joi, 13 septembrie 2018

România îngenunchiată, caută salvatori ai patriei!

 Eroii fără glorie se lasă așteptați!

În timp ce opinia publică românească are mari așteptări ca situația în țară și lucrurile să intre pe un făgaș firesc, să se normalizeze, în special prin clarificarea marilor probleme din ultimul timp- în politică, în societate, în economie, în privința apărării drepturilor, a consolidării și întăriri statului de drept, în zona luptei anticorupție, în justiție, în toate domeniile de importanță vitală într-o societate democratică-constatăm că pe zi ce trece, situația devine tot mai complicată. În loc de normalizare, de clarificare, de simplificare, rezolvare și progres, avem o realitate tot mai nebuloasă, probleme tot mai întortocheate și mai grave, premiere negative în istoria țării!!!

Oamenii politici, primii actori ai țării, se ceartă continuu în detrimentul întregii societăți, specialiștii sau așa zișii specialiști confruntați cu calamități naturale, cum este cazul pestei porcine, mai mult se afundă în distrugerea unei industrii întregi decât să avanseze pe calea stopării și ținerii sub control a acestei boli. Justiția, de la care românii care doresc  să facă dreptate în chestiuni spinoase precum Dosarul Piața Victoriei, privind evenimentele din 10 august, pare și ea tot mai bulversată, mai apăsată de povara responsabilității enorme ce o are, sub presiune diverselor grupuri de interese.

Cum să nu fie bulversată și timorată când cei acuzați de o mare parte a opiniei publice, de reprimare a manifestanților pașnici, s-au transformat în acuzatori, producând, până acum fără probe indubitabile, doar prin vorbe și plângeri la DIICOT, stupoare în rândurile victimelor, cu acuze dintre cele mai grave: tentativă de lovitură de stat, organizarea de grupări paramilitare cu finanțări externe, tentativă de răsturnare a guvernului și preluarea puterii...!!!
Cei mai acuzați public dintre politicienii puterii au ajuns la rândul lor, să țipe din toți rărunchii, precum hoții care strigă hoții, că sunt victime ale unei conspirații care a depășit granițele țării, ajungând chiar peste ocean! În fața avalanșelor de plângeri, fondate sau mai puțin fondate, cu dovezi și fără dovezi, cei care ar trebui să cerceteze cu celeritate, să facă lumină, dreptate, oamenii justiției, fie că sunt procurori sau judecători, sunt tot mai puși sub presiune, unii chiar atenționați că au plângeri penale la DNA, mai derutați, nehotărâți, intimidați, poate chiar speriați, caz în care activitatea lor este una cu reverberații negative în raport cu societatea.

Un alt caz important, în care opinia publică avea mari așteptări de la Justiție, să facă dreptate, după trei ani de la producerea evenimentelor, este și Dosarul Colectiv, în care judecata acuzaților de moartea a 64 de tineri și a zecilor de răniți în tragicul incendiu, se lasă mult așteptată. Mai mult, lucrurile par că sunt amânate și tergiversate intenționat, atâta timp cât nu se găsesc judecători și voință să preia acest dosar complicat și să-l rezolve în scurt timp, în spiritul legii și al dreptății.

Pe de altă parte, în loc ca România prin instituțiile ei reprezentative-Parlament, Guvern, partide politice la putere-să lucreze pentru întărirea statului de drept și a democrației, se preocupă dimpotrivă, de slăbirea instituțiilor anticorupție, de preluarea controlului total al justiției și de promovarea unor legi care să-i facă scăpați pe infractorii cu gulere albe. Situație care îngrijorează partenerii strategici ai României, Uniunea Europeană atenționând cu fermitate actuala conducere politică a țării, să nu mai slăbească instituțiile statului de drept, ci să le întărească.

Dar atenționările, avertismentele interne și internaționale pentru derapajele grave ale puterii actuale nu sunt deloc băgate în seamă de către reprezentanții acesteia, dintre care unii sunt clienți frecvenți ai parchetelor și sălilor de judecată în calitate de suspecți sau acuzați. Ei își văd cu obstinație de continuarea fărădelegilor, transformându-se în disperarea lor de a scăpa de judecată, din responsabili, cercetați, acuzați în acuzatori, cum este cazul și în dosarul Piața Victoriei.

Mai mult, într-o perioadă de radicalizare, de tensiuni în mai toată societate românească, lucrurile vin și se complică și cu subiecte care nu au o urgență imediată, cum este referendumul pentru familia tradițională, care aduce și mai multă dezbinare în societate, nu rezolvă nimic concret în viitorul apropiat, însă organizarea lui va costa o sumă consistentă de la bugetul de stat. Bani aruncați în condițiile în care mii de români calamitați de inundații au rămas la mila Domnului și se apropie sezonul rece, în condițiile în care industria cărnii de porc se prăbușește într-un ritm accelerat, iar pagubele pentru societățile de profil, dar și pentru țărani afectați de pesta porcină sunt imense și greu de acoperit.

Mai ales acum, când, în ciuda negării guvernanților, bugetul de stat este secătuit, căutându-se ajutor pe piețe externe pentru a acoperi parțial cheltuielile de salarii, de pensii sau din alte sectoare de activitate bugetare unde punga executivului a secătuit. În timp ce lucrurile și situația românilor și a României se complică pe zi ce trece, în loc să fie găsite rezolvări și soluții concrete, reale care să stopeze alunecarea țării în haos, politicienii se învrăjbesc tot mai tare într-o ceartă fără sfârșit.

Luminița de la capătul tunelului pare tot mai departe! Haosul guvernării este tot mai accentuat, populația tot mai  disperată și mai vine și iarna, sezonul rece cu problemele lui specifice greu de suportat pentru majoritatea populației sărăcite a României.

Până la alegerile parlamentare următoare, singura instituție care ar mai detensiona societatea românească, ar putea fi Justiția, care să-și facă treaba cu mai multă seriozitate, profesionalism, corectitudine, fără să țină seama de presiunile politice la care este supusă. Trebuie să facă dreptate, mai ales dreptate socială. Să-i cerceteze, judece și condamne fără amânări nejustifiate, fără trageri de timp, fără partipriuri pe toți vinovații de corupție, de fapte antisociale, de încălcări ale legilor. 

Impulsionarea luptei anticorupție corelată cu pedepsirea vinovaților, indiferent de puterea politică, averea sau personalitatea acestora, cred că va deschide o cale de normalizare a societății și îndreptarea căruței României pe un făgaș pozitiv. 

Dar, oare, se vor găsi oameni ai legii cinstiți, curajoși, inteligenți, care să-și asume riscuri și să-și facă datoria onest, profesionist față de poporul român oropsit, care cere zilnic dreptate?
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu