda bla, bla, bla-urilor din strategia oficială cu promisiunile roz rămase pe hârtie! Și asta nu e totul, elevii români care trebuie să folosească transportul public pentru a ajunge la școală și înapoi acasă, stau multe ore în traficul blocat zilnic, stau în stații, pe străzi și șosele. Pierd ore multe în autobuze, tramvaie, consumă energie, bani pe alimente.
Plătesc la greu, din bugetul familiilor, școala de stat ”gratuită”, plătesc transportul! În plus, în unele localități cum este marea capitală europeană București, fac slalom printre gunoaie, prin gropi, prin mizerii, printre mașini, punându-și viața și sănătatea în pericol din cauza administrațiilor locale și centrale. Nici asistența medicală din școli nu a înregistrat vreun progres vizibil, fiind ca și inexistentă, dimpotrivă, în ciuda asigurărilor acelorași responsabili. În majoritatea școlilor din România se poate muri fără nici un fel de ajutor medical, Doamne ferește!

Nu-i nimic nou sub soarele elevilor în acest nou an școlar, în afară de o subdezvoltare în progres, lucruri care merg din rău în mai rău și o adâncire a analfabetismului funcțional. Și nu este de vină doar lipsa banilor, ci proasta gestionare a bugetului, furturile, corupția, incompetența, dezinteresul și iresponsabilitatea.

Cel mai grav lucru însă este că toate aceste probleme, nenorociri, catastrofe care distrug în permanență ce a mai rămas din învățământul românesc nu interesează pe nimeni!!! Factorii politici, decidenții la putere, ignoră total educația națională, devenind sensibili doar atunci când au interese directe, în special interese de ordin financiar și electoral. A se vedea și propaganda preoților trimiși în școli, în favoarea referendumului privind coaliția pentru familie. 

Dar, oare, s-au gândit inițiatorii acestui referendum și propagatorii lor preoți, cât de mult ar fi fost ajutată educația națională cu sumele de bani alocate desfășurării acestui eveniment? Cui folosesc mai bine acești bani, școlilor sau organizării unui referendum nedorit de o mare parte a opiniei publice și care, se pare că nu va avea nici un efect concret după derularea lui. Cum, de altfel, au rămas fără efecte și alte referendumuri, precum cel pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.

Dovada lipsei de interes și implicare a factorilor politici, a decidenților în susținerea unui proces normal de învățământ este vizibilă? Cam tot de atâta timp de când a început școala anul acesta și se înregistrează incidente grave în sistem, s-a declanșat și gâlceava pesedistă pentru împărțirea ciolanului puterii. Media, opinia publică, societatea sunt sufocate cotidian, de mișmașurile politicii nocive, dâmbovițene, deturnând atenția de la problemele importante!

Și indiferent cine va pierde sau va câștiga ciolanul puterii pesediste, după acest așa zis război politic, nenorocirile din sistemul național de educație, ca și din alte domenii importante de activitate, se vor înregistra mereu fără să fie analizate, dezbătute și rezolvate deficiențele grave. Dimpotrivă, problemele se agravează într-un ritm accelerat. Și se înregistrează, din păcate, doar ca simplă statistică neagră.

Nu interesează pe nimeni! Decidenții politicii la putere se încaieră pe ciolanul României! Până când?
---------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu